MANGE SOM TRENGER EN KLEM: Etter at Jürgen Klopp overtok Liverpool har klubben hatt hele 13 hamstringskader: Philippe Coutinho (to ganger), Daniel Sturridge, Jordon Ibe, Dejan Lovren, Jordan Rossiter (to ganger), James Milner, Divock Origi, Kolo Touré, José Enrique og Simon Mignolet er de som har slitt. FOTO: MONTASJE: NTB SCANPIX / SCANPIX
MANGE SOM TRENGER EN KLEM: Etter at Jürgen Klopp overtok Liverpool har klubben hatt hele 13 hamstringskader: Philippe Coutinho (to ganger), Daniel Sturridge, Jordon Ibe, Dejan Lovren, Jordan Rossiter (to ganger), James Milner, Divock Origi, Kolo Touré, José Enrique og Simon Mignolet er de som har slitt. FOTO: MONTASJE: NTB SCANPIX / SCANPIX

Klopps hamstring-helvete: – Det er alarmerende

Liverpool har pådratt seg klart flest strekkskader i Premier League etter Jürgen Klopps inntreden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool-Arsenal direkte på TV 2 Sport Premium eller tv2sumo.no fra kl. 20.15 (kampstart 21.00).

Ifølge physioroom.com er det ingen Premier League-lag som har flere spillere ute med skade enn Liverpool.

Et annet faktum er at siden Jürgen Klopp overtok som manager, så er det ingen som har pådratt seg så mange hamstringskader som Merseyside-klubben.

– Hamstringskader er veldig vanlig i idretten, spesielt idrett som involverer sprint. Det er en av de vanligste skadene for mannlige fotballspillere, sier Dr. David Geier til International Business Times. Han er en ortopedisk kirurg, med idrettsmedisin som spesialfelt.

13 hamstringskader siden Klopp overtok

Hele 13(!) ganger har Liverpool-spillere pådratt seg slik skader etter at den karismatiske tyskeren overtok.

– Det er så mye unormalt at man skal være ganske naiv for å tro at det er tilfeldig. Hamstringskader har økt med fire prosent de siste 15 årene. Antall sprinter har økt med flerfoldige prosent. Antallet er mye høyere enn det var før, og menneskekroppen er den samme, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

Det som gjør det spesielt er at Liverpool er alene om å være så utsatt for hamstringskader. Det eneste laget som er i nærheten av å ha pådratt seg 13 hamstringskader er Manchester City (10), men ellers er den en mangedobling av konkurrentenes antall. For eksempel har Manchester United fire, Arsenal tre, Tottenham to og Chelsea to i samme periode.

– Jeg vil si det er uvanlig, men noen ganger ser vi en økning av en viss type skader i idretten. Ofte viser det seg å være avvik, og ikke et tegn på en tendens dersom man ser det over en tre- eller femårsperiode, sier Dr. Geier.

Vinterens tøffeste kampprogram 

Det er med andre ord vanskelig å trekke konklusjoner allerede nå, men Stamsø Møller mener det høye antallet er påfallende.

– Det er gjerne eksplosive spillere som rammes, og det oppstår gjerne i forbindelse med spurt. Men ser vi på de skadede spillerne i Liverpool så er det ingen rød tråd. Det er alle typer spillere. Det gjør at man tenker at dette ikke er en typisk tendens for hamstringskader, at dette er noe unormalt, sier han.

– Det som gjøres for å forebygge skader på spillere er å regulere kampmengden eller minuttmengden deres. I Liverpools tilfelle får man inntrykk av at de ikke har hatt mulighet til det, fortsetter Stamsø Møller.

Ser man på tall Liverpool Echo har funnet så er det ingen lag som har hatt mindre hvile mellom kampene enn Liverpool i vinter. Fra 2. desember til 26. januar er det i gjennomsnitt 2,9 dager mellom hver Liverpool-kamp.

Ser man på konkurrentene er det 3,3 dager mellom hver kamp for Manchester City, mens det er 3,6 for Tottenham og 4,1 for Arsenal, Chelsea og Manchester United. Det er heller ingen andre lag i de fire største ligaene som har hatt tilsvarende tøff matching.

Et knalltøft kampprogram kan selvsagt være en viktig del av forklaringen på skadeproblemene, men det kan også være andre faktorer som spiller inn.

– Man kan tenke seg at de har fått minst hvile, og at det i tillegg er kommet inn et regime som tenker at spillerne ikke er godt nok trent til deres filosofi. Det må presiseres at det ikke nødvendigvis er det som har skjedd, men dersom det er gjort er det skummelt med tanke på skader. Mengdetreningen skjer før sesongen, ikke under sesong. Liverpool kan komme opp i 60 kamper, og de kan ikke trene mye mengde da, påpeker Stamsø Møller.

– Vanskelig å påvise en kobling

Mulige endringer på treningsfeltet er én ting. Etter Klopps inntreden er det selvsagt også blitt en endring i spillestilen. Tyskerens krevende spillestil stiller større krav til utholdenhet og eksplosivitet.

– Når hamstringskader kommer av spurter og belastning, og Klopp legger om til en filosofi som krever flere sprinter midt i et hektisk program, er det naturlig at det blir flere slike skader. Men det er vanskelig å se for seg at det skulle bli så mange, sier kommentatoren.

Dr. Geier mener innføringen av en ny spillestil kan ha medvirket til de mange skadene.

– Jeg vil anta det er mulig at en forandring i stilen kan korrelere med noen av skadene, selv om man ikke kan si at det forårsaket dem. En betydelig økning i den fysiske arbeidsmengden eller en endring i den fysiske aktiviteten eller kravene kan spille en rolle, men det er veldig vanskelig å påvise en kobling, sier ortopeden.

En annen faktor som kan spille inn er at spillerne nærmest ubevisst har økt belastningen fordi de ønsker å imponere sin ny manager.

– Vi har sett så mange ganger at et trenerskifte utløser et lite hakk mer innsats. Da får man en forandring i hvor mye man gir, påpeker Stamsø Møller.

– Alarmerende

Den høye frekvensen av hamstringskader er sannsynligvis er dårlig nytt også i et lengre perspektiv.

BEKYMRET: Simen Stamsø Møller mener trenden er alarmerende for Liverpool.
BEKYMRET: Simen Stamsø Møller mener trenden er alarmerende for Liverpool.

– Det er alarmerende når man tenker på at et av tegnene for å få en hamstringskade er at man har hatt det før. Den første strekken følges av flere, det kan bli en ond sirkel, påpeker kommentatoren.

– De mange hamstringskadene til Liverpool kan være en tilfeldighet. Det er vanskelig å si uten å være involvert i behandlingen av spillerne. Vi vet at spillere som har hatt hamstringskader har en mye større sannsynlighet for å lide gjentatte skader. Uten å kjenne spillernes skadehistorikk er det vanskelig å si om tidligere skader kan ha bidratt til antallet denne sesongen, sier Dr. Geier.