Wenche har tatt utgangspunkt i sin egen bestemors oppskrift på kjøttkaker og gir oss sin vri på den tradisjonelle retten.

Kjøttkaker i brun saus

400 g kjøttdeig

1 ts salt

1/4 ts pepper

¼ ts malt ingefær

1/4 ts malt muskat

2 ss potetmel

ca 1 1/2 dl melk eller vann

smør til steking

5-6 dl kraft/ buljong til å trekke kjøttkakene i.

Brun saus:

2 ½ ss smør

2 ss hvetemel

ca 5 dl kraft fra kjøttkakene

salt og pepper

Bestemors kjøttkaker i brun saus. Foto: Wenche Andersen
Bestemors kjøttkaker i brun saus. Foto: Wenche Andersen

Slik gjør du

Kjøttdeig og melk/ vann bør være kalde for best resultat.

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speeing.

Form farsen til runde kaker og stek i smør i varm stekepanne. Legg kjøttkakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.

Brun smør og hvetemel i en gryte ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 8-10 min. Smak til med salt og pepper og ønsket smakstilsetning.

Tips: valgfri smakstilsetting: - 1 brunet løk i båter, 1-2 ss solbærsaft eller rørte tyttebær.

Eventuelt 2-3 ss rømme/ fløte eller 2-3 skiver geitost.

Kålstuing

Ca ½ kg hodekål (hvitkål)

Vann + salt til koking

Hvit saus:

1 ss smør

2 ss hvetemel

3 dl melk

salt og muskatnøtt

Tips: I stedet for kålstuing kan kjøttkakene servers med ertepure.

Slik lager du den perfekte kålstuing

Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm treninger/bite og kok møre i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet. Lag hvit saus, smelt smør og rør inn hvetemel, spe med melk. Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.

Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Tilslørte God morgen Norge piker og gutter

Vi må selvsagt avslutte måltidet med noe søtt. Vi anbefaler "Tilslørte God morgen Norge piker og gutter" Slik lages det på 1-2-3.

5-6 faste epler

1-2 ss honning

1/4 dl vann eller eplejuice

et lite dryss med kanel eller 1 kanelstang

2-3 dl knuste knekkebrød/havrekjeks eller hakkede nøtter

Vaniljekesam

Skrell og del eplene i biter og kok møre i vann tilsatt litt sitronsaft eller i juice og honning ev kanel, til eplene er møre. Avkjøl.

Tilslørte God morgen Norge piker og gutter. Foto: Wenche Andersen
Tilslørte God morgen Norge piker og gutter. Foto: Wenche Andersen

Tørrstek malt brød /kjeks, kanel og ev litt kokosblomstsukker/honning til gyllent på middels varme til det er sprøtt og gyllent. Legg lag vis i et glass.