Her ved Biotrial i Renne i Frankrike ble de kliniske testene gjennomført. Foto: Damien Meyer/AFP
Her ved Biotrial i Renne i Frankrike ble de kliniske testene gjennomført. Foto: Damien Meyer/AFP

Hjernedød etter fransk forsøk med legemiddel

En person er hjernedød, og tre har fått alvorlige hjerneskader, etter at de sa ja til å være med på å prøve ut et nytt smertestillende legemiddel i Frankrike.

En etterforskning er satt i gang for å undersøke det franske myndigheter kaller en «alvorlig ulykke som skjedde under en klinisk test». 

Til sammen 90 frivillige deltok i en test av et legemiddel utviklet av et europeisk legemiddelselskap da det gikk galt. Uttestingen foregikk i Rennes nordvest i Frankrike.

– En alvorlig hendelse fant sted, sier helseminister Marisol Touraine.

En er hjernedød, mens tilstanden til fem er alvorlig. Tre av dem er så syke at de trolig vil få varige men, opplyser sykehuskilder. Ifølge nyhetsbyrået AP har tre personer pådratt seg alvorlige hjerneskader. 

De seks som er innlagt på sykehus er menn mellom 28 og 49 år.

Skulle undersøke om det var trygt

Ifølge de første meldingene var det snakk om et cannabis-basert legemiddel, men dette avviser det franske helsedepartementet.

De seks som ble syke hadde svelget medisiner i en første testfase.. I studien skulle det finnes ut hvor trygt det var å bruke disse medisinene for friske mennesker.

De seks var blant 90 forsøkspersoner som deltok frivillig i en test av et legemiddel utviklet av det portugisiske legemiddelselskapet Bial.

Testene stanset

Ifølge helseminister Touraine er utprøvingen av det nye legemiddelet stanset.

Det er svært sjelden at testpersoner blir alvorlig syke når nye medisiner testes ut. Forskerne starter ofte med svært små doseringer, etter først å ha gjort omfattende tester på dyr. 

I Storbritannia i 2006 ble seks friske menn behandlet for organsvikt bare timer etter at de hadde deltatt i et testforsøk på et nytt legemiddel. Hendelsen førte til endringer i regelverket i Storbritannia, og nå kan bare en person testes om gangen og med den lavest mulige doseringen.

(TV 2/NTB)

Se dagens overskrifter

Mer innhold fra TV 2