Sandnes  20180802.

Blink-festivalen Lysebotn Opp.
Therese Johaug går i mål etter Lysebotn opp løpet.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Sandnes 20180802. Blink-festivalen Lysebotn Opp. Therese Johaug går i mål etter Lysebotn opp løpet. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Foto: Carina Johansen

En mesterlig utvikling

I Lysebotn Opp bekreftet Therese Johaug nok en gang at vi har mye å glede oss til i vinter. Det var imidlertid måten hun gjorde det på som imponerte mest!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uten Northug og Klæbo på start, var det knyttet stor spenning knyttet til Therese Johaugs første FIS-renn etter utestengelsen som holdt henne ute av det gode selskap i to sesonger.

I utgangspunktet skulle comebacket skje allerede i Kanalrennet, men der måtte Johaug kaste inn håndkleet på grunn av en vond og overbelastet rygg.

Det er en tung bør å bære en hel nasjons forventninger på sine skuldre, og kanskje var det iveren etter å levere varene allerede fra første stavtak som gjorde at Johaug ble i overkant ivrig i sesongens første treningsmåneder.

Forventningene forsterkes selvsagt av at det har gått gjetord om hvor sterk Johaug var og har vært før og under den mye omtalte utestengelsen.

I landslagsmiljøet var det ventet at Marit Bjørgens siste sesonger skulle bli årene der Johaug for alvor tok over rollen som verdens beste kvinnelige langrennsløper. Slik gikk det imidlertid ikke.

Mens Johaug måtte se de to siste mesterskapene fra sofaen, kunne Bjørgen på sin side avslutte karrieren med en rekke nye VM- og OL-gull uten sin tøffeste konkurrent på start. Dermed kunne langrennsdronningen gi seg som tidenes mestvinnende i både OL-, VM- og WC-sammenheng.

Nå har Bjørgen abdisert og etter sitt første FIS-renn siden nettopp Lysebotn Opp i 2016 viste Johaug at hun ønsker sin rettmessige plass på tronen. For hvilket comeback det ble!

Tilbake på topp

Johaug parkerte rett og slett konkurrentene i Lysebotn Opp, et renn som er som skapt for hennes ekstreme utholdenhet.

På den ene siden slo hun Charlotte Kalla på andreplass med nærmere to minutter. Mest imponerede er det likevel at hun knuste sin egen løyperekord med godt over minuttet, 1.17 minutt for å være eksakt, og det viser hvilken mesterlig utvikling Johaug har hatt i løpet av perioden hun har vært utestengt.

Det som likevel imponerte undertegnede mest, var måten hun gjorde det på. Der Johaug alltid har hatt en ekstrem kapasitet i motbakkene, var første del av karrieren preget av at det gikk langt saktere enn de etablerte stjernene i letterrenget. I de siste årene før utestengelsen så man imidlertid at Johaug hadde utviklet seg stort i både enkeldans og staking, teknikkene som brukes i letterreng i henholdsvis skøyting og klassisk, og dette har hun åpenbart jobbet godt med også de siste to sesongene. Det gir henne flere strenger å spille på.

Under Lysebotn Opp rykket Johaug fra konkurrentene allerede før bakken. Fascinerende nok ble dette gjort for å skaffe seg tid til å skifte en stav som knakk helt i starten av løpet, så etter alt å dømme kunne Johaug gått enda fortere uten problemer.

Det interessante med rykket var likevel hvordan hun klarte å gå stort og tungt mot underlaget, uten å stresse, noe som kjennetegner løpere som går fort i letterrenget. I dobbeldansen i selve motbakken traff hun også betydelig bedre teknisk enn konkurrentene, og da ble de «knockout» og ny løyperekord.

Klarer Johaug å gå like avslappet og godt i letterrenget til vinteren, tror jeg vi får se mange renn der konkurrentene må gjøre som i bakkene opp fra Lysefjorden; kjempe om andreplassen et stykke bak i løypa.

Dette forutsetter selvsagt at hun holder seg sykdoms- og skadefri, og at hun ikke går på en reell treningssmell. Slik sett var det lurt av Johaug å reise rett hjem etter rennet fredag.

PS! Enkelte har forsøkt å gjøre et poeng ut av at Therese Johaug måtte skaffe seg lave nok FIS-punkter for å få stille til start i den første verdenscuphelga i Finland i november.

Dette var en sannhet med modifikasjoner, ettersom Skiforbundet og Johaug uansett kunne ha sendt inn en søknad som med svært stor sannsynlighet ville blitt innvilget.

Når det er sagt, nådde Johaug målet allerede i første FIS-renn. I Lysebotn Opp fikk hun tildelt 45 FIS-punkter, som er standard for vinneren i løp av denne typen, altså godt innenfor de 90 FIS-punktene hun måtte ha i minst ett renn for å være kvalifisert.

Hadde Charlotte Kalla & co. vært nødt til å kvalifisere seg til verdenscupstarten i Kuusamo hadde de imidlertid vært nødt til å finne frem penn og papir for å skrive søknad. Kalla på andreplass fikk nemlig hele 123 FIS-punkter!