Thea (18): – Man blir stemplet med en gang man har en psykisk lidelse

Thea (18) og Camilla (23) vil bruke sine erfaringer med angst til å gjøre psykisk helse mindre tabubelagt og hjelpe andre. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thea (18) sliter med sosial angst. Allerede på barneskolen merket hun smått til angsten, og på ungdomsskolen skulket hun de dagene venninnene hennes ikke var til stede.

Hun har alltid kjent på et press om å ikke være bra nok, og hun sammenligner seg hele tiden med andre.

Etter at hun flyttet fra Stavanger til Eidsvoll, ble angsten verre. 

– Det bygget seg opp etter hvert. Etter at jeg flyttet, ble alt bare helt fjernt og jeg kjente angsten ordentlig, sier hun til TV 2. 

Dokumentarserie på TV 2

Thea (18) og Camilla (23) er to av syv unge jenter du møter i TV 2-serien «Sykt Perfekt». I dokumentarserien forteller jentene om hvordan det er å være ung i dag og hvordan de har det med seg selv.

Begge jentene har angst, og de har valgt å dele sine utfordringer med TV-seerne.

– Jeg har 3700 venner på Facebook, men jeg tør ikke møte noen av dem ansikt til ansikt, sier Thea i første episode.

– Jeg var på et punkt i livet hvor alt var perfekt og jeg var superlykkelig, også møtte jeg veggen, sier Camilla til TV-kameraet.

Dokumentarserien har premiere på TV 2 onsdag klokken 21.40.

Se en smakebit av første episode av «Sykt Perfekt» i toppen av saken.

Får blackout

I dokumentarserien utfordrer Thea sin sosiale angst ved å gå alene på kjøpesenteret. Vanligvis går hun aldri alene, men har med seg venner eller familie. 

– Det var nok noe av det vanskeligste jeg gjorde. Å gå på kjøpesenter alene har jeg unngått siden jeg var 12 år. Det å kjenne skikkelig på angsten, setter deg så mye ut. Uavhengig av at kameraene var der, hadde jeg det helt forferdelig, sier hun. 

Når Thea går inn på et kjøpesenter eller er i andre sosiale sammenhenger, reagerer kroppen hennes, forteller hun. 

– Det begynner i hodet med masse forskjellige tanker om alt mulig. Tenk om du tryner. Tenk om du faller. Tenk om du skal betale og ikke har penger. Tenk hva folk sier om det. Jeg blir kvalm, begynner å skjelve og blir livredd. Det er det jeg blir. Og så kommer det til et punkt hvor jeg ikke klarer mer. Jeg får rett og slett en blackout, og jeg husker ikke noe av det som har skjedd. Jeg får ofte blackout når det blir for mye. Jeg er så redd at alt blir borte, forklarer hun. 

Vil hjelpe andre

Thea valgte å stille opp i dokumentarserien slik at hun kan hjelpe andre som er i samme situasjon som henne.

– Jeg vet selv hvordan det er å ikke vite hva man skal gjøre. Du finner ingen hjelp. Så jeg har lyst til å være en som kan få andre til å føle at de ikke er alene med det de sliter med. Om jeg treffer én person som har hatt det sånn som meg og finner hjelp, er det nok for meg, sier hun. 

18-åringen forteller at ikke alle rundt henne forsto sykdommen da hun først ble psykisk syk. Hennes råd til andre som er i samme situasjon, er å oppsøke hjelp.

– Uten den hjelpen jeg har fått av BUP, coach, helsesøster og rådgiver, er det ikke sikkert at jeg hadde vært her i dag. Jeg er evig takknemlig for den hjelpen jeg har fått av andre personer, sier Thea. 

Blogger om angsten

I starten hadde Thea vanskeligheter med å snakke om problemene sine. 

– Det var veldig vanskelig å snakke om problemene før jeg innså at det her er noe som trengs å snakke om. For det er ingen andre som gjør det. Det er så tabu. Man blir så stemplet med en gang man har en psykisk lidelse, sier hun. 

Thea begynte å blogge om angsten, og hun har fått mye positiv respons på at hun velger å være så åpen. 

– Da jeg skrev innlegget om angsten min, visste ikke folk noen ting. De trodde jeg var en vanlig jente som gikk på skolen og det var greit. Og at jeg skulket for å finne på noe bedre de dagene. Jeg var veldig lei av å bli stemplet som en som ikke gidder å gå på skole, så da tenkte jeg at nå må jeg fortelle folk hvordan jeg virkelig har det sånn at de vet det, sier hun. 

Panikkangst

For ett og et halvt år siden fikk Camilla (23) et panikkangstanfall da hun var på ferie med sine beste venner i London. Hun hadde presset seg selv og stresset så mye, at hun møtte veggen. 

