Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

5500 kom til Norge på sykkel. Nå skal alle sendes tilbake - på sykkel.  – Jeg kan forstå at det virker litt klønete, sier polititopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor kom 5500 flyktninger og migranter fra Russland til Norge over grensen ved Storskog i Finnmark.

De langt fleste kom på sykkel. Forklaringen er at russisk lov krever at personer som skal krysse grensen til Norge, må benytte seg av et kjøretøy. For asylsøkerne var sykkel det klart billigste, og fram til Stortinget 19. november vedtok å skjerpe innreisereglene, hadde 5500 personer tatt seg inn i Norge på to hjul.

Hittegods

Nå vil regjeringen sende alle sammen tilbake.  Politidirektoratet tar høyde for at Russland skal kreve at de kommer tilbake på samme måte som de kom.

Og da trengs det sykler, mange sykler. 

Men syklene asylsøkerne kom hit på, var i dårlig forfatning. Derfor ble tusenvis av sykler kastet på dynga. Kanskje ikke så lurt, for i forrige uke fikk samtlige politidistrikter en bønn fra Politidirektoratet: 

– Vi ba om å få frigitt hittesykler, altså sykler som var glemt eller samlet inn av politiet, til bruk for at utlendinger som skal returneres til Russland kan sendes dit, sier Jan Eirik Thomassen, seksjonssjef Politidirektoratet.

Prøver å få til bussløsning

Rundt om i landets politilager står det nå sykler klare for å bli transportert nordover til Storskog. 

– Jeg kan forstå at det virker litt klønete eller rart, sier Thomassen.

Derfor søkes det nå alternative løsninger – på fire hjul. Hvis russiske myndigheter sier ja, vil politiet forsøke å returnere utlendingene med busser.

ALLE SKAL UT: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil sende ut alle asylsøkere som kom over grensen fra Russland i fjor. FOTO: TV 2 /
ALLE SKAL UT: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil sende ut alle asylsøkere som kom over grensen fra Russland i fjor. FOTO: TV 2 /

– Og da vil ikke bussene stoppe rett over grensen, men kjøre inn til nærmeste by eller tettsted, sier Thomassen.

– Hva skjer med sykkelprosjektet da?

– Nei, det er vel ikke så aktuelt å bruke sykler da, sier Thomassen.

Listhaug: – Alle skal ut

Det er regjeringen som har gitt instruks om å ikke realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland.  Av instruksen framgår det at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, som Russland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32.

Russland har foreløpig ikke akseptert Norges retur av asylsøkere til landet. Men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) står beinhardt på at alle som kom over Storskog skal ut – også syrerne. 

– Det er veldig viktig for oss å samarbeide med russiske myndigheter for å få dem til å ta imot også dem som er sendt hit med transittvisum, sier hun.

– Russland gir jo ikke asyl per i dag?

– Vi kan ikke bestemme over russiske myndigheter. Det vi kan gjøre, er å få til et godt samarbeid med Russland, sier Listhaug.  

UDI antar at alle får avslag

UDI har avslått nesten tusen asylsøknader allerede. 

– Og vi antar at resten av sakene også vil bli avslått, sier Dag Bærvahr, fagsjef for asylavdelingen i UDI.

Flere jurister har kritisert regjeringens asylinstruks for å være i strid med folkeretten. Instruksen har også skapt uro internt i UDI. 

– Vi har ingen erfaring med Russland som første asylland, og derfor har det vært enkelte saksbehandlere som ikke har vært fortrolige med den nye praksisen, sier Bærvahr.