– Han var på nivå med Beatles og Elvis

Reaksjonene fra musikkmiljøet lar ikke vente på seg etter at rockelegenden David Bowie tapte kampen mot kreften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

David Bowie (69) døde søndag etter å ha vært kreftsyk i 18 måneder. Dødsfallet ryster nå musikkmiljøet både i inn og utland.

Gitaristen i Turboneger, Knut Schreiner, er overrasket over Bowies død, men tror artisten kan ha gitt oss noen hint om sykdommen vi ikke har sett.

– Det kom helt uventet. Når jeg tenker på den siste platen, noe av tematikken og kanskje de siste bildene av han, så ser man kanskje en sammenheng.

Han sidestiller Bowie med både Beatles og Elvis.

– Jeg tenkte at rockehistorien har mistet en av sine helt sentrale profiler. Han var på nivå med Beatles og Elvis. Han har betydd mye for meg. Plakatene hans hang på barnerommet, og jeg vokste opp med musikkvideoene hans på 80-tallet, sier Schreiner til TV 2.

– Turboneger var musikalsk og konseptuelt inspirert av Bowie, særlig «Ziggy Stardust»-platen. Og jeg hadde også gleden av å se ham live på Quartfestivalen i 2001. Han er en nøkkelartist for utviklingen av den moderne popmusikken, men den statusen har han hatt veldig lenge. Det er mer gledelig å konstatere at de to siste platene hans var skikkelig bra.

En ikonisk rockegud

Per Sundnes var på vei ut døra i morgentimene da TV 2 ringte og fortalte han om Bowies dødsfall.

– Nei, hva sier du, er David Bowie død? Gud så trist. Det er jo tragisk.

– Han har jo akkurat gitt ut et av sine beste album. Han er jo en ikonisk rockegud! Han er en som har inspirert mange, og han er virkelig en som beviser at man blir bedre med årene. Han har åpnet så mange dører, og preget rockehistorien vi lever i nå, sier Sundnes etter at han har hentet seg inn litt etter å ha fått dødsbudskapet. 

– Han var sjangeroverskridende og han har vært en innovatør. Han var jo blant annet en av de første som forsto at man måtte bruke internett.

Sundnes har selv møtt rockelegenden ved tre anledninger, og har bare lovord å si om verdensstjernen.

– Han er veldig sympatisk og en sjenert ekshibisjonist, opptatt av kunst og kultur, og alltid nysgjerrig, sier han til TV 2.

Hyller Bowie

Også Thomas Seltzer (46) hyller den avdøde rockeren.

– Han var mer enn en artist. Han var et historisk fenomen som nærmest egenhendig dro musikk og popkultur inn i fremtiden, sier Seltzer til TV 2.

Smertefullt å høre den siste plata

Programleder og plateprodusent Christer Falck, mener Bowie hele tiden fornyet seg.

– David Bowie er en av mine fire store: Prince, Zappa, Bowie og Miles Davis. Alle er selvpinere som velger de vanskelige løsningene, fremfor de åpenbare. Når Bowie har funnet en formel som funker, så kan du garantere at han gjør det motsatte i neste øyeblikk, for å unngå å kopiere seg selv. Selv om katalogen de siste 32 årene har vært litt vinglete, så har det alltid vært spennende å se hvilken retning han trekker i. Jeg synes alltid han har klart å lande med begge bein på jorda.

Men den siste skiva har fått en helt annen klang nå som Bowie har gått bort.

– Det siste albumet er jo direkte smertefullt å høre på nå som det gikk som det gikk.
«Look up here man, I’m in danger, I’ve got nothing left to lose» (fra «Lazarus›/Blackstar), sier Falck til TV 2.

Gjorde rocken til kunst

VG- kommentator Anders Giæver var elleve år gammel da Ziggy Stardust-plata kom i 1972.

– Det er nesten vanskelig å forstå hvilket inntrykk en artist som Bowie gjorde på den tiden, altså hele gestalten hans, sminken, klærne, seksualiteten. Vi hadde ikke sett noe lignende noen sinne, sier Giæver til TV 2 mandag morgen.

– Bowie gjorde rock til kunst. Noen hadde forsøkt, som Warhol og Lou Reed, men Bowie var den som klarte å ta rocken og gjøre den til kunst og samtidig til kommersiell salgbar popvare som vi som var tenåringer og faktisk pre tenåringer slukte. Han har klart å beholde relevansen helt fram til før helgen. Han har alltid overrasket oss og lurt oss og han klarte det søren meg med det siste stuntet. Ingen visste at han var syk og i hvert fall ikke at han skulle dø. Han gir ut denne plata og alle sier at Bowie er tilbake, og så er han altså borte når mandagen kommer, sier Givær.

Overraskende at han hadde kreft

Robert Gjestad, musikkanmelder i Aftenposten, anmeldte Bowies nye plate Blackstar. Han er sjokkert over nyheten om Bowies død. Han synes det er overraskende at ingen hadde hørt om kreftsykdommen før.

– Jeg har lest ganske mange intervjuer med folk rundt ham i prosessen med plata, og kreftsykdom er ikke nevnt i det hele tatt, så det er fryktelig overraskende, sier Gjestad.

– Hva synes du om hans siste plate?

– Jeg synes det var et veldig sterkt og spennende album. Et album der Bowie viser hvem han er, en musiker som hele tiden har søkt etter ny musikk og nye utfordringer for seg selv og for oss som lyttere. Denne gangen gikk han til jazzen på sett og vis, og albumet oppsummerer på en måte hans karrière med å søke nye marker å gå på.

Statsministeren hedrer Bowie på Twitter

Statsminister Erna Solberg sier at mange minner i løpet av oppveksten var tonelagt med David Bowies musikk.
Den britiske musikklegenden David Bowie døde av kreft søndag. Han ble 69 år gammel.

– Mange gode oppvekstminner er tonelagt med David Bowies musikk. Hvil i fred, skriver statsminister Erna Solberg på sin Twitter-konto
mandag formiddag.

 

På Twitter koker det med sjokkmeldinger over artistens død.

#RIPBOWIE

Posted by KISW 99.9 "The Rock" on 10. januar 2016