Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Man vil jo gjerne overleve en ferietur, sier Per Dag Gundersen. 

Gundersen er på årets reiselivsmesse i Telenor Arena, og han er klar på at den siste tidens terroraksjoner gjør at han tenker annerledes om hvor han vil dra på ferie: 

– Sikkerhet betyr mye for valget, sier Gundersen.

Turister drept i terror  siste år:

Her er noen av angrepene vi husker best:

  • Paris, Frankrike: 13. november skjer det verste terrorangrepet på europeisk jord siden Madrid-bombene i 2004. 130 mennesker ble drept da terrorister angrep seks steder i Paris, blant annet på konsertstedet Bataclan.
  • Tunis, Tunisia: 18. mars angriper væpnede menn Bardomuseet i Tunis og 21 mennesker blir drept.
  • Sousse, Tunisia: 26. juni blir ferieparadiset Sousse angrepet av en IS-sympastisør som skyter rundt seg på stranden. 37 mennesker mistet livet.
  • Istanbul, Tyrkia: 12. januar: En selvmordsbomber sprenger seg selv i et turistområde, og 11 mennesker blir drept.

Ny IS-strategi: Terror mot turister

Det siste året har terrorister slått til mot populære ferieland som Egypt, Tunisia, Thailand, Frankrike, Filippinene og Tyrkia.

Flere eksperter sier nå at terror mot turister er blitt en tydelig del av IS' strategi. Denne uken skjedde det to ganger: I Istanbul og i Jakarta.  I en fersk undersøkelse i VG sier hver tredje nordmann nå at terrorfrykt påvirker ferieplanene. 

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse, mener det er grunn til å frykte mer terror mot nordmenns tradisjonelle favorittdestinasjoner.

– Ligger temmelig dårlig an

– Noen land er mer utsatt enn andre. Tunisia og Egypt tror jeg ligger temmelig dårlig an. Tyrkia også, for så vidt. Men Tyrkia er et stort land, så det skal mye til å være på feil sted til feil tid, sier Lurås.

Han viser til at Tyrkia er naboland til Syria, hvor IS har sine hovedkvarter. Risikoen i Tunisia og Egypt begrunner han med at dette er land hvor ekstremister har mange rekrutter og hvor myndighetene til dels er korrupte. 

Lurås påpeker samtidig at heller ikke storbyene i Europa har vært skånet for terror. Det er vanskelig å forutse nye angrep, og Lurås vegrer seg for å gi folk individuelle råd.

– Statistisk er muligheten for å bli rammet veldig liten. En bør egentlig heller advare folk mot å kjøre bil i eget land, men når det er sagt: Jeg tror vi vil se mer terror fremover, sier han.

VELGER TRYGT: – Man vil jo gjerne overleve en ferietur, sier Per Dag Gundersen, som fredag besøkte reiselivsmessen i Telenor Arena utenfor Oslo. FOTO: TV 2 /
VELGER TRYGT: – Man vil jo gjerne overleve en ferietur, sier Per Dag Gundersen, som fredag besøkte reiselivsmessen i Telenor Arena utenfor Oslo. FOTO: TV 2 /

Bråstopp for Tyrkia

Terror gir umiddelbare utslag på nordmenns feriekjøp, sier prosjektdirektør for Reiselivsmessen, Merethe Falch.

– Til Tyrkia er det nå bråstopp. Det er de tilbakemeldingene vi har fått. Nordmenn bestiller ikke reiser til Tyrkia i disse dager, sier Falch, tre dager etter terroren Istanbul.

Falch sier turistbransjen ofte merker nedgang i feriereiser til steder som blir rammet av terror eller naturkatastrofer. Men ifølge henne pleier ikke nedgangen å vare lenge.

– Nordmenn har nok like lyst til å reise, men nå velger vi kanskje annerledes. Men vi kommer nok tilbake, både til Paris og til Tyrkia, sier hun. 

 

 

 

 

 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK