Abid Raja ble mobbet hver dag: 
– Det var tre år med helvete

Nå vil Venstre-politikeren sende foreldrene til mobberne på mobbekurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja, mener det er for lett å legge hele ansvaret for å forebygge på skolen. Nå mener han det er på tide å ta en oppgjør med mobbernes foreldre.

Ble mobbet selv

Raja ble selv mobbet gjennom hele ungdomsskolen.

– Det var tre år med helvete. Jeg var veldig spinkel, tynn, lav og spak, sier han.

Han forteller at han prøvde å gjøre seg usynlig i skolegården i friminuttene, for å unngå mobberne.

– Friminuttene var en kamp for å overleve. Jeg pleide å gjemme meg bakerst i skolegården. Det var en litt trygg havn, for der var det ingen.

– Lærerne visste det og så det, men de gjorde ikke noe med det. Derfor er jeg glad for at situasjonen er en annen i dag.

– Barn lærer av foreldrene

Men nå mener Raja det er på tide å ta et oppgjør med mobbernes foreldre.

– Mobbingen blir jo lært hjemme. Barn lærer jo veldig mye på hjemmebane av sine egne foreldre, hvordan de omtaler ektefelle, barnas venner eller deres foreldre.  Hvis du ser på fotballkamp og laget ditt ikke scorer mål, så roper du ut: «Faen ta deg, din jævla apekatt! Sett den ballen i mål!». Alt dette påvirker barn.

Derfor mener han foreldre må ansvarliggjøres.

– De må kalles inn til samtale, til læreren og til rektor. De må få mobbekurs og om nødvendig, må det også tas kontakt med barnevernet.

– Foreldre går i forsvarsposisjon

Lederen i Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Gunn Iren Müller, sier problemet er at foreldrene til mobberne går i forsvarsposisjon.

– En del går i forsvarsposisjon og sier at det ikke kan stemme at barnet deres har gjort noe sånt. Får man vite at ens eget barn har vært en mobber, må man ta det like mye på alvor som hvis ens eget barn blir mobbet, sier hun.

Hun får støtte fra mobbeombudet i Buskerud, Bodil Haug:

– Isteden for å gå i forsvar, er det viktig å erkjenne at «jenta mi, nå har du gjort noe galt - det skal jeg hjelpe det å ordne opp i». De gangene det blir gjort blir det sjelden en stor sak! Det er når man går i skyttergrava det er da det blir skyttergrava at det blir problematisk, sier hun.