Thorvald Stoltenberg bisatt i Oslo Domkirke – ble hyllet med taler og sang

OSLO DOMKIRKE (TV 2): Thorvald Stoltenberg ble bisatt i Oslo Domkirke torsdag. Der ble han hedret med taler fra profilerte politikere og tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere politikeren ble bisatt i Oslo Domkirke torsdag klokken 13.00. Kong Harald og dronning Sonja var på plass sammen med prinsesse Astrid.

Fra regjeringen stilte statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (FrP), kulturminister Trine Skei Grande (V) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Varmt menneske

Thorvald Stoltenberg var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering. Senere var han utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i to perioder, fra 1987 til 1989 og fra 1990 til 1993.

Statsminister Erna Solberg har bare gode ting å si om den tidligere politikeren. På vei inn i Oslo Domkirke sier Solberg at hun minnes Stoltenberg som et varmt menneske.

– Det alle festet seg med Thorvald var mennesket. Han favnet om så mange, og var varm i møte med alle han traff. Han var en politiker som var åpen for å lytte til andre politikere. Han var en person som var opptatt av dialog og samtale, sier statsministeren til TV 2.

EN GOD KLEM: Statsminister Erna Solberg gir en varm klem til sin tidligere politiske motstander, Jens Stoltenberg.
EN GOD KLEM: Statsminister Erna Solberg gir en varm klem til sin tidligere politiske motstander, Jens Stoltenberg. Foto: Åserud, Lise / NTB Scanpix

– En hønefar

Thorvald Stoltenberg sine to barn, Jens og Camilla Stoltenberg, holdt tale under bisettelsen. Der fortalte de at Thorvald mente det var mulig å forene motsetninger.

– Thorvald forsøkte å løse det uløselige, skape fred der det var ufred, og håp der det var håpløshet. Noen ganger lykkes han, andre ganger ikke. Men han forsøkte alltid. Han var mild og hyggelig i formen, og sta når han ville oppnå noe, sa Jens Stoltenberg.

Se hele talen til Jens og Camilla Stoltenberg:

Videre sa Jens at Thorvald var en hønefar, og at de snakket sammen på telefon hver dag. De snakket om alt. Men hver eneste gang spurte Thorvald hvordan Jens hadde det.

– Jeg svarte alltid: Jeg har det bra. Men Thorvald hørte på stemmen min hvordan jeg egentlig hadde det. Hvis jeg hadde hatt en dårlig dag, måtte jeg forklare hva som var galt. Og jeg fikk trøst. Også en generalsekretær i NATO trenger trøst fra pappaen sin, sa Jens Stoltenberg.

RØRT: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland mintes sin gode venn, Thorvald Stoltenberg.
RØRT: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland mintes sin gode venn, Thorvald Stoltenberg. Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

– Ustoppelig optimist

En tydelig rørt Gro Harlem Brundtland talte også foran en fullsatt Oslo Domkirke. Flere la merke til at den tidligere statsministeren hadde et stort plaster i ansiktet da hun mintes sin gode venn. TV 2 får opplyst at årsaken til dette er at Brundtland har fått solskader i ansiktet, som hun har fått beskjed av lege om å dekke til.

– Thorvald var en ustoppelig optimist. Jeg har vært utrolig imponert over energien, pågangsmotet og humøret, helt opp mot det aller siste. Jeg vil alltid savne en av mine alle nærmeste venner, og vil minnes Stoltenberg med dyp respekt og takknemlighet, sa Brundtland.

TALE: Ap-leder Jonas Gahr Støre talte under bisettelsen til Thorvald Stoltenberg. Der fortalte han at partiet var stolte av Stoltenberg.
TALE: Ap-leder Jonas Gahr Støre talte under bisettelsen til Thorvald Stoltenberg. Der fortalte han at partiet var stolte av Stoltenberg. Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, sa at partiet var stolte av Thorvald Stoltenberg.

– Når Thorvald snakket var det nært og det handlet alltid om mennesker. Troen om hva vi kan få til sammen, sa Støre.

Hyllet av Kofi Annan

Ap-lederen videreformidlet minneord fra tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, som av helsemessige årsaker ble hindret fra å delta i begravelsen.

