se forandringen:

Den norske fjellheimen er i endring – det får flere konsekvenser

Klimaforskere mener endringer i klima fører til at den norske skogen vokser tettere og lenger nord enn det den har gjort før. Nå vil de ha med det norske folk til å delta i forskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste har passert en skoggrense på tur i fjellet. Skoggrensa er, enkelt forklart, der skogen slutter å vokse.

Med økt temperatur og mer nedbør, forflytter skoggrensa seg nordover og lenger opp i fjellet. Det får konsekvenser.

– Skoggrensa forflytter seg så raskt oppover at de artene som trives best i åpent fjellandskap ikke rekker å tilpasse seg, sier Inger Kristine Volden som er biolog ved Naturhistorisk museum.

Volden har tatt med TV 2 til Norefjell for å vise hvor klimaendringene nå er mer synlige enn før.

Vil påvirke fjellrypa, fjellreven og hytteutsikten

Hun forteller at blant annet fjellreven og fjellrypa, i tillegg til flere plantearter nå er i fare hvis skogen forflytter seg så raskt som den har gjort de siste årene. I tillegg vil tettere skog også by på det Volden karakteriserer som «I-landsproblemer»:

– Over 60 000 hytteeiere står i fare for å miste utsikten sin. I tillegg vil skianleggene måtte hugge ned enda flere trær før skisesongen starter.

Det er likevel ikke hyttegrensene Volden er mest bekymret for. I hennes masterstudium fant hun ut at tregrensa i Lærdal hadde flyttet seg 54 meter på 80 år.

– Det er veldig raskt, understreker hun.

Drastisk forandring

Også i Sogn og Fjordane forflytter skogen seg raskt. Lindahl ved norsk folkemuseum tok et bilde av Utvikfjellet i 1885. I 2012 gjenskapte Oskar Puschmann utsikten. Forskjellen er dramatisk.

I tillegg til at skogen nå vokser raskere på grunn av økt temperatur, kan mer skog også ha en negativ effekt tilbake på klima.

– Skog påvirker klima på flere måter. Trær tar opp CO2 når de vokser, og det kan påvirke klimaet. Trær er også mørke og absorberer sollys. Det vil gjøre at det blir varmere enn hvis du hadde hatt snødekte eller bare flater, sier klimaforsker i CICERO Marianne Tronstad Lund.

Appen som gjør turgåere til klimaforskere

Nå ønsker klimaforskere at den norske befolkningen skal delta i forskningen. I samarbeid med DNT har Naturhistorisk Museum nå laget appen «Natur i endring». Med appen kan du være med på å registrere og ta bilde av de trærne som befinner seg høyest over havet der du går på tur. Ved hjelp av GPS registreres høydemeterne på det stedet hvor treet befinner seg. Det er enkelt og svært lærerikt.

Inger Kristine Volden er en av initativtakerne til utviklingen av appen, og forteller at all data er verdifull.

Utvikfjellet i Sogn og Fjordane tatt i 2012. Utsikten er drastisk endret siden 1885.
Utvikfjellet i Sogn og Fjordane tatt i 2012. Utsikten er drastisk endret siden 1885. Foto: Thomas Puschmann, tilbakeblikk.no
Utvikfjellet i Sogn og Fjordane tatt i 1885.
Utvikfjellet i Sogn og Fjordane tatt i 1885. Foto: Axel Lindahl, Norsk Folkemuseum

– Vi har forsket en del på dette nå, men det er fortsatt svært mye som ikke er kartlagt. Å starte dette folkeforskningsprosjektet har derfor svært viktig for å innhente viktig informasjon som vi kan arbeide videre med, sier Volden.