Sammenlikner situasjonen med deportasjonen av jøder under andre verdenskrig 

OSLO/KIRKENES (TV 2): Advokatfirmaet Andersen Bache-Wiig vil stanse utsendelsene av flyktninger til Russland, og mener at noe slikt ikke har skjedd siden deportasjonen av jødene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokatfirmaet Andersen Bache-Wiig har sendt et brev til menneskerettightsdomstolen i Strasbourg, i et forsøk på å stoppe utsendelse av flyktninger fra Kirkenes til Russland.

– At de blir pågrepet på denne måten uten å få se vedtakene sine, og uten å vite hva som skal skje, det kan jeg ikke se har skjedd noen gang i Norge før, hvis vi da ser bort fra deporteringen av jøder under den andre verdenskrig, sier advokat Halvor Frihagen ved advokatkontoret til TV 2. 

– Er det en rettferdig sammenlikning?

– Det er ikke en lik situasjon, men de blir internert uten å få se vedtakene sine, og uten mulighet til å klage. Det er ikke noen annen gang det har skjedd i norgeshistorien som jeg kjenner til. 

Han mener det er et klart brudd på menneskerettighetene, og håper Strasbourg-domstolen griper inn. 

– Det er svært alvorlig at man bryter en åpenbar menneskerettighet som er garantert i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen på denne måten, sier Frihagen. 

Asylsøkere forsvinner

Tirsdag ble det også kjent at rundt 40 personer har reist fra Oscarsgata mottak i Vadsø, i frykt for å bli sendt til Russland.

– 40 personer har forlatt mottaket og forsvunnet siden søndag, sier informasjonsansvarlig ved mottaket Hilde Meyer til TV 2.

– Jeg har jobbet ved mottaket i 15 år, og jeg har aldri opplevd lignende.

– Hvor har de dratt?

– De som er igjen ved mottaket sier de har dratt til Tyskland. Det er jo trasig hvis de som nå stikker av egentlig burde fått realitetsbehandlet søknaden sin.

Det var NRK som først omtalte flukten fra mottaket.

Tror flere vil dra

Meyer understreker at ikke alle ved mottaket har kommet over Storskog, men sier at alle som nå har stukket av er afghanske menn som har kommet over Storskog i høst. Årsaken til flukten skal være medienes dekning av det som nå foregår i Kirkenes.

– Tror du flere vil dra?

– Ja, jeg tror det, jeg antar det, jeg forventer det, sier Meyer, som legger til at de nå skal ha infomøter for beboerne for å forsøke å roe ned situasjonen.

Advokat Halvor Frihagen sier til TV 2 at han håper svaret fra menneskerettighetsdomstolen kan foreligge allerede tirsdag, men har foreløpig ikke fått tilbakemelding fra Strasbourg. 

– Vi har foreløpig ikke hørt noe. De svarer ikke på telefon, og kommuniserer kun skriftlig på grunn av stor arbeidsmengde, sier Frihagen til TV 2 tirsdag formiddag. 

(TV 2/NTB)