SYKLET: 5.500 asylsøkere kom over grensen ved Storskog i fjor - på sykkel.  AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND FOTO: JONATHAN NACKSTRAND /
SYKLET: 5.500 asylsøkere kom over grensen ved Storskog i fjor - på sykkel.  AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND FOTO: JONATHAN NACKSTRAND /

Russland sier ja til å droppe syklene

Russiske myndigheter har nå gått med på at asylsøkerne som skal tvangssendes tilbake til Russland over Storskog skal slippe å bruke sykkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske myndigheter har sagt ja til at asylsøkere ved Storskog kan returneres i busser.

Norge har anmodet om å få kjøre asylsøkere over grensen med buss, og dette har russerne akseptert. 

Avtalen vil presenteres på en pressekonferanse i Kirkenes torsdag ettermiddag.

I fjor kom 5500 flyktninger og migranter fra Russland til Norge over grensen ved Storskog i Finnmark.

De langt fleste kom på sykkel.

Må bruke kjøretøy

Forklaringen på transportmetoden er at russisk lov krever at personer som skal krysse grensen til Norge, må benytte seg av et kjøretøy.

For asylsøkerne var sykkel det klart billigste, og fram til Stortinget 19. november vedtok å skjerpe innreisereglene, hadde 5500 personer tatt seg inn i Norge på to hjul.

371 asylsøkere er til nå tvangssendt på sykkel til Russland.

UDI opplyser at de er i gang med å behandle 296 andre søknader fra asylsøkere som har bodd i Russland og har såkalt multivisum. Disse får ikke realitetsbehandlet sine søknader, og skal sendes tilbake til Russland.

UDI har også avslått asylsøknadene til rundt 400 personer som flyktet gjennom Russland og har såkalt enkeltvisum. Russland nekter foreløpig å ta tilbake disse, men regjeringen jobber for å få på plass en avtale med Russland om retur av alle asylsøkerne som kom over Storskog.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har tidligere uttalt at alle asylsøkerne som kom fra Russland skal returneres, noe som møter sterk motstand fra blant annet Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

 – Norge kan ikke returnere asylsøkere tilbake til Russland dersom Russland sender dem tilbake til Syria. Her har vi folkerettslige prinsipper Norge må forholde seg til, sier seniorrådgiver i NOAS, Jon Ole Martinsen, til TV 2.

– Alle skal ut

Russland har foreløpig ikke akseptert Norges retur av asylsøkere til landet. Men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) står beinhardt på at alle som kom over Storskog skal ut – også syrerne.

– Det er veldig viktig for oss å samarbeide med russiske myndigheter for å få dem til å ta imot også dem som er sendt hit med transittvisum, sier hun.

– Russland gir jo ikke asyl per i dag?

– Vi kan ikke bestemme over russiske myndigheter. Det vi kan gjøre, er å få til et godt samarbeid med Russland, sier Listhaug.