PST-sjefen advarer mot følgene av innvandring fra muslimske land

SÄLEN, SVERIGE (TV 2): PST-sjef Benedicte Bjørnland frykter at en sterkt økende innvandring, særlig fra muslimske land, kan gi grobrunn for radikalisering, økte konflikter i samfunnet og fremvekst av høyreekstreme miljøer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overveldende mange flyktninger. Kriminelle gjenger. Økt konflikt og radikalisering.

Sverige har betydelige problemer knyttet til innvandring – men det snakker man ikke høyt om.

Mandag ble det kjent at unge kvinner er blitt utsatt for seksuell trakassering av innvandrere under to konserter i Stockholm. Politiet valgte å hemmeligholde saken:

– Er dette en bevisst mørklegging?

– Nei, mørklegging er det ikke. Mørklegging er et veldig sterkt ord, sier rikspolitisjef Dan Eliasson til TV 2.

MER KONFLIKTER: Pegida-demonstranter på gaten i Leipzig i Tyskland i dag. PST-sjef Benedicte Bjørnland er redd en sterkt økende innvandring fra muslimske land vil føre til større konflikter også i Norge. FOTO: AFP
MER KONFLIKTER: Pegida-demonstranter på gaten i Leipzig i Tyskland i dag. PST-sjef Benedicte Bjørnland er redd en sterkt økende innvandring fra muslimske land vil føre til større konflikter også i Norge. FOTO: AFP

Advarer mot innvandring fra muslimske land

Vi er i de svenske fjellene, i idylliske Sälen. Her pågår den store Rikskonferansen «Folk och Försvar», en viktig begivenhet for alle som har noe med landets sikkerhet å gjøre.

I år har de invitert PST-sjef Benedicte Bjørnland. Hun tok opp det svenskene synes er så vanskelig å snakke om:

– En sterkt økende innvandring, særlig fra muslimske land, kan også medføre andre utfordringer på sikt. Når det kommer et høyt antall asylsøkere til lokalsamfunn, kan dette få uheldige konsekvenser, sa Bjørnland fra talerstolen.

– Man kan ikke ta for gitt at nye befolkningsgrupper automatisk tilpasser seg normer og regler i det norske samfunnet. Nye befolkningsgrupper er heller ikke homogene, og de kan ta med seg etniske eller religiøse motsetninger til sine hjemland, sier Bjørnland.

Hun advarer mot økt konfliktnivå, voldshandlinger og fremvekst av høyreekstreme miljøer:

– Hvis man på sikt får fremvekst av parallelle samfunn, radikalisering og ekstremistmiljøer, så har vi en utfordring som sikkerhetstjeneste.

Svensk politi innrømmer problemer

I Sverige er trusselnivået på nest høyeste nivå. Den svenske Säpo-sjefen sier at utfordringene er betydelige.

– De islamistiske miljøene har vokst betydelig de siste fem årene, og spenningen øker mellom de ulike folkegruppene, sier Anders Thornberg, sjef for Säkerhetspolisen.

– Vi har behov for at hele samfunnet hjelper til for å bekjempe radikaliseringen, det er grenser for hvor mye raskere en sikkerhetstjeneste kan løpe. Vi har veldig mye å gjøre, sier han.