STORE FORSKJELLER: Bildet til venstre er tatt 2. august 2018. Bildet til høyre er tatt 9. mars 2018. Bildene illustrerer forskjellen på stranda Banje i Dubrovnik før og under turistsesong.
STORE FORSKJELLER: Bildet til venstre er tatt 2. august 2018. Bildet til høyre er tatt 9. mars 2018. Bildene illustrerer forskjellen på stranda Banje i Dubrovnik før og under turistsesong. Foto: Antonio Bronic/ NTB scanpix

Ferieparadis tar drastiske grep for å stoppe turistkaos

Kroatisk kystperle begrenser antall turister for å bekjempe kaotiske tilstander.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kroatiske byen kystbyen Dubrovnik er et yndet reisemål i sommerhalvåret.

Faktisk er perlen ved Adriaterhavet så populær, at den har stått i fare for å bli fullstendig overbefolket av besøkende fra de daglige cruiseskipene.

Det skriver Reuters.

Dubrovnik er på UNESCOs verdensarvliste og er blant annet kjent for sin bymur fra middelalderen og trange sjarmerende gater og smug i gamlebyen fra 1400-tallet.

Mellom januar og juni i år besøkte nesten 280 000 turister fra 188 ulike cruise-reiser den 800 år gamle byen. I fjor la hele 749 000 mennesker fra 539 cruise til ved havna i Dubrovnik.

Butikkene og restaurantene i byen med litt over 40.000 innbyggere, har slitt med å klare å betjene hærskaren av besøkende.

Gatene i Dubrovnik 9. mars kontra 3. august.
Gatene i Dubrovnik 9. mars kontra 3. august. Foto: Antonio Bronic/ NTB scanpix

Begrenser turistmen

I fjor varslet UNESCO at Dubrovniks verdensarvstatus var i fare. Dette er på grunn av det store antallet turister med hensyn til byens bærekraftige kapasitet og håndteringen av antallet cruiseskip som kommer inn.

For å imøtekomme problemet introduserte byen i fjor en plan kalt «Respektér Byen», med et mål om å begrense antall turister til 4000 til enhver tid.

Gatene i Dubrovnik 9. mars kontra 2. august.
Gatene i Dubrovnik 9. mars kontra 2. august. Foto: Antonio Bronic/ NTB scanpix

– Prosjektet har gitt resultater denne turistsesongen. Vi kan se forbedringer i kvaliteten på mottaket av gjestene og det er mindre folkemengder, sier Sandra Milovcic, turistansvarlig i Dubrovnik, til Reuters.

Ifølge Milovcic har dette samtidig resultert i at det turistene som kommer, blir værende i byen lenger av gangen. Offisielle tall viser at mer enn 4,2 millioner mennesker har tilbrakt minst en natt i Dubrovnik så langt i 2018. Det er 14 prosent mer enn i fjor.

Dubrovnik ble av nettsiden «Cruise Critic» kåret til den beste østlige middelhavsdestinasjonen for slike turer i 2017 og 2018. Etterfulgt av Montenegros Kotor, Italias Venezia og de greske øyene Santorini og Rhodos.

Byen ble særlig populær etter innspillingen av TV-serien Game of Thrones og filmen Star Wars. Dette er også en favorittby blant flere store kjendiser.