WENCHES KJØKKEN: Mange spennende gjester på besøk i kjøkkenet, blant andre Pascal Dupuy.  Foto: TV 2
WENCHES KJØKKEN: Mange spennende gjester på besøk i kjøkkenet, blant andre Pascal Dupuy.  Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukesmeny 

Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!

MANDAG:  Makaronigrateng med restegrønnsaker

Bruk det du har, og tryll frem en saftig og smakfull makaronigrateng eller grønnsakssuppe.

Dette trenger du:

  • Bruk ca. 5 dl kokte grønnsaker.
    Velg det du har tilgjengelig; gulrøtter, sellerirot, kålrot, løk/purre, brokkoli, blomkål, paprika, mais.
  • 4 dl kokt fullkornsmakaroni
  • 4 dl melk
  • 1 1/2 ss hvetemel
  • evt. 1 ss smør
  • 1 ts salt
  • pepper
  • 1-2 ts urtekrydder
  • Eventuelt revet ost eller kremost

Slik gjør du:

Rens og del grønnsaker i biter og kok knapt møre i lettsaltet vann.
Paprika og mais trenger ikke kokes.
Kok pasta.
Smør en ildfast form.
Legg i kokt makaroni og kokte grønnsaker.
Bland lett sammen.
Visp sammen kald melk, hvetemel salt og krydder og evt. smør.
Kok opp under omrøring.
Hell blandingen over grønnsaker og makaroni i formen.
Dryss eventuelt over revet ost.

Stek på nederste rille i varm stekeovn ved 225oC.
Stekes i ca. 30 minutter, til gratengen har stivnet.

Grønnsakssuppe:
Del opp grønnsaker du har tilgjengelig, i biter.
Legg i en kasserolle.
Fyll opp vann/buljongkraft til det står rett i underkant av grønnsakene.
Kok i ca 15 minutter til grønnsakene er møre.
Bruk stavmikser og kjør til en glatt suppe.
Smak til med salt, pepper, urter og eventuelt chili.

Tips: rester av kjøtt, pølser, fisk kan legges i gratengen eller serveres ved siden av.
Revet ost kan drysses på toppen.

 

TIRSDAG:  Klippfisk med lun, rød bønnesalat og soyasmør

Frossen gryteklar klippfisk finner du i frysedisken eller spør i fiskedisken.

TIPS:
Glutenfri: bruk glutenfri soyasaus
Melkefri: når smør erstattes med margarin, uten melk og salt, eller olje.

Dette trenger du:

  • ca 800 g utvannet klippfisk, gryteklar uten skinn og ben
  • olje
  • 1-2 fedd knuste hvitløkfedd, pluss eventuelt litt smør til steking
  • grovmalt pepper

Bønnesalat:

  • 1 boks sorte bønner
  • 1 rødløk
  • 2-3 flådde plommetomater
  • 2 ss hakket persille
  • 3-4 stk vårløk
  • 2 ss balsamicoeddik
  • ca ½ dl olivenolje
  • salt, pepper

Soyasmør:

  • 100 g usaltet smør, lett brunet
  • 1/2 dl soyasaus
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • pluss ev ½ ts finhakket rød chili og 1/2 ts finhakket frisk ingefær
  • 1 ss hakket bladpersille/kruspersille

Slik gjør du:

Bønnesalat:

Skyll godt av de hermetiske bønnene.
Finhakk rødløk.
Surr i litt olje til løken er blank.
Tilsett grovhakkede flådde tomater, persille og vårløk.
Bland sammen.
Hell over dressing av balsamicoeddik, olivenolje, salt og pepper
Soyasmør: Brun smøret til det blir nøttebrunt uten å bli brent.
Bland inn soyasaus, finhakket hvitløk, sjalottløk, chili og ingefær og urter.
Varm opp, sausen må ikke koke.

Klippfisk:
Tørk godt av fiskestykkene.
Varm olje (evt. litt smør) i en varm stekepanne.
Knus 2 fedd hvitløk og legg i pannen sammen med klippfiskstykkene.
Stek 4-6 min på hver side.
Øs over litt av stekefettet/oljen under stekingen.
Server klippfisken på en seng av bønner og hell litt soyasmør rundt det hele.

 

ONSDAG:  Klassisk italiensk minestronesuppe

Varmende og velsmakende. Servert med pesto og foccacia.

Start med å lage foccacia.

Dette trenger du til suppen:

  • 1 løk
  • ca 4 ss olivenolje
  • 2 skiver bacon (kan sløyfes)
  • 2 fedd hvitløk
  • 4 ss tomatpuré
  • Ca 100 g ris (langkokt ris) eller risoni
  • 1 boks hermetiske knuste tomater
  • ca 6 dl kjøttkraft/buljong
  • ½ squash
  • 1-2 gulrøtter
  • 2 stilker selleri
  • ca 2 ts urtekrydderblanding
  • 1 ss balsamicoeddik
  • salt, grovmalt pepper
  • finhakket persille
  • eventuelt 1-2 ss pesto rørt inn i suppen
  • nyrevet parmesan

Slik gjør du:

Finhakk løk og surr i olje til løken er blank.
Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré, og stek i 2-3 minutter.
Rens og finhakk, eller skjær grønnsakene i tynne strimler
Ha grønnsakene i gryten sammen med krydder og ris/pasta.
Kok til grønnsakene er møre, ca. 20 min.
Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og evt pesto.
Server rykende varm med et godt dryss nyrevet parmesan over.

