ØDELEGGELSER: Parkerte motorsykler er knust under murstein som har falt fra et bygg etter jordskjelvet.
ØDELEGGELSER: Parkerte motorsykler er knust under murstein som har falt fra et bygg etter jordskjelvet. Foto: Reuters/Johannes Christo

Kraftig jordskjelv rammet den indonesiske ferieøya Lombok

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 7 rammet ferieøyen Lombok i Indonesia søndag. Minst 82 mennesker omkom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En talsmann for myndighetene sa natt til mandag lokal tid at antall døde hadde steget til 82. De fleste av de omkomne mistet livet da bygningene de befant seg i, kollapset. Hundrevis av personer er skadd og flere tusen hus har rast sammen, melder nyhetsbyrået AP i morgentimene mandag.

Utenriksdepartementet (UD) har foreløpig ingen informasjon som tyder på at noen fra Norge er blant de omkomne eller skadde.

– Vi jobber med å få oversikt over om norske borgere er involvert. Vi oppfordrere norske borgere som er i området til å følge råd og anvisninger fra lokale myndigheter, sier pressetalsperson Kari Eken Wollebæk i UD til NTB.

Populær turistdestinasjon​

Jordskjelvets episenter ligger kun 10 kilometer under bakken, ifølge det amerikanske overvåkingssenteret USGS.

Lombok er en populær destinasjon for turister. Naboøyen til Lombok er Bali, hvor mange nordmenn reiser for å studere eller tilbringe ferien.

I etterkant av det kraftige jordskjelvet ble det sendt ut tsunamivarsel i området, men ved 16-tiden norsk tid ble dette opphevet.

For bare en uke siden omkom 17 personer i et annet jordskjelv på den samme øya. Det hadde en styrke på 6,4. Da ble også over 1.000 bygninger helt eller delvis ødelagt.

Måtte løpe ut av hotellet

Camilla Matthiessen (19) er i Nusa Dua sør på Bali med familie. Hun forteller at hun satt inne på rommet sammen med søstrene sine, da det plutselig begynte å riste.

– Vi kunne se TV-en drev og ristet og det så ut som den skulle falle av veggen, og så begynte mamma å rope at vi måtte løpe, forteller hun til TV 2.

De løp ut på uteplassen utenfor hotellet, hvor de ble stående en stund til det hadde sluttet å riste. Matthiessen forteller at hun og andre gjester ble redde da det holdt på.

– Men de ansatte på hotellet hadde opplevd dette flere ganger før, så det virket som de hadde kontroll, sier hun.

Venner av Matthiessen som bor på et hotell lenger nord på Bali, har måttet evakuere fra hotellet sitt.

– Men vi har også noen venner vi møtte på Lombok, noen lokale surfere. Vi sendte dem melding og de sa at det ikke gikk så bra, sier hun.

– Alle fikk panikk

Søndagens jordskjelv fikk folk til å løpe ut på gatene.

– Alle løp umiddelbart ut fra sine hjem, alle fikk panikk, sier en innbygger i Mataram til nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene utstedte et tsunamivarsel som siden ble trukket.

– Vennligst gå opp i høyden, behold roen og ikke få panikk, sa Dwikorita Karnawati, sjefen for Indonesias geofysikkbyrå til lokalt fjernsyn.

Senere opplyste han at sjøvann hadde nådd to landsbyer i en vannstand på opptil 13 cm.

Kjente skjelvet på Bali

Ifølge talsperson for Indonesias nasjonale byrå for skadebegrensning ved katastrofer, Sutopo Purwo Nugroho, skal man også ha kjent skjelvet på deler av naboøyen Bali.

Modell Christine «Chrissy» Teigen er på Bali sammen med sin ekteman John Legend, og skriver på Twitter at hun kjente jordskjelvet.

– Bali. Det skjelver. Så lenge, skriver hun.

Ifølge Teigen varte skjelvet i omlag femten sekunder før det ga seg, og etterskjelvene kom.

– Enten skjelver jeg fortsatt, eller så vil ikke disse småskjelvene gi seg, skriver hun på Twitter.

(©NTB/TV 2)