BRRRR: Displayet i denne NSB-vognen viste 969 minusgrader ved Kongsberg lørdag ettermiddag. Så sensasjonelt kaldt var det naturligvis ikke, men kulden har skapt problemer for NSB denne lørdagen.    FOTO: GJERMUND LØYNING /
BRRRR: Displayet i denne NSB-vognen viste 969 minusgrader ved Kongsberg lørdag ettermiddag. Så sensasjonelt kaldt var det naturligvis ikke, men kulden har skapt problemer for NSB denne lørdagen. FOTO: GJERMUND LØYNING /

Tidenes kuldesjokk på toget ved Kongsberg

Mange måtte dra på smilebåndet da de kikket opp NSBs temperaturdisplay.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Temperaturdisplayet i en av NSBs vogner på Sørlandsbanen viste minus 969 grader ved Kongsberg lørdag ettermiddag.

kaldt er det ikke. Toget går veldig fint, og været er nydelig, sier passasjer Gjermund Løyning.

Kulderekorden i Norge er for ordens skyld på -51,4 grader, målt i Karasjok i Finnmark 1. januar 1886. 

NSB sliter i kulden

Kommunikasjonssjef i NSB Åge-Christoffer Lundeby er kjent med at de har en vogn der displayet har løpt løpsk. 

– Jeg har sett bilde av det tidligere. Det er rett og slett feil på et av displayene, sier Lundeby.

Kaldt vær har likevel skapt trøbbel for NSB lørdag.

– På grunn av kulden har det vært enkelte innstillinger og tog som har gått med halv kapasitet. Motorer er treigere å få i gang når det er minus 20, det kan være is i dører og stigtrinn og det er mye mekanikk som kan fryse, sier Lundeby.

Det har blant annet vært forsinkelser på Bergensbanen og Drammenbanen.

– Men akkurat nå er det Gardermobanen som fortviler oss, sier Lundeby klokken 1430. 

Der sto all trafikk stille på grunn av flere feil på sporvekslere. Busser ble satt inn. Klokken 1440 meldte Jernbaneverket at trafikken var i gang igjen, men passasjerer må regne med forsinkelser utover dagen. 

– Urkomisk!

Glatte veier har ført til en rekke trafikkuhell i hele landet lørdag, og politiet ber folk om å ta det med ro. Både på fylkesvei 155 i Akershus og ved Bjerkvik i Nordland har biler snurret og havnet på taket i ettermiddag. Det er ikke meldt om alvorlige personskader. 

I Bergen skapte 13 cm nysnø totalt kaos i trafikken fredag, med køer i alle retninger og bilister som sto i stampe i timevis. Lørdag er situasjonen mye bedre, men det meldes om glatte veier mange steder. Busser og biler har til dels trøbbel med å komme frem, noe en tydelig kan se på dette bildet:

PÅ KRYSS OG TVERS: Minst én bilist hadde store problemer med å komme seg opp Hans Holmboes gate i Bergen sentrum. FOTO: JON THORSEN /
PÅ KRYSS OG TVERS: Minst én bilist hadde store problemer med å komme seg opp Hans Holmboes gate i Bergen sentrum. FOTO: JON THORSEN /

Her har en bilist prøvd å komme seg opp Hans Holmboes gate i Bergen sentrum. Det er en nokså bratt gate på Nygårdshøyden midt i byen, og som en ser av hjulsporene, byr det glatte føret på problemer.

– Det var urkomisk. Bilen spant seg hit og dit oppover gaten. Men den kom seg opp til slutt, sier Jon Thorsen, som tok bildet fra vinduet hjemme.