I TRØBBEL: USAs president Donald Trump holder en tale i helgen. Søndag twitret han om møtet mellom sønnen og en russisk advokat. Foto: Reuters/Leah Millis
I TRØBBEL: USAs president Donald Trump holder en tale i helgen. Søndag twitret han om møtet mellom sønnen og en russisk advokat. Foto: Reuters/Leah Millis

Trump innrømmer motivet bak omstridt møte

Trump skriver at sønnen møtte russisk advokat i håp om å få informasjon om en politisk motstander.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en Twitter-melding søndag skriver Donald Trump at hans sønn møtte den den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja i Trump Tower i 2016 for å samle informasjon om en politisk motstander.

Trumps sønn hadde også med seg den daværende sjefen for Trumps valgkamp, Paul Manafort, samt Trumps svigersønn og rådgiver, Jared Kushner, på det mye omtalte møtet i Trump Tower.

– Falsk nyhetsrapportering, en komplett fabrikasjon, at jeg er bekymret over møtet som min fantastiske sønn, Donald, hadde i Trump Tower. Dette var et møte for å få informasjon om en motstander, helt lovlig og noe som skjer hele tiden i politikken. Det kom ikke noe ut av det. Jeg kjente ikke til det, skrev han.

Endret forklaring

Problemet med Twitter-meldingen er at den inneholder en helt annen forklaring på hva som var formålet med møtet enn hva presidenten tidligere har forklart, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

– Vi diskuterte primært et program for adopsjon av russiske barn som var aktivt og populært blant amerikanske familier for flere år siden, het det i en uttalelse for 13 måneder siden. Uttalelsen ble gitt av Trumps sønn, Donald Trump Jr., men ble diktert av presidenten.

NBC News skriver at presidentens Twitter-melding etter alt å dømme viser til artikler publisert av Washington Post og CNN i helgen, hvor det hevdes at Trump er bekymret for at sønnen kan havne i trøbbel på grunn av det mye omtalte møtet.

Etterforsker russisk innblanding

Spesialetterforsker Robert Mueller etterforsker hvorvidt medlemmer av Trump-kampanjen samarbeidet med Russland for å avgjøre valget til sin fordel. Russlands president Vladimir Putin har tidligere avvist at russiske myndigheter påvirket det amerikanske valget, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Donald Trump Jr. har tidligere offentliggjort e-poster som viser at han før møtet ble tilbudt potensielt skadelig informasjon om motkandidat Hillary Clinton.

President Trump har gjentatte ganger nektet for at hans valgkampanje samarbeidet med russiske myndigheter. Ifølge juseksperter kan Mueller ta ut tiltale dersom han finner ut at et medlem av valgkampanjen samarbeidet med Russland. Å samarbeide med utenlandske myndigheter eller borgere med hensikt om å påvirke et amerikansk valg kan være i strid med flere lover, skriver Reuters.

Donald Trump skrev også en rekke andre Twitter-meldinger søndag, hvor han blant annet går til angrep på mediene og Russland-etterforskningen til Robert Mueller.