NOAS raser mot Listhaug:
– I verste fall sender vi folk i døden

Norsk organisasjon for asylsøkere er bekymret for regjeringens planer om å sende 5.500 asylsøkere tilbake til Russland ved Storskog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) forenkler virkeligheten når hun sier alle asylsøkerne ved Storskog skal sendes tilbake.

– Norge kan ikke returnere asylsøkere tilbake til Russland dersom Russland sender dem tilbake til Syria. Her har vi folkerettslige prinsipper Norge må forholde seg til, sier Martinsen.

Han viser til at Russland senest i fjor ble dømt i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen for manglende tilgang til asylinstituttet for asylsøkerne i Russland. 

– Når Listhaug sier at alle skal returneres, så risikerer vi at det er personer som ikke får den beskyttelsen de har krav på, sier Martinsen til TV 2. 

– I verste fall til døden

Martinsen understreker at norske myndigheter må ha en tett dialog med russiske myndigheter for å høre hvordan de som skal returneres vil bli behandlet.

– Her er det grunn til uro, og vi bør følge tett opp med russiske myndigheter om hvordan de returnerte vil bli behandlet. Får de tilgang til asylinstituttet? Vi kan ikke sende folk over grensen for at de deretter skal bli sendt tilbake til forfølgelse i Syria, eller i verste fall døden, sier han.

Se hele intervjuet med Martinsen øverst i saken.

Trygt tredjeland

Det er regjeringen som har gitt instruks om å ikke realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland. Av instruksen framgår det at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, som Russland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32.

Russland har foreløpig ikke akseptert Norges retur av asylsøkere til landet. Men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) står beinhardt på at alle som kom over Storskog skal ut – også syrerne.

– Det er veldig viktig for oss å samarbeide med russiske myndigheter for å få dem til å ta imot også dem som er sendt hit med transittvisum, sier hun.

– Russland gir jo ikke asyl per i dag?

– Vi kan ikke bestemme over russiske myndigheter. Det vi kan gjøre, er å få til et godt samarbeid med Russland, sier Listhaug.