– Det er noe av det verste jeg har opplevd i livet mitt. Men «Sykt Perfekt» ga meg en mulighet til å bruke noe av det jævligste jeg har opplevd til noe positivt. Jeg har lyst til å bidra med min stemme til å gjøre psykisk helse mindre tabubelagt, sier hun til TV 2.

Helt siden Camilla fikk angstdiagnosen, har hun valgt å være åpen om at hun er psykisk syk. Hun deler sin sårbarhet og viser sine svake sider foran TV-kameraene. 

– Når jeg først velger å bruke min stemme må jeg være villig til å vise frem sårbarheten. Ellers blir det som Instagram og Facebook. En fasade. Det ser ut som jeg har et tipp topp liv på Instagram, men man kan ikke se der hvilke dager som er gode og dårlige, sier Camilla. 

Presset seg selv for hardt

På de dårlige dagene er Camilla redd for å være alene med sine tanker, forteller hun. 

– Det er en konstant plage som er der. Det er også viktig å merke seg at det gjør fysisk vondt. Det er ikke bare i hodet ditt. Det setter i gang fysiske ting i kroppen din. Det er det viktig for meg at folk vet, sier Camilla om angsten. 

23-åringen har mange ganger grublet på hvorfor panikkangsten kommer. 

VIL HJELPE ANDRE: Camilla (23) deler sine erfaringer med panikkangst i TV 2-dokumentarserien «Sykt Perfekt». Foto: Espen Solli/TV 2
VIL HJELPE ANDRE: Camilla (23) deler sine erfaringer med panikkangst i TV 2-dokumentarserien «Sykt Perfekt». Foto: Espen Solli/TV 2

– Jeg tror det er en blanding. Jeg var veldig dårlig til å stoppe opp og tenke på hvordan jeg behandlet meg selv. Jeg kjørte på og tenkte at jeg bare kunne knekke fysisk, ikke psykisk. Jeg tenkte at så lenge jeg hadde energi og orket å stå opp og gjøre ting, var det greit. Jeg tenkte ikke at psyken kunne stoppe meg, sier hun.

– I tillegg har jeg undertrykt at jeg er bifil. For meg er det en vesentlig ting i det – undertrykte følelser og hvordan jeg behandler meg selv, sier Camilla, som kom ut som bifil et par uker etter at hun fikk sitt første panikkangstanfall.

– Snakk om angst og utfordre deg selv

Camillas råd til andre som har panikkangst, er å snakke om angsten. 

– Jeg forventer ikke av alle at de skal snakke om det på den skalaen som jeg snakker om det. Det skal mye til for enkelte. Men snakk om det med de nærmeste, gjerne med venner, sier hun.

– Også handler det litt om å gjøre det man ikke vil gjøre. I starten gikk jeg ikke ut av døra, for da fikk jeg angstanfall. Men heldigvis hadde jeg en mor som pushet meg til å gjøre det. Det var helt jævlig. Men du må over komfortsonen og over kneika, legger hun til.

Ekspertene mener også at de som har angst må utfordre seg selv.

– Å unngå det som vekker angst vil ikke løse problemet. Det er veldig kortsiktig. De som har angst, bør trene seg på å oppsøke det som vekker angst. Ta det forsiktig, trinn for trinn, og gjør det sammen med venner, sier psykolog Knut Halfdan Svendsen til TV 2.

Dersom angsten har blitt et hinder i hverdagen, bør man oppsøke hjelp. 

– Mitt råd er å oppsøke noen kloke personer rundt seg. Enten det er helsesøster, psykolog, foreldre eller venner. Angsten går ikke nødvendigvis over av seg selv. Jo fortere man gjør noe med det, desto lettere er det å bli kvitt det, sier barnepsykiater Trude Fixdal til TV 2.  

«Sykt Perfekt» har premiere på TV 2 onsdag 13. januar klokken 21.40.

Hva er angst?

  • Angstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander hvor hovedsymptomet er angst (irrasjonell frykt).
  • Noen former for angst er forbundet med bestemte objekter eller situasjoner, mens ved andre angstformer vet man ikke hva man er redd for.
  • Ved angst er det mange som utvikler unngåelsesatferd, hvor man unngår steder eller situasjoner som man tror vil fremkalle angsten.
  • Angst kan ha symptomer som rastløshet, uro, irritabilitet, hodepine, kvalme, muskelsmerter, pustevansker og søvnproblemer. 
  • Hver fjerde til femte person opplever en angstlidelse i løpet av livet, mens mer enn hver tiende person til enhver tid har en angstlidelse.
  • Her kan du få hjelp: Av de offentlige helsetjenestene kan du få hjelp hos fastlegen, den psykisk helsetjenesten, familievernkontoret, helsestasjonen og skolehelsetjenesten. Du kan også få hjelp hos Mental Helses telefon- og nettjeneste.
  • Kilde: Helsenorge.no