Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble det kjent at Micah Clemence ble tilkjent erstatning for flere års feilbehandling ved Sandviken sykehus i Bergen.

Bergen tingrett bestemte at Pasientskadenemnda skal betale ham 3,8 millioner for tapt arbeidsfortjeneste i store deler av årene han var tvangsinnlagt.

I tillegg kommer en foreløpig uviss sum for fremtidige tap av inntekter for Clemence, som er erklært 100 prosent arbeidsufør. 

Sykehuset: – Lang og belastende prosess

Avdelingsoverlege Rune Kroken ved Sandviken sykehus sier til TV 2 at det er bra at saken har fått en konklusjon. 

– Vi forholder oss til at det har falt dom i saken mot Pasientskadenemnda. Vi har full forståelse for at dette har vært en lang og belastende prosess for Micah Clemence, og det er godt for alle parter at saken nå har kommet til en ende, skriver Kroken i en e-post. 

– Beklagelig

På spørsmål om Sandviken beklager overfor Clemence, svarer klinikkdirektør Kristin Bovim dette: 

BEKLAGELIG: Avdelingsoverlege Rune Kroken ved Sandviken sykehus vil møte Micah Clemence. FOTO: TV 2
BEKLAGELIG: Avdelingsoverlege Rune Kroken ved Sandviken sykehus vil møte Micah Clemence. FOTO: TV 2

– Ledelsen ved Psykiatrisk klinikk ønsker å uttrykke at vi synes at det Micah Clemence har opplevd er beklagelig, skriver Bovim i en e-post.

Hun sier videre at Sandviken-ledelsen ønsker å snakke med Clemence.

– Det er klart at ettersom pasienten har fått medhold i sin sak overfor pasientskadenemnda, vil det være viktig for oss å gjennomgå dette grundig. Vi vil også be om et møte med Micah Clemence for å motta hans innspill og for å høste lærdom av denne saken, sier Bovim.

– Interessert i brobygging

Micah Clemence på sin side har allerede vært i kontakt med Kroken. 

– Det er kjempebra. Vi er på god vei. Det er viktig å komme videre, derfor er jeg glad for at de vil ha meg på møtet, sier Clemence til TV 2.

– Jeg har masse å bidra med. Jeg er interessert i brobygging, sier Clemence.

Han har tidligere stått frem hos TV 2 og fortalt om sin erfaring med psykisk helsevesen. Etter at han på 1990-tallet fikk feil diagnose, var han underlagt tvunget psykisk helsevern i nærmere 13 år.

Da han fikk avslag på erstatning fra Pasientskadenemnda, anket han saken videre til tingretten. Bergen tingrett ga medhold på alle punkter, og fant det bevist at feilbehandlingen har påført ham varige skader.