ALVOR: Kai «Deto» Wollin fortviler under en gruppespill-kamp i VM.
ALVOR: Kai «Deto» Wollin fortviler under en gruppespill-kamp i VM. Foto: Henry Nicholls

Dopingtester spillere under VM i FIFA 18

Dopingkontrollører er på plass under VM i data- og konsollspillet FIFA 18. Deltakerne blir dopingtestet på lik linje med profesjonelle fotballspillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innføringen av dopingtestene ble gjort av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i forkant av denne ukens verdensmesterskap i det skjermbaserte fotballspillet. Spillerne selv har tatt det godt imot.

– Det er kult at man kan føle seg som en superstjerne. Cristiano Ronaldo og alle de andre toppspillerne blir dopingtestet, og det føles som man er en av dem, sier e-sportsstjernen Mosaad «Msdossary» Aldossar fra Saudi-Arabia.

FIFA-spillerne blir testet for forbudte stoffer ved at de gir en urinprøve.

– Det er litt vanskelig å tisse foran en kontrollør, men jeg forstår godt at det er nødvendig. Det var en kjempestor dopingskandale i Tour de France og i sykkelsporten, og selv mange år etter tror folk at sykkelrytterne er dopet. Den oppfattelsen skal vi unngå, sier tyskeren Michael «MegaBit» Bittner.

Samme kodeks

FIFA ventet med å innføre dopingkontroller i e-sport. Men da førstepremien økte fra omtrent 210.000 til over 2 millioner kroner i løpet av to år, besluttet fotballforbundet at e-sportsutøvere skal være under samme etiske kodeks som profesjonelle fotballspillere.

Waliseren Adam «dreamR» Barton har overhørt historier om konkurrenter som har tatt prestasjonsfremmende midler.

– Det er helt sikkert noen som prøver å jukse, og det må vi få luket bort slik at det blir en rettferdig konkurranse. Det er snakk om stoffer som kan forbedre konsentrasjonsevnen, og konsentrasjon er veldig viktig i FIFA-spill, sier han.

Umulig

Utfordringen for FIFA er at verdensmesterskapet, som arrangeres sammen med spillutvikleren EA Sports, har 20 millioner spillere online på verdensbasis. De innledende kampene spiller folk i sitt eget hjem, og i denne fasen er det selvsagt umulig å gjøre dopingtester.

Semifinalene og finalen i VM i FIFA-spill går lørdag. Mesterskapet har den siste uken gått i London.

(©NTB)