Laget norsk spøkelsesfilm i «hjemsøkt» spesialskole: 
– Ingen i crewet turte å være alene

Det gikk kaldt nedover ryggen på filmskaperne da dører og vinduer åpnet seg, ting byttet plass, og hemmelige rom ble oppdaget på den gamle internatskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nå to år siden innspillingen av den norske grøsserfilmen «Huset» startet i mørke januartimer i Sør-Odal.

Spøkelsesfilmens handling er lagt til andre verdenskrig, og to tyske soldater har tatt en nordmann til fange. De blir tatt av et uvær, men heldigvis dukker det opp et hus i isødet som de søker tilflukt i. Men huset viser seg å være alt annet enn en trygg redning.

Spilt inn på gammel internatskole

Og plasseringen for innspillingen var ikke hvor som helst. Den er nemlig lagt til den gamle, forlatte Tjaberg skole. Skolen ble bygget som grendeskole i 1920, og i 1962 ble den en gjort om til «Tjaberg offentlige spesialskole for evneveike».

Det var elever med lærevansker eller psykisk utviklingshemmede fra de omkringliggende kommunene som gikk på skolen og bodde på internat.

Da innspillingen startet der i 2014, hadde bygget ligget forlatt i over 20 år.

SKREKKFILM: Djevelutdrivning er et av elementene i spøkelsesfilmen «Huset». FOTO: Another World Entertainment
SKREKKFILM: Djevelutdrivning er et av elementene i spøkelsesfilmen «Huset». FOTO: Another World Entertainment

– Jeg har ikke opplevd noe lignende. De voksne mennene i filmcrewet turte ikke å jobbe alene i huset. Selv er jeg ikke overtroisk, så jeg tror det meste kan forklares, sier regissør Reinert Kiil (33) til TV 2. 

Merkelige hendelser under innspillingen

Likevel må han innrømme at det skjedde noen rare ting under innspillingen.

Filmteamet mente at ting flyttet på seg av seg selv og de følte på en slags tilstedeværelse.

– Hver gang vi kom til settet, sto alle vinduene åpne. Vi prøvde å bolte dem igjen, men de åpnet seg likevel. Alle mikrofonene vi brukte under innspillingen ble slått ut hele tiden, helt på likt, selv om de hadde forskjellige sendere. Lydfolkene klødde seg i hodet, forteller Kiil.

Fant hemmelige rom

Da de gjennomsøkte skolen på jakt etter rekvisitter til filmen, gjorde de også flere merkelige funn.

– Vi fant noen skjulte rom som var boltet igjen. Dette er rom ingen kan ha vært i på lang tid, og det kunne virke som om noen hadde vært innesperret i rommet. Det var tall og merkelige ord på veggene, og det sto ting som «snill jente» risset inn flere steder, forteller Kiil.

– Filmcrewet var overbevist om at det var grums i veggene i dette bygget, og jeg er jo enig i at det ikke var noe hyggelig sted. Vi hadde noen utfordringer fordi ingen turte å bli igjen på skolen og låse om kveldene. Alle måtte dra derfra på én gang, forteller regissøren.

Kjøpte den gamle skolen

LIGGER TIL SALGS: Eierne forsøker å få solgt gamle Tjaberg skole. Foto: Finn.no
LIGGER TIL SALGS: Eierne forsøker å få solgt gamle Tjaberg skole. Foto: Finn.no

Skolen ble stengt ned i 1992, da det ikke var nok elever til å opprettholde spesialskolen. Deretter ble skolen solgt til private eiere, og slik havnet den hos Thomas og Cato Karpow, som ville pusse opp bygget. 

– Vi bodde i det tilhørende huset ved siden av, og begynte å pusse opp skolen. Men så gikk vi lei. Det var dyrt, og så var det ikke noe hyggelig å oppholde seg der. Det var dører og vinduer som åpnet og lukket seg. Vi kjente at vi ikke var alene, forteller Thomas Karpow (38) til TV 2.

Under krigen ble også bygget brukt som et møtested for tyskere. Paret mener de har hørt tysk prat og dører som åpnes. De har tatt kontakt med et medium, som mener at ei lita jente og en litt eldre mann går igjen. Mediumet mente at mannen antagelig var rektor på skolen.

Nå har paret lagt eiendommen ut for salg.

Skolesjefen tror ikke på historiene

Den nå pensjonerte skolesjefen, Karl Hartvig Astebøl (78) får seg en god latter når TV 2 tar kontakt om spøkelseshistoriene på gamle Tjaberg skole.

SPILT INN PÅ TJABERG SKOLE: Innendørsscenene er laget inne i den romslige skolen. Foto: Another World Entertainment
SPILT INN PÅ TJABERG SKOLE: Innendørsscenene er laget inne i den romslige skolen. Foto: Another World Entertainment

– Grendeskolen hadde ingen rektor der, og spesialskolens to rektorer kjente jeg personlig. Det var ikke mye ved dem som tydet på at de skulle bli gjengangere. Dessuten så lever de ennå, forteller Astebøl til TV 2.

Som skolesjef var han ofte på besøk på skolen.

– Det var et godt samhold på skolen, hvor det var psykisk utviklingshemmede og elever med lærevansker. Jeg hadde en spesiell opplevelse der – det var første gang jeg opplevde at norske menn klemte hverandre. Når elevene var oppe og hentet vitnemålene, klemte de rektor, forteller Astebøl.

– Hva disse spøkelsene kommer av, aner jeg ikke. Jeg anser det som svært usannsynlig, sier han.

Filmen «Huset» kommer på kino 15. april.