Disse meldingene ble sendt av anonyme brukere i appen Jodel. FOTO: TIM HOLMSVE
Disse meldingene ble sendt av anonyme brukere i appen Jodel. FOTO: TIM HOLMSVE

Jodel: – Vi vet hvem som sendte truslene

Meldingsappen Jodel har blitt brukt til å fremsette flere bombetrusler mot norske skoler. Grunnleggeren sier til TV 2 at utviklerne samarbeider tett med norsk politi. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag skjedde det nok en gang. En av avdelingene ved Mosjøen videregående skole og Kippermoen ungdomsskole i Nordland evakueres, etter trusler fremsatt i meldingsappen Jodel. 

Meldingene ble lagt ut rundt klokken 12.00-12.30 tirsdag formiddag. Skoleledelsen valgte å stenge skolene, etter at de ble varslet om meldingen av politiet. 

Hendelsene føyer seg inn i en stadig lengre rekke av lignende saker den siste tiden. Grünerløkka skole ble i høst stengt to ganger etter lignende trusler. I disse tilfellene var det appen «Instagram» som ble brukt.

18. november ble både Porsgrunn videregående skole i Telemark og Greveskogen videregående skole i Vestfold stengt og evakuert, etter at det ble fremsatt trusler via meldingsdelingsappen Jodel. 

EVAKUERT: Meldingen som førte til evakuering av Kippermoen. (SKJERMDUMP)
EVAKUERT: Meldingen som førte til evakuering av Kippermoen. (SKJERMDUMP)

Advarte brukerne

Appen gjør det mulig å dele en melding anonymt med andre brukere innenfor en viss avstand. Den krever verken at man registrerer seg, eller at man knytter brukernavn mot meldingene man publiserer. Alt man vet, er at den som har publisert meldingen befinner seg mindre enn 10 kilometer unna en selv. 

Teamet bak Jodel postet i vinter en melding innad i appen (se bildet under). I meldingen tar skaperne sterk avstand fra truslene som er fremsatt via appen de har utviklet.

TAR AVSTAND: Jodel-teamet tar tydelig avstand fra bombetruslene som har fått flere skoler stengt den siste tiden. (FOTO: Skjermdump)
TAR AVSTAND: Jodel-teamet tar tydelig avstand fra bombetruslene som har fått flere skoler stengt den siste tiden. (FOTO: Skjermdump)

Samarbeider med politiet

Overfor TV 2 bekrefter grunnlegger Alessio Avellan Borgmeyer at de har samarbeidet med norsk politi i flere av sakene hvor det er fremsatt trusler via appen. Politiet i Mosjøen sier onsdag at samarbeidet med nettstedet Jodel er bra, noe Borgmeyer bekrefter.

– Vi samarbeider svært tett med norsk politi. For ytterligere informasjon om nøyaktig hva vi gjør henviser jeg til politiet, skriver grunnleggeren i en e-post til TV 2. 

Ifølge Borgmeyer har utviklingen i Norge opprørt menneskene som jobber med appen. 

– Vi er veldig opprørte over det som har skjedd i Norge. Vi jobber uten stopp for å forhindre at dette skal skje flere ganger. 99 prosent av brukerne våre bruker Jodel slik det var tenkt, men vi vil ikke akseptere den ene prosenten som bruker den til saker som dette, skriver mannen som leder teamet bak Jodel. 

Ikke anonyme

Brukerne av Jodel kan ikke se hvem som har publisert meldingene man får opp i sin oppdateringsstrøm. Det betyr imidlertid ikke at meldingene ikke kan spores, forteller Borgmeyer. 

– Hvis du gjennomfører, eller truer med kriminelle handlinger, er du selv ansvarlig for dine handlinger. Vi har en bruker-til-bruker-anonymitet, men det vil ikke si at man er anonym i det bakenforliggende systemet, skriver han. 

– Har Jodel-teamet gitt norsk politi informasjon om hvem som står bak noen av disse meldingene meldingene?

– For alt som har med selve etterforskningen å gjøre, henviser jeg til politiet, skriver grunnleggeren. 

STENGT: Skoleledelsen ved Kippermoen besluttet å stenge skolen etter truslene som ble fremsatt via «Jodel». (FOTO: Andreas Dahlmo / TV 2)
STENGT: Skoleledelsen ved Kippermoen besluttet å stenge skolen etter truslene som ble fremsatt via «Jodel». (FOTO: Andreas Dahlmo / TV 2)

Blir også brukt mot høyreekstremisme

Borgmeyer forteller at alle som ønsker å bruke Jodel, må godkjenne det selskapet kaller «De ti Jodel-bud». Disse verdiene innbefatter blant annet at man ikke skal publisere meldinger med innhold som kan krenke, eller virke støtende på andre brukere.

I dette ligger en stor grad av tillit mellom skaperne og brukeren. TV 2 kjenner ikke til at utviklerne gjennomfører sanksjoner mot dem som bryter disse reglene. 

– Vi har utallige eksempler på at appen vår blir brukt til å spre et annet budskap, enn det de siste sakene har vist. I Tyskland har appen vår bidratt til egne bevegelser mot fremveksten av høyrevridde partier som for eksempel er svært innvandringsfiendtlige. De kaller seg for eksempel «Jodlers against hate» og «Jodlers for tolerance», skriver grunnleggeren. 

Borgmeyer skriver at de jobber aktivt for å hindre at trusler mot spesifikke bygninger eller personer skal kunne publiseres. 

– Eksemplene vi har sett i Norge den siste tiden, er et klart brudd på vår brukeravtale, skriver han.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK