ANKOMSTSENTER: Asylsøkere i Vestleiren, ankomstsenteret  for flyktninger i Kirkenes. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANKOMSTSENTER: Asylsøkere i Vestleiren, ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Asylsøkerne i Finnmark har fått beskjed: I dag skal de sendes ut

KIRKENES/OSLO (TV 2): Asylsøkerne har fått beskjed om å gjøre seg klare, men så langt er ingen sendt over grensa.

TV 2 har vært i kontakt med flere uavhengige kilder som har opplysninger om at uttransporteringen av asylsøkere til Russland skal begynne tirsdag.

Flere av asylsøkerne som har fått avslag fikk mandag kveld vedtakene sine utlevert fra politiet, og ble bedt om å gjøre seg klare.

Asylsøkere som har kommet til Norge fra Russland ble i helgen transportert til Storskog i Finnmark, for å bli returnert til Russland.

– I går startet de å gjøre noen intervjuer, og ga avslag med en gang. Vi tror at mange vil bli sendt tilbake til Russland i dag, sier talsperson for flyktningene, Rami Haddad, til TV 2.

Hastebrev til EMD

Samtidig har advokatfirmaet Andersen Bache-Wiig bedt menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) om å stanse utsendelsene så fort som mulig. Hastebrevet til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ble sendt mandag kveld. Advokatfirmaet mener Norge bryter menneskerettighetskonvensjonen ved å ikke gi asylsøkerne anledning til å anke avslag på opphold i Norge.

– De aller fleste av asylsøkerne som er i Kirkenes nå, har ikke fått vedtakene sine. De har ikke fått se begrunnelsen for at de ikke får asyl i Norge, og dette er saker som gjelder rettighetene deres, etter menneskerettighetskonvensjonen. Da har de en rett til å klage på vedtaket, sa advokat Halvor Frihagen i Andersen & Bache-Wiig til TV 2 mandag kveld

Murmansk mulig destinasjon

I Vestleiren i Sør-Varanger er det samlet minst 55 asylsøkere, som alle har fått avslag på sin asylsøknad i Norge. Ankomstsenteret i Sør-Varanger er nå gjort om til et retursenter.

Grensen åpnet klokken syv tirsdag, men foreløpig er situasjonen stille og rolig ved grensen. 

Etter det TV 2 kjenner til, har man arbeidet med to løsninger til å transportere ut asylsøkerne: Enten ved hjelp av et russisk eller et norsk transportselskap. En av grunnene til at uttransporteringen ikke har begynt, kan være at man venter på en buss fra Russland.

Ifølge Independent Barents Observer vil bussene mest sannsynlig ha Murmansk som destinasjon, men Politiets utlendingsenhet (PU) vil ikke bekrefte opplysningene overfor nettavisen.