TRAKASSERT UNDER KONSERT: Flere jenter slo alarm om seksuell trakassering her på We are Sthlm, både i 2014 og 2015. FOTO: WE ARE STHLM / PRESSEBILDE
TRAKASSERT UNDER KONSERT: Flere jenter slo alarm om seksuell trakassering her på We are Sthlm, både i 2014 og 2015. FOTO: WE ARE STHLM / PRESSEBILDE

Fanny (17): – Guttene og mennene tok oss på rumpa og brystene

STOCKHOLM/BERGEN (TV 2): Politiet i Stockholm får krass kritikk for å utelate informasjon om seksuelle overgrep utført av unge utenlandske. – Et dobbelt svik mot jentene, sier statsminister Stefan Löfven. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at hendelsen i Köln i Tyskland, der kvinner ble utsatt for seksuelt trakassering inne i en mengde på hundrevis av utenlandske menn, har flere lignende hendelser andre steder blitt kjent.

Én av dem er ungdomsfestivalen «We are Sthlm». De to siste gangene festivalen har vært avviklet, har politiet rapportert internt om seksuell trakassering.

– Det er problemer med yngre menn som gnir seg opp til unge jenter, i år som tidligere, heter det i en politirapport fra We are Sthlm 2014, skriver Dagens Nyheter

Meldte fra om ovegrep

I politiets notater kommer det frem at flere unge jenter meldte fra til politiet om at unge gutter og menn utnyttet trengselen i folkehavet til å antaste jentene. 

Men da politiet sendte ut en oppsummering av arrangementet til pressen, beskrev de festivalen slik: 

– Det har vært relativt få kriminelle handlinger, med tanke på deltakertallet. 

11-12 år gamle

Dette på tross av at rekordmange festivalgjengere hadde oppsøkt politiets telt på festivalområdet. At mange av disse var unge jenter som hadde blitt utsatt for kriminelle handlinger, opplyste aldri politiet om

– De yngste av jentene var sikkert bare elleve eller tolv år gamle. Jeg hadde aldri latt min egen datter gå alene på festivalen om jeg visste hva som skjedde, sier en av de 50 politibetjentene som var til stede til DN. 

Ifølge Dagens Nyheter var gjerningspersonene unge utenlandske gutter, som hadde kommet til landet uten sin foreldre.

Löfven: – Problem for hele landet

Sveriges statsminister Stefan Löfven kritiserer politiet for håndteringen av overgrepssakene. 

KRITISERER POLITIET: Statsminister Stefan Löfven (SD) mener politiet sviktet de unge ofrene for overgriperne. Her på talerstolen i Kungsträdgården, som også er stedet der We are Sthlm blir arrangert. Flere unge jenter er utsatt for seksuelle overgrep under festivalen de to siste årene. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix
KRITISERER POLITIET: Statsminister Stefan Löfven (SD) mener politiet sviktet de unge ofrene for overgriperne. Her på talerstolen i Kungsträdgården, som også er stedet der We are Sthlm blir arrangert. Flere unge jenter er utsatt for seksuelle overgrep under festivalen de to siste årene. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix

– Politiet skal straffeforfølge gjerningspersoner. Men man skal ikke på noen måte forsøke å skjule noe. Vi har et problem, og det må opp i dagen, sier statsministeren til nyhetsbyrået TT

– Jeg blir sint når unge kvinner ikke kan gå på musikkfestival uten å bli krenket, seksuelt trakassert og angrepet. Det er et problem for dem som blir rammet, og for hele landet vårt. Vi skal ikke vike unna og skal ikke se bort, sier Lövfen, som også omtaler det som et dobbelt svik fra politiet.

– Det ene er at dette ikke er blitt strafferettslig forfulgt. Det andre er at politiet ikke har informert om det, sier han til TT.

Fanny (17): – Følte oss maktesløse

Aftonbladet har snakket med 17 år gamle Fanny fra Stockhom. I fjor sommer var hun på festivalen, men konserten ble en svært ubehagelig opplevelse. 

– Guttene var svært pågående. De tok oss på rumpa, brystene og overalt, sier hun til den svenske avisen. 

Hun sier stemningen ble utrivelig allerede i begynnelsen av konserten. Guttene virket aggressive, og glodde utfordrende på jentene.

– Vi følte oss maktesløse. Da vi prøvde å komme oss bort, prøvde de å stoppe oss og noen av dem slo mot oss, sier Fanny, som også observerte flere andre jenter som ba plageåndene holde seg unna.

Rikspolitisjef Dan Eliasson sier han vil starte en utredning av politiets håndtering av saken. 

– Jeg kjente ikke til saken før jeg leste om den i Dagens Nyheter i går kveld. Vi må til bunns i hva som har skjedd, og jeg er overrasket over at man ikke har vært tydelig og fortalt om dette da det skjedde, sa Eliassen på en pressekonferanse mandag.

– I første omgang blir det en internutredning for å se om det er begått feil i politiarbeidet. Det kan bli en disiplinærsak. Men jeg vil understreke at man kan stole på svensk politi og det er ikke sånn at politiet tar politiske hensyn, sier politisjefen.

Endret seg i 2014

Arrangementsjef Roger Ticoalu i We are Sthlm sier til DN.se at det alltid har vært rapportert tilfeller av seksualforbrytelser, men noe endret seg i 2014. 

– Dette er svært spesielle daker. Det er grupper av gutter som bevisst går inn for å omringe og antaste jenter. Vi ble sjokkert over fremgangsmåten deres. Vi trodde ikke det kunne stemme, sier Ticoalu til DN. 

Da 2015-festivalen skulle arrangeres, var arrangører og politi forberedt. Flere tiltak ble satt inn for å unngå overgrep mot festivalgjester, men det hjalp ikke. Tvert imot økte overgrepene i omfang. Én gang skal politiet ha brakt inn en gruppe på rundt 50 personer, som er mistenkt for å stå bak trakasseringene. 

«Dette såkalte flyktningungdommer, for det meste fra Afghanistan. Flere i gjengen ble pågrepet for seksuelle overgrep. Gjengen sto for mesteparten av bråket denne kvelden», skriver politiet i en rapport som Dagens Nyheter har fått tilgang til.

Unnlater bevisst

Noen av gangene klarte politiet å identifisere en mistenkt gjerningsperson. Men for politiet var det åpenbart at det var flere forbrytelser enn det var anmeldelser.

– Det var trangt, det gikk raskt og jentene hadde vanskeligheter med å peke ut hvem som hadde gjort hva, sier en politibetjent til DN.

Flere politifolk sier til publikasjonen at de bevisst unnlater å fortelle om kriminalitet begått av utlendinger, av frykt for at det skal fungere som bensin på målet for rasister. 

Köln-politisjef trakk seg

Nyttårsaften mottok politiet i den tyske byen Köln mange anmeldelser fra kvinner, som forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep, vold og tyveri. Politiets håndtering av saken førte til at politisjefen i Köln trakk seg fra stillingen

Senere ble det kjent at lignende hendelser fant sted i Helsinki i Finland, og flere steder i Sverige. 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK