Foreldre fortviler: Varsler om mobbing – blir ikke hørt av skolen 

–  Foreldrene føler at skolene ikke tar dem på alvor, sier leder for Foreldreutvalget i grunnskoleopplæringen (FUG), Gunn Iren Müller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny kartlegging viser at mange foreldre opplever å ikke bli tatt på alvor av skolen når de tar kontakt angående mobbing. I fjor mottok Foreldreutvalget i grunnskoleopplæringen (FUG) totalt 530 klager fra foreldre, hvor 40 prosent av disse gjaldt mobbing. 

– Tallene viser at det er mange beklagelige saker der ute. De fleste som tar kontakt med oss i mobbesaker blir ikke hørt av skolen, sier FUG-leder Gunn Iren Müller.

Mørketall

Hun frykter samtidig at det er store mørketall i den kartlagte statistikken.

– Dette er nok bare toppen av isfjellet. Stort sett er det de ressurssterke foreldrene som henvender seg til oss. Noen vet nok ikke hvor de skal henvende seg, mens andre rett og slett bare gir opp, sier Müller.

Skole og rektor har et tydelig ansvar

Som rektor ved en skole skal man forholde seg til opplæringsparagraftens kapittel 9a. Denne sier at alle har rett på et godt læringsmiljø hvor helse, trivsel og læring er ivaretatt.

– Blir man utsatt for mobbing, så er ikke dette ivaretatt. Rektor skal gå inn og undersøke og kartlegge så fort det kommer en henvendelse, så skal det opprettes et enkeltvedtak, en plan, for hvordan man skal løse dette på en god måte. Gjør man ikke det vil mange falle utenfor. Dette syndes det mot, konstaterer Müller.

Klar oppfordring

Dersom skolen ikke iverksetter tiltak for å løse saken, gir FUG-lederen en klar oppfordring til de foreldrene det gjelder.

– Vårt råd når folk kontakter oss er å henvende seg til skoleeier, som vanligvis er kommunen. Deretter er det fylkeskommunen som er neste skritt. Man må gå alle de gradene for å ta saken videre, sier hun. 

En liten gutt står alene i skolegården. Foto: Berit Roald / SCANPIX
En liten gutt står alene i skolegården. Foto: Berit Roald / SCANPIX