UDI betaler 5,2 millioner i døgnet for tomme mottak

Nesten halvparten av de akutte mottaksplassene står tomme i Norge. Det koster.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da flyktningestrømmen til Norge var på sitt høyeste i høst inngitt UDI et stort antall kontrakter med private operatører for leie av akutte overnattingsplasser.

Men flyktningestrømmen stoppet opp.

31. desember var bare 53 prosent av UDIs akutte mottaksplasser i bruk. For de 7776 plassene som står tomme betaler UDI 5,2 millioner kroner i døgnet.

Bindende kontrakter

– Samtidig som vi opprettet plasser og akkurat hadde inngått kontrakter så begynte trenden å snu litt så det var ikke så stort behov som det hadde vært, sier sier direktør for region- og mottaksavdelingen i UDI, Christine Wilberg, til TV 2 Nyhetene.

1200 STOLER: I kantinehallen er det hele 1.200 ubrukte stoler.  FOTO: TV 2 / TV 2
1200 STOLER: I kantinehallen er det hele 1.200 ubrukte stoler. FOTO: TV 2 / TV 2
PROSJEKTLEDER: Prosjektleder i Oslofjord Convention Center, Nils Vedvik. FOTO: TV 2 / TV 2
PROSJEKTLEDER: Prosjektleder i Oslofjord Convention Center, Nils Vedvik. FOTO: TV 2 / TV 2

– Hvorfor må dere nå betale 5,2 millioner kroner i døgnet for plasser som ikke er i bruk?

– Det er fordi vi har kontraktsbindinger og så går de ut løpende. 5.000 plasser i januar og så fortsetter det utover, sier Christine Wilberg.

1.000 ledige plasser

I september inngikk UDI kontrakt om leie av 1000 sengeplasser på Oslofjord Convention Center på Brunstad i Stokke kommune. I høst var alle plassene fylt opp. Men i løpet av desember ble beboerne flyttet til andre ledige mottak.

– Vi hadde fullt hus her med over 1.000 asylsøkere. Men nå er det stille her. Siste asylsøker flyttet ut 18. desember, sier prosjektleder i Oslofjord Convention Center, Nils Vedvik, til TV 2 Nyhetene.

UDI betaler for antall plasser og ikke antall beboere. På Oslofjord Convention Center er det avtalt en døgnpris på 426 kroner per person. Dermed mottar Oslofjord Convention Center 426.000 kroner i døgnet fra UDI selv om sengene står tomme. Kontrakten med UDI løper fram til kontrakten går ut 31. januar.

Oslofjord Convention Center skjønner at folk stiller spørsmål ved hvorfor de får betalt selv om de ikke har asylsøkere boende.

– Det er et veldig relevant spørsmål som jeg tror mange lurer på. Men vi driver et hotell her og så har vi ryddet kalenderen og forskjøvet på ting og satt kapasiteten vår til UDIs disposisjon, sier Nils Vedvik.

Halvfullt

I Egersund har Aker Solutions skrevet kontrakt om utleie av 440 senger i dette brakkebygget. Men etter snart to måneder står fortsatt 216 senger tomme.

Aker mottar likevel 700 kr i døgnet for sengene som ikke er i bruk.

– Vi har stilt 440 plasser tilgjengelige for UDI og kompenseres for samtlige av disse. Til kostnadsbildet hører også utgifter til ombygging av anlegget samt vanlige driftsutgifter, sier pressesjef i Aker Solutions Anne Cecilie Lund-Andersen til TV 2 Nyhetene.

Aker Solutions kontrakt med UDI utløper 23. mars. Selskapet har mottatt varsel fra UDI om at det en mulighet for at avtaler ikke blir forlenget slik flyktningsituasjonen blir vurdert i dag.

– Vi har tidligere sett at tilstrømmingen av flyktninger endrer seg raskt, og er derfor enige med UDI om å opprettholde kontakten om dette fremover. Vi er uansett positive til å ha en tett dialog med UDI om hvordan behovene deres måtte utvikle seg, sier Anne Cecilie Lund-Andersen.