NY KAMPANJE: Fokuserer på støvsamlere på barnerommet. Foto: LHL
NY KAMPANJE: Fokuserer på støvsamlere på barnerommet. Foto: LHL

Kosebamsen kan gjøre barna dine kronisk syke

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) starter ny kampanje mot støvsamlere på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag lanserer Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) en ny kampanje for å advare mot at kosebamser og annet pynt på barnerommet kan være farlig. 

HELSEFAGLIG RÅDGIVER: Grethe Amdal fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sier at det er enkle grep som kan gjøres. Foto: LHL
HELSEFAGLIG RÅDGIVER: Grethe Amdal fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sier at det er enkle grep som kan gjøres. Foto: LHL

– Støvete kosebamser kan være utløsende faktorer til å utvikle astma og allergier hos barn, forklarer helsefaglig rådgiver fra LHL, Grethe Amdal til God morgen Norge. 

Dramatisk økning

Astmaforekomsten har økt dramatisk de siste årene og astma hos de minste barna er firedoblet siden 1972, fra 2-3 % i 1972 til 11– 12 % i dag. 

– Flere norske studier viser at 20% har eller har hatt astma innen 10 års alder, sier Amdal. 

Astma

Ved astma har man en kronisk irritasjonstilstand i slimhinnene i luftveiene. Denne irritasjonen merkes først og fremst ved at bronkiene er overfølsomme.

Bronkiene kan reagere og snøre seg sammen hvis de påvirkes av kulde, støv, allergifremkallende stoffer, lukter eller virusinfeksjoner. Det varierer fra person til person hva som gir mest plager. Du vil oppleve å få tung pust. 

– Det er flere utløsende faktorer til at astma har økt, og en av årsakene er miljøfaktorer, forteller Amdal.

STØVSAMLER: Å vaske kosedyr anbefales flere ganger årlig. Foto: LHL
STØVSAMLER: Å vaske kosedyr anbefales flere ganger årlig. Foto: LHL

Lanserer kampanje i dag

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke lanserer i dag en ny kampanje på Facebook hvor fokuset er på støvsamlere på barnerommet der BAMSEN er symbolet på «farlige» og utløsende faktorer.

– Støv inneholder mange ulike partikler som til dels kan være helseskadelige og medvirkende til at astma utvikles.

Virkemidler

Grethe Amdal forteller videre at LHL ønsker å vekke oppmerksomhet og nysgjerrighet rundt kampanjen ved å bruke kosebamsen som et virkemiddel. 

– Kosedyr finnes ofte i hopetall på de fleste barnerom i tillegg til andre typiske støvsamlere som tepper og andre tekstiler, pynt. oppbevaring.

Enkle grep

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sin helsefaglige rådgiver, Grethe Amdal sier at det er enkle grep som kan begrense støvmengden og redusere risikoen for utviklingen av astma.

– Små endringer kan få stor betydning, som ved å vaske kosedyret regelmessig, ha lokk på lekekasser og ha hyller med dører, er noen av rådene som kommer fra Amdal.

Rådgivningstelefon

Grethe Amdal sier at hvis det er noen som har spørsmål om sitt barn, eller om barnerommet så kan de kontakte Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sin rådgivningstelefon ved å ringe 67 023 023, telefonen er åpen hver dag unntatt fredag.