Pesto:

  • 2 ss ristede pinjekjerner eller solsikkekjerner
  • 25-30 store blader av basilikum (1 stor potte)
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 1/2 dl olivenolje
  • 50 g revet parmesanost

Slik gjør du:

Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne uten å bli stekt.
Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.
Spe med olje i en tynn stråle.
Tilsett revet ost helt til slutt.
Smak til med salt.
Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager. Pesto smaker godt til pasta.
Du kan få kjøpt pesto på glass i butikken, men den beste lager du selv.

Foccacia

Oppskriften er til en liten langpanne ca 20x25 cm.
Du kan også forme til et 3-4 cm høyt, ovalt brød på stekbrett.

Dette trenger du:

  • 1/2 pk gjær (2 ts tørrgjær)
  • 3 dl lunkent vann
  • Ca 7 dl hvetemel
  • 1 ½ ts salt
  • 1-2 ss honning
  • Ca 1 dl olivenolje
  • flaksalt og evt. rosmarin

Slik gjør du:

Oppløs gjær i lunkent vann.
Tørrgjær tilsettes sammen med melet.
Tilsett mel, salt, honning og 2 ss olivenolje.
Elt godt i kjøkkenmaskin.
Deigen skal ha konsistens som en tykk grøt, ikke for klissete.
Tilsett 1-2 ss olivenolje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 30-40 min, til dobbel størrelse.
Fordel deigen over i en bakepapirkledt langpanne.
Dekk til, og etterhev i ca. 45 min.
Stikk hull i deigen med fingrene og drypp over olivenolje og strø over litt flaksalt.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 225oC i ca. 30 minutter.
Dryss evt. over rosmarin når det gjenstår 6-7 min av steketiden.
Avkjøl på rist.

 

TORSDAG:  Pascals Galette des rois - Kongekake

1 kake, ca. 24 cm.

Dette trenger du:

  • 250-300 g butterdeig
  • 75 g mykt smør
  • 75 g sukker
  • 2 små egg eller 1 stort
  • 75 g grovt mandelmel
  • 75-100 g eggekrem
  • Evt. litt brun rom
  • Egg til pensling

Slik gjør du:

Begynn med krem.
Pisk sammen smør og sukker, til lys og luftig krem.
Pisk inn ett og ett egg, og vend inn mandelmel.
Rør inn eggekrem, og smak evt. til med rom.
Fyll over i en sprøytepose.

Del butterdeig i to og kjevle ut hver del i en sirkel, 24 cm.
Legg bakepapir på bunnen av en 24 cm. springform (trenger ikke ringen rundt).
Sprøyt ut kremen. Begynn i midten og sprøyt ut i sirkler.
La det stå igjen ca. 1 ½ cm. rundt kanten (det vil si ikke dekk hele bunnen med krem).
Legg den andre butterdeigbunnen over.
Pensle kanten med egg og klem sammen bunn og topp med en gaffel, slik at det blir en helt tett kake.
Pensle med egg på toppen (1-2 lag) og lag et ”stjernemønster ”, bruk en liten ikke alt for spiss kniv. Ikke skjær igjennom toppen!
Stek ved 180 grader i ca. 1 time, på nederste rille.

 

 FREDAG: Helstekt kylling med hvitløk og urter


Dette trenger du:

  • 1 stor fersk kylling 2-3 kg
  • Beregn 300-350 g kylling pr person
  • 4-8 hele fedd hvitløk (de skal puttes hele inn i kyllingen og vil gi en mild hvitløksmak)
  • friske urter; oregano, timian og/eller persille
  • 2 sitroner, godt skrubbet under kaldt vann
  • salt
  • pepper
  • olivenolje

Slik gjør du:
Skyll kyllingen innvendig og tørk med litt kjøkkenpapir.
Skrell hvitløk og putt inn i kyllingen sammen med urter og 1 sitron delt i båter.
Bind bena sammen med litt bomullstråd.
Pensle kyllingen med saft av 1 presset sitron, olivenolje, salt og pepper.

 

Legg kyllingen i ildfast fat (brystsiden opp) og stek varm stekeovn, 160oC i ca 1 ½ time + evt. 15-30 min. Steketid er avhengig av størrelsen på kyllingen. Steketermometer skal vise ca 68oC ved lårfestet eller prøv om kyllingen er ferdig stekt ved å stikke en liten spiss kniv inn ved lårfestet.
Kjøttsaften som kommer ut skal være klar.
Pensle kyllingen med olje + kjøttsaft som siver ut under stekingen.
La kyllingen hvile i 15-20 min før den skjæres opp.

 

Server med en grønn salat og urtedressing.

 

Ris, poteter eller søtpoteter kan serveres ved siden av.
Lag potetmos eller skjær poteter i båter og bak de i stekeovnen sammen med kyllingen.

 

Urtedressing:

 

  • 3 dl yoghurt
  • 1 avocado
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss sennep eller ravigottesaus
  • Salt, pepper og sitronsaft
  • evt. finhakkede urter.

Kjør alt sammen med en stavmixer.