TV 2 spurte 984 asylsøkere om hvem de er og hva de vil i Norge. MONTASJE: TV 2
TV 2 spurte 984 asylsøkere om hvem de er og hva de vil i Norge. MONTASJE: TV 2

Slik er 984 asylsøkere som kom til Norge

Hva vil asylsøkerne i Norge? Har de gått på skole? Har de hatt jobb? Kan de lese og skrive? Se hele undersøkelsen til TV 2 her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seks reportere og tre fotografer fra TV 2 reiste før jul rundt til 19 asylmottak over hele landet med et enkelt utgangspunkt: Å finne ut litt mer om asylsøkerne som kom til Norge i den største flyktningstrømmen etter andre verdenskrig. 

Teamene hadde med seg spørreskjemaer på ti språk. Til sammen 984 voksne asylsøkere svarte på undersøkelsen. Den lar seg ikke automatisk generalisere for alle asylsøkere og er derfor ikke statistisk representativ. Men undersøkelsen gir et øyeblikksbilde av hvem de er, de som har kommet seg til Norge for å søke asyl. Hvem er de, og hvilke forventninger har de til fremtiden?

 

Vil bli i Norge for alltid

Både regjeringen og andre politiske ledere har gitt uttrykk for at asylsøkerne må forvente midlertidighet i eventuelle oppholdstillatelser til Norge.

Dette er stikk i strid med ønskene til asylsøkerne selv. Undersøkelsen avdekket at 79 prosent av de spurte ønsker å skape en permanent fremtid i Norge

Ønsket om å bli i Norge for alltid underbygges av spørsmålet under, der nesten seks av ti svarer at de tror de bor i Norge om ti år. Veldig få tror de har flyttet tilbake til hjemlandet om ti år. 

Høyere utdanning

Hva slags kompetanse har flyktningene som kommer til Norge? Det er et spørsmål som ofte dukker opp i integreringsdebatten her hjemme.

TV 2s rundspørring viste at 32 prosent av høyere utdanning fra hjemlandet, noe som er den samme andelen som i Norge. 

– Hvis deres tall er representative, så er det gode nyheter for Norge. Det er lettere å integrere de som har høy kompetanse, enn de som ikke har kompetanse, sa direktør Terje Mørland i NOKUT.