TV 2s januar-gallup:

Støre har aldri hatt lavere oppslutning

Stadig færre tror Ap-lederen blir statsminister etter neste stortingsvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets første partibarometer TNS Gallup har laget for TV 2 viser at det er klart flertall for regjeringen sammen med støttepartiene KrF og Venstre.

Støres bratte år

Oppslutningen til Arbeiderpartiet har ikke vært lavere siden Jonas Gahr Støre overtok som partileder etter Jens Stoltenberg i juni 2014.

Sammenlignet med januar i fjor går Arbeiderpartiet tilbake hele 9,3 prosentpoeng, mens de to regjeringspartiene har økt oppslutningen med 8,5 prosentpoeng.

– For et år siden da vi var over 40 prosent sa de fleste mediene og du også at dette var ikke et realistisk nivå. Jeg synes det var et uttrykk for at folk vendte ryggen til regjeringen først og fremst. Nå begynner bildet å tegne seg, det store flertallet de hadde i 2013 er ikke der lenger, og vi ligger i en ganske spennende possisjon for å skape et annet flertall, sier partileder Jonas Gahr Støre (Ap).

Les bloggen til Kjetil Løset: «Troen på Støre svekket»

Langt unna flertall

Arbeiderpartiets oppslutning er nå nede på 33,5 prosent (- 0,7). Tallene viser at det er de eldre velgerne som svikter Arbeiderpartiet.

TV 2s mandatfordeling viser at de tre rødgrønne partiene som satt i regjering fra 2005 - 2013 ikke har har stått svakere siden stortingsvalget.

– Nå tror jeg ikke dette er tidspunktet for å danne den regjeringen, mitt mål er å danne den etter valget. Det er halvannet år på å skaffe et flertallet og få nok støtte til å danne ny regjering, sier Støre.

Høyre vinneren i januar

Statsminister Erna Solberg som mandag kveld feiret morens 90-årsdag i Bergen, kan derimot glede seg over årets første gallup.

– Det er veldig gode tall for Høyre og samarbeidspartiene våre, så dette er en god trend for oss, sier statsminister Erna Solberg (H).

Høyre går mest frem med 2,0 til 24,2 som er den høyeste oppslutningen for partiet siden august i fjor. 

Samtidig holder Fremskrittspartiet på velgerne som strømmet til partiet før jul, med en oppslutning på 15,7 prosent (+ 0,1). 

Treffer eldre velgere

Tallene viser at regjeringspartiene har dobbelt så stor oppslutning blant velgere over 60 år som blant velgere under 30.

Oppslutningen blant velgerne har økt nesten like mye siden januar i fjor som Arbeiderpartiets oppslutning har falt.

– Jeg tror de tallene i vår var for at vi hadde mye bråk rundt budsjettet høsten 2014. Nå virker det borgerlige samarbeidet, vi levere gode resultater, politikken viser seg å være riktig og da ser velgerne det, sier Solberg.

Troen på Støre faller

Mens det i april i fjor var 74,8 prosent som trodde Jonas Gahr Støre ville bli statsminister etter stortingsvalget i 2017, har Erna Solberg tatt kraftig innpå.

I dag svarer 57,3 prosent at de tror Støre blir statsminister etter neste stortingsvalg, mens 36,8 prosent svarer Erna Solberg.

– At seks av ti tror det blir meg er veldig inspirerende. Det er opp mot en sittende statsminister som har sittet i over to år. Det gir meg optimisme og inspirasjon, sier Støre.

Høyrevelgere har nå like stor tro på at Erna Solberg bli statsminister som Arbeiderpartivelgernes tro på Jonas Gahr Støre.

5,9 prosent tror på en annen enn de to. Blant dem som svarer «en annen» finner vi både tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg, Frp-leder Siv Jensen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Sp taper, Lysbakken ute

Senterpartiet går mest tilbake fra desember med 1,2 prosentpoeng til 5,3 prosent. Bakgrunnstallene viser at Senterpartiet mister en del tidligere velgere til Frp.

For tredje måned på rad havner SV under sperregrensen med 3,9 prosent. Partileder Audun Lysbakken ville ikke kommet inn på Stortinget dersom det var valg i dag. Heller ikke De Grønne klarer sperregrensen med 3,5 (- 0,4).

Kristelig Folkeparti går frem 0,2 til 5,4 prosent, mens Venstre er stabile med 5,2 prosent. Rødt får 2,2 (+ 0,1) og andre partier 1,0 (- 0,2).

Mandatfordeling

Dersom målingen var stortingsvalg ville Arbeiderpartiet fått 62 mandater, sju flere enn de fikk ved valget i 2013. Høyre ville fått 44 (- 4), Frp 29 (som ved valget), KrF 10 (som ved valget), Senterpartiet 10 (som ved valget), Venstre 10 (+ 1), De Grønne 2 (+1), SV 1 (- 6) og Rødt 1 (+ 1).

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 977 med stemmerett i tidsrommet 4. - 8. januar. 81,1 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.