KJØLIG: Nå blir det kjøligere over hele landet. Dette arkivbildet viser regn over Oslofjorden.
KJØLIG: Nå blir det kjøligere over hele landet. Dette arkivbildet viser regn over Oslofjorden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

nå må du nyte siste rest:

Meteorologen tviler på at varmen kommer tilbake

Etter en varm og tørr juli, så startet også august med varmerekorder. Nå ser det derimot ut til at vi går tilbake til den norske normalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror ikke vi skal bli vant til denne typen sommer, sier meteorolog i StormGeo, Mariann Aabrekk.

For mange er det godt nytt at vi nærmer oss normale værforhold, men det er dessverre ikke på tide å slippe jubelen løs enda.

Temperaturen vil klatre lenger ned på gradestokken, men tørken forblir foreløpig.

– Det var nok siste rest av den veldige tropevarmen vi har hatt nå i det siste, sier Aabrekk.

Lavtrykk

Til helgen bytter vi ut høytrykk med lavtrykk, på grunn av kjøligere luft fra vest og nord. Den kjølige luftmassen treffer Vestlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark først, før den går videre til Sør- og Østlandet.

På fredag får hele landet en regnskyll, før vi fortsetter med det tørre været senere til uken. Nedbøren treffer i hovedsak i vest og nord, mens Sør- og Østlandet får spredte regnbyger. Til tross for regnet, blir det ingen store nedbørsmengder.

– Det vil ikke bli snakk om noen nedbørsmengder som gjør slutt på tørken for bøndene enda, sier Aabrekk.

På Vestlandet blir dagen grå, med lavt skydekke, dis og tåke.

På lørdag fortsetter regnet, i hovedsak over Vestlandet og Trøndelag. I Nord-Norge blir det også perioder med nedbør, mens Nordland kan bli liggende tørr i midten.

Synkende temperaturer

Søndag og mandag vil temperaturene fortsette å falle over hele landet. På det varmeste vil det bli 15 grader Nord-Norge, Trøndelag og på Vestlandet. På Sør- og Østlandet vil temperaturen ligge rundt 20 grader.

Utover neste uke blir det en sprikende nedbørsmengde. Ellers vil det bli en kjøligere utgave av finværsdagene vi har hatt hittil.

– Hvis lavtrykkene fra mandag får grep er det Vestlandet og Trøndelag som får dette. Nordlandet, Troms og Finnmark blir liggende på nordsiden av lavtrykket uansett, sier Aabrekk.

Temperaturen vil ligge på 12 til 15 grader nord i landet, og på rundt 15 grader på Vestlandet og i Trøndelag. I Sør- og Østlandet vil temperaturene ligge rett under 20 grader.

Etter kommende uke er vi inne i andre halvdel av den siste sommermåneden. Da tviler meteorologen på at rekordvarmen kommer tilbake.

– Sånn er det når vi har bosatt oss så langt nord som vi har. For nattesøvnen sin del kan det jo likevel være greit, sier Aabrekk.