GRANSKES: Drapet på Birgitte Tengs blir den første oppgaven for Kripos' nye cold case-enhet. Arkivfoto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
GRANSKES: Drapet på Birgitte Tengs blir den første oppgaven for Kripos' nye cold case-enhet. Arkivfoto: Alf Ove Hansen / SCANPIX

Cold case-enheten tar opp Birgitte Tengs-saken

Den nye cold case-enheten i Kripos skal gå gjennom det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs. Det blir enhetens første sak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før nyttår ba daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt den nye enheten for uoppklarte saker om å gå gjennom Birgitte Tengs-drapet.

– Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne. Vi har et ønske om at både taktiske og tekniske undersøkelser skal gjennomgås. Vårt klare mål er å løse saken, sier Steinar Langholm, fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt.

Første sak

Kripos har nå svart positivt på henvendelsen, opplyser politiet. Det blir den første saken til cold case-enheten.

Enheten vil vurdere saksdokumentene og annen tilgjengelig informasjon og gjøre nødvendige undersøkelser. Arbeidet vil munne ut i en rapport med forslag til videre håndtering.

Enheten består av en seksjonsleder, én politiadvokat, tre drapsetterforskere, én kriminaltekniker, én kriminalanalytiker og én psykologspesialist.

– Dette er bare gode nyheter. Nå er det viktig at de setter inn store ressurser i denne saken og gjennomgår etterforskningsmaterialet med blanke ark, sier Arvid Sjødin til TV 2.

Sjødin er forsvarer fetteren til Birgitte. Fetter ble dømt for drapet, men ble frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale erstatning til Birgittes etterlatte.

Nytt håp for familien

Familien til Birgitte er glade for avgjørelsen.

– Vi hadde et møte med politiet i går der de forklarte hva de har tenkt til å gjøre med saken, sier faren til Birgitte Tengs, Torger Tengs til TV 2.

– Vi er jo glad for at de ser på denne saken på nytt. Vi fikk et nytt håp om at de skulle ta tak i denne saken da «Cold case» ble opprettet. Og så ble jeg jo litt optimist etter Kristin-saken sist sommer, sier Tengs.

– Vi er glad for at det blir gjort.

Drept i 1995

Birgitte Tengs ble funnet drept nær hjemmet på Karmøy 6. mai 1995. Hun var 17 år gammel.

Ny analyseteknologi kan kaste lys over biologisk materiale som ble samlet inn i forbindelse med saken.

– Det ligger spor og materiale, masse, som ikke er analysert. Nå kan det bli analysert, sa fetterens advokat Arvid Sjødin til TV 2 i fjor sommer.

– Min klient ønsker en oppklaring av saken, la han til.

Også Birgittes far, Torger Tengs, fattet nytt håp etter at en mann ble arrestert og siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen, 16 år etter at jenta ble drept. Bakgrunnen for pågripelsen var DNA-analyser som knyttet mannen til drapet. 

Ny teknologi

Leder for Cold Case-enheten, politiinspektør Espen Erdal, hadde selv en rolle i etterforskningen av Birgitte Tengs-saken for 20 år siden. En annen hovedetterforsker skal lede arbeidet med den forestående etterforskningen. Politiet understreker viktigheten av at saken ses på med nye øyne.

– Vår enhet vil gå gjennom saken for å se om det, med dagens etterforskningsmetoder og teknologi, kan ligge nye muligheter for en oppklaring. Gjennomgangen vil utvilsomt være svært krevende og det ligger en rekke utfordringer i det å etterforske et drap som skjedde for mer enn 20 år siden, sier politiinspektør Espen Erdal i Kripos.

Politiet er interessert i tips fra personer som mener de har nye opplysninger i saken. Tips kan rapporteres på telefon 458 78 112 eller på mail til tips.coldcase@politiet.no.

(©NTB/TV 2)