Mener strikkebøker undertrykker kvinner og gjør dem gammeldagse

Kritiker i Morgenbladet Espen Søbye står på sitt i strikkedebatten: – Argumentasjonen din har 70-tallsbriller, raser Hjemmet-redaktør Elisabeth Lund-Andersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da kritiker i Morgenbladet Espen Søbye publiserte en anmeldelse av et utvalg strikkebøker. Han mener at bøkene bidrar til å undertrykke kvinner, opprettholde et gammeldags kvinnesyn og at bøkene som hevder å gjøre kvinnene kreative, tvert imot gjør det stikk motsatte:

"Det er pussig – for hvor kreativt er det å følge en detaljert oppskrift? Det krever utvilsomt nøyaktighet og tålmodighet, men ligner det ikke mer på underkastelse og lydighet enn selvstendighet?"

– Det jeg ble veldig overrasket over var at bøkene bare handlet om kvinner, var skrevet av kvinner, henvendte seg til kvinner og at de opererte etter tradisjonelle kvinneverdier, sier Espen Søbye.

– Barn betraktes som dukker

Han mener at bøkene fremstiller kvinner som individer som «...liker å pynte seg og kle ut ungene».

– Barna blir nesten betraktet som dukker i disse bøkene. De fremstiller også strikkingen som noe naturlig og som kvinner har lært av sine mødre og bestemødre. De skaper et romantisk kvinnefellesskap som ikke finnes og som er undertrykkende, forklarer Søbye. 

– Oser av hersketeknikk

Redaktør i Hjemmet, Elisabeth Lund-Andersen, mener derimot at det er Søbye som opererer med et forkvaklet kvinnesyn.

– Måten Espen skriver på oser av hersketeknikk. Han karakteriserer alt som har med pynting og feminine ting som om det var noe vederstyggelig.

Hardt ut mot Dorthe Skappel

I anmeldelsen skriver Søbye blant annet at Dorthe «...lurer unge kvinner til å kle seg i sekkegenser – der hun selv foretrakk ettersittende badedrakter – alt mens kroner ruller inn på kontoen hennes for hver maske Norges kvinner strikker»

– For det første er dette en bokanmeldelse hvor jeg prøver å forklare et sosialt fenomen. Vurderingen av Dorthes bok og hennes greier er på siden og hekta på. Hun er ute på en privat vendetta. Når hun ikke lenger har ungdommens attributter, så skal ikke ungdommen få ha det heller. Det er poenget, forklarer Søbye.

Dette reagerer Lund-Andersen sterkt på. Hun har i flere mediekanaler diskutert Søbyes utspill i Morgenbladet.

– Dette blir verre og verre. Hvis du skal være en seriøs anmelder, så kan du ikke tillegge folk skjulte motiver og gå på deres fysiske attributter, raser hun.

– Argumentasjonen din er gjort med 70-tallsbriller på.

Ingen enighet

Etter en opphetet diskusjon ble det ingen enighet mellom debattantene denne gangen heller.

– Jeg ville ikke bestemme hva andre skal gjøre. Det er strikkebøkene jeg har anmeldt og det synet som ligger i dem. Det er ikke strikkerne jeg har anmeldt, men strikkebøkene, sier Søbye.

– Det er faktisk to sider av samme sak, sier Lund-Andersen

– Nei, sier Søbye.

– Jo, avslutter Lund-Andersen.

Dorthe Skappel har ikke besvart TV 2s henvendelser om en kommentar til debatten.