«Fotofugleboksen» får bilistene til å bremse

– Helt greit, mener Statens vegvesen.

Det er mange som automatisk trykker på bremsen, når de kjører forbi denne "fotoboksen" – som altså egentlig er en fuglekasse. Foto: Bengt Steinar Nordbakk
Det er mange som automatisk trykker på bremsen, når de kjører forbi denne "fotoboksen" – som altså egentlig er en fuglekasse. Foto: Bengt Steinar Nordbakk

Kreativiteten blant de som bor langs veistrekninger der det er mye råkjøring, imponerer stadig. Vi omtalte i fjor Stig Rognli Dahlhaug på Senja, som satte opp sin egen "politimann" i oppkjørselen, utstyrt med refleksvest og kikkert på stativ. Det så mistenkelig ut som en UP-kontroll, og resultatet var at folk kjørte saktere.

Kjetil Kirste, bosatt like utenfor sentrum i Nordli, har også gitt liv til et gammelt triks: Fuglefotoboks-trikset! 

Og selv om det er gjort av andre før, har det fortsatt en merkbar effekt.

Les også: Da politiet fikk vite om stuntet til Stig – kom de og tok bilder

Alvorlig baktanke

Kirste hadde sett seg lei av all råkjøringen på strekningen. Dermed bygde han en fuglekasse som lignet på en fotoboks, og satte den opp på et strategisk sted.

– Jeg så et program på NRK hvor noen hadde gjort det samme, og det var der jeg fikk ideen fra. Det er jo ganske morsomt, og det er mange som prater om det, men samtidig er det en alvorlig baktanke med kassa, sa Kirste til Namdals-Avisa den gang han satte opp fuglekassen, tilbake i 2014.

Den står altså fortsatt, og bidrar til å holde farten nede.

Her kan du lese mer om Kirste sitt fotoboks-stunt

– Synes det er toppers

I utgangspunktet er det 50-sone på strekningen. Men den fartsgrensa er det i få som forholder seg til.

Bengt Steinar Nordbakk er bussjåfør i området, og kjører på den aktuelle strekningen daglig. 

– Jeg synes det er toppers at noen har montert en "fotofugleboks". Jeg tror flere kommer til å montere slike bokser i framtiden. Det virker nemlig. Farten er redusert, sier han.

Statens vegvesen: – Ingen tvil om at det virker

Trønder-Avisa har snakket med senioringeniør i Statens vegvesen, Ruth Myklebust. Hun tviler ikke på at fuglefotoboksen har sin effekt.

– Vi har sett lignende tiltak tidligere også, og det er ingen tvil om at det virker. Folk bremser ned, fordi de er redd for å bli tatt, sier hun til avisen.

Lovverket klart

Selv om hun ikke vil applaudere tiltaket, tror hun ikke at Statens vegvesen vil kreve fuglekassen fjernet.

Politiet har heller ikke pleid å ta grep i forbindelse med slike tiltak.

Men UP har i forbindelse med lignende saker, uttalt til Broom at lovverket er klart: Man skal ikke skape distraksjoner langs veien, eller gjøre noe som kan ta bort fokus på kjøringen. 

Les også: Slik reagerer UP på "lurekontrollen"