Ingrid Espelid Hovig (94) er død
Hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, er død, 94 år gammel.
Det bekrefter Gyldendal forlag overfor TV 2.
– Den lille, vevre matkjerringa med urkraften, kunnskapsformidleren, TV–personligheten og forfatteren Ingrid Espelid Hovig døde fra oss i dag i sitt 94. år, sier Lars Røtterud, som har vært forlegger for bøkene hennes, i en pressemelding fredag.
Pressemeldingen er sendt ut på vegne av Hovigs nærmeste, venner og familie.
Røtterud er også en nær venn av Hovig. Hun har tidligere sagt at han er som en sønn for henne.
– For meg er det et uerstattelig menneske, både personlig og profesjonelt, som er borte, sier Røtterud til TV 2
Hele Norges matmor
Hovig ble født 3. juni 1924 på Askøy utenfor Bergen, og var et av de aller første TV-ansiktene i Norge.
Ingrid Espelid Hovig startet opp i NRK allerede i 1956, da det kun var prøvesendinger. Torsdag 22. mars 1956 tilbredte Hovig «Sild og silderetter» for seerne.
Hovig, som er kjent som hele Norges matmor, ble kjent for hele landet da hun var programleder for Fjernsynskjøkkenet fra 1965 til 1998. Hun ledet over 300 sendinger av programmet.

Spesielt godt kjent ble vi med frasen «no har me juksa litt», som ble brukt da diverse triks ble tatt i bruk for å rekke å gjøre ferdig matretten som ble tilberedt i løpet av programmet, som varte en halvtime.
Humortrioen KLM og Trond Kirkvaag parodierte henne gjentatte ganger. Det var også Kirkvaag som fant på begrepet «No har me juksa litt», men Hovig skal ha likt parodien så godt at hun stjal uttrykket fra komikeren, ifølge Bergensavisen.
Hun har også gitt ut over 50 kokebøker, og mottatt en rekke priser i Norge og internasjonalt for sitt arbeid med mat og ernæring.
I 1994 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.
– Et unik menneske
Røtterud sier at Hovig var et unikt menneske.
– Med henne går et unikt menneske ut av tiden og vi står tommere tilbake, men for et liv og for en livsgjerning. Vi er takknemmelige og ydmyke for alt hun utrettet, og imponert over alle menneskene hun gledet og viste omsorg for. Vi som sto Ingrid nær minnes først hennes varme, herlige latter, nysgjerrighet, deilige optimisme, og alt det gøyale vi har opplevd sammen: Livet, sier Røtterud.
Wenche Andersen, som er kokk i God Morgen Norge og mottok Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i 2004, sier at hun kjente Hovig veldig godt.
– Det er vel på grunn av henne at jeg er der jeg er i dag med den jobben jeg har. Har fulgt henne siden jeg var en bitteliten jente. Hun var et forbilde for meg, sier hun til TV 2.
– Umulig å bli sint på
Tenkt at du er borte kjære Ingrid!
— Trine Skei Grande (@Trinesg) August 3, 2018
Det er vel knapt noen som har betydd så mye for vår matkultur.
Og du betydde mye for oss i @Venstre og for meg.
Vi takker for 300 fjernsynskjøkkenet, 50 kokebøker og alt det du gjorde og sto for. https://t.co/GQ1K1jRNCq
Ingrid Espelid Hovig brakte sunn mat, god mat og gleden ved å lage den inn i norske hjem gjennom TV-ruten. Moderne formidling av tradisjon. Takk for maten Ingrid!
— Jonas Gahr Støre (@jonasgahrstore) August 3, 2018
Kulturminister Trine Skei Grande sier at Hovig har betydd utrolig mye for Norges matkultur.
– Tenk at du er borte kjære Ingrid! Det er vel knapt noen som har betydd så mye for vår matkultur. Og du betydde mye for oss i Venstre og for meg. Vi takker for 300 «Fjernsynskjøkkenet», 50 kokebøker og alt det du gjorde og sto for, skriver hun på Twitter.
Finn Schjøll sier at Hovig var en del av den norske folkesjela.
– Jeg kjente Ingrid i starten av min tv-karriere og møtte henne gjennom Toppen Bech og Brita Blomquist i 1986. Det er fantastisk å få leve til du er 94 år, og Ingrid har vært en del av den norske folkesjela, sier «Blomster-Finn» til TV 2.
– Hun jobbet så lenge, og det i seg selv er noe for alle å tenke på. Det er aldri noen grunn til å legge fra seg sleiva. I vår tid har vi hatt to matdronninger, og det er Wenche Andersen og Ingrid Espelid Hovig. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk være med på 90-års-dagen til Ingrid da Wenche tok meg med, sier Schjøll videre.
Tilbake i 2009 sa Eyvind Hellstrøm at Hovig var en dame det var umulig å bli sint på. De to ga ut en av Hovigs mange kokebøker sammen. Han så veldig opp til Hovig, både som fagperson og menneske.
– Ingrid har jo lært opp en hel nasjon i det å lage hverdagsmat. Jeg kan kanskje bidra mest med festmat. Ingrid er en person jeg har veldig stor respekt for, sa han til TV 2.