– Thorvald var et skinnende eksempel på en ekte offentlig tjenestemann. Hans raushet var ikke begrenset til Norge. Han mistet aldri av syne de menneskene han skulle tjene, og hans personlige integritet var en inspirasjon til alle som arbeidet med ham, skrev Kofi Annan.

FNs syvende generalsekretær avsluttet minneordet med en oppfordring:

– La oss feire Thorvalds fullverdige og gode liv, samt hans bemerkelsesverdige ettermæle.

– Fremtidens AUF-ere vil lære om Thorvald

Tidligere AUF-leder Mani Hussaini kalte i sin tale under minnesamværet i Samfunnssalen i Oslo, Thorvald Stoltenberg for en sann AUF-venn.

– Han var vår alles bestefar. Med sin kjærlighet for ungdom og fremtidstro var han både en samtalepartner og inspirator for utallige AUF-ere, sa han, og la til:

– Mange av oss har blitt invitert til kjøkkenet hans, og det er vel bare ett menneske i Norge som serverte julekake i juni.

Thorvald Stoltenberg har reist land og strand rundt og holdt taler og innledninger hos forskjellige AUF-lag. Han har også vært på Utøya flere ganger, selv om han selv ikke var med i AUF i sin ungdom.

– Mens mange heier på AUF og ungdommelig engasjement, var Thorvald AUF-er i hjerte, hode og i sin sjel, sa Hussaini i sin tale, som han avsluttet med å takke Stoltenberg på vegne av hele AUF:

– Vi har ikke bare mistet en bauta, vi har også mistet en ekte venn. Vi kjenner både sorgen og tapet over at Thorvald ikke lenger er med oss, men vi lover å holde fast i alt han ga oss. Vi skal ta vare på minnet om han. Fremtidens AUFere vil lære om Thorvald og hvem han var.

Arild Knutsen hedret Thorvald Stoltenberg under minnesamværet torsdag.
Arild Knutsen hedret Thorvald Stoltenberg under minnesamværet torsdag. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

– Oppretthold håpet

Arild Knutsen, leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk, avsluttet rekken av taler under torsdagens minnesamvær. Han begynte med å kalle Thorvald Stoltenberg for det fineste mennesket han har møtt.

– Og han har møtt Bob Marley! En av verdens fremste eksponenter for kjærlighet, fred, samhold og likeverd fikk møtt en av Norges fremste eksponenter for det samme. For en dag det må ha vært!

Knutsen, som har markert seg i arbeidet med rusproblematikk og ruspolitikk, møtte Thorvald Stoltenberg gjennom samarbeid med Nini Stoltenberg. De har blant annet holdt foredrag om rusproblematikk og rusomsorg sammen.

– Det at Thorvald og Nini stod frem slik som de gjorde, har betydd ufattelig mye for utrolig mange, og det at de gjorde det sammen var helt unikt, sa han.

Jens og Camilla stoltenberg takker Arild Knutsen etter hans minnetale om Thorvald Stoltenberg.
Jens og Camilla stoltenberg takker Arild Knutsen etter hans minnetale om Thorvald Stoltenberg. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

– Han opprettholdt håpet

Knutsen hyllet Stoltenbergs vilje, og hans evne til å aldri gi opp.

– Han opprettholdt håpet og hans arbeid er den største kampen for å bekjempe skam og stigma og for å ivareta håpet. For du skal aldri gi opp, du må aldri gi opp, og Thorvald ga aldri opp, sa han, og la til:

– Før Thorvald Stoltenberg reiste unge menn inn til byen for å banke narkomane, for det var det som var samfunnsgavnig. Nå reiser middelaldrende kvinner inn til byen for å hjelpe de samme, for det er dét som nå er samfunnsgavnig.

Mot slutten av sin tale valgte Knutsen å rette en takk til Stoltenbergs familie.

– Vi har så mye å takke dere for, og vi må takke for at vi fikk lov til å låne av Thorvalds tid. Hvis jeg hadde hatt en Thorvald i min familie, er jeg sannelig ikke sikker på at jeg hadde lånt han bort så mye, sa han, før han avsluttet med en sterk oppfordring:

– Til alle dere andre: Husk hva Thorvald Stoltenberg var, og hva han stod for, og hva dere enn har gjort før, fortsett å kjempe og engasjere dere, for det handler om mennesker. Det handler om at alle mennesker er like mye verdt.