Såpeglatte veier og dårlig sikt i sør og øst

Det er svært glatte veier flere steder i landet. Politiet melder om flere uhell og utforkjøringer.

Politiet har hatt en travel søndag. Snøen lavet ned i store deler av landet og førte til kollisjoner og utforkjøringer både her og der.

Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oslo og Akershus søndag. Og det ble det.

Snøværet førte til kolonnekjøring på E134 mellom Haukelitunnelen og Austmannalitunnelen på strekningen Haukelifjell.

SNØVÆR: Snøværet gir glatte veier søndag, som her på E6 mellom Lillehammer og Biri. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
SNØVÆR: Snøværet gir glatte veier søndag, som her på E6 mellom Lillehammer og Biri. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Det var også kolonnekjøring på E69 på strekningen Skarsvåg-Nordkapp i Finnmark.

Det var søndag også stor rasfare i flere deler av Nord-Troms. E6 over Kvænangsfjellet i Troms ble stengt på grunn av snøras, men åpnes igjen søndag kveld.

Snøfallet var ventet å øke i løpet av søndagen, spesielt i Agder, hvor det vil bli mellom 40 og 60 millimeter nedbør – noe som kan tilsvare opp mot en halvmeter snø, ifølge Meteorologisk institutt.

Politiet måtte stadig rykke ut til utforkjøringer og kollisjoner på grunn av snøværet og brøytebilsjåfører fikk også nok å gjøre.

Vegvesenet stanset søndag ettermiddag alle vogntog uten kjetting på riksvei 23 ved Gullaug i Røyken.

FRONT MOT FRONT: På Spydeberg i Østfold kolliderte to biler søndag formiddag. Den ene sjåføren har mistet kontroll over bilen. Ingen av de fem involverte ble alvorlig skadet, opplyser politiet. FOTO: FREDDIE LARSEN / TIPS@TV2.NO
FRONT MOT FRONT: På Spydeberg i Østfold kolliderte to biler søndag formiddag. Den ene sjåføren har mistet kontroll over bilen. Ingen av de fem involverte ble alvorlig skadet, opplyser politiet. FOTO: FREDDIE LARSEN / TIPS@TV2.NO

Spikkestadbakkene i retning Oslofjordtunnelen er et sted det ofte oppstår problemer ved stort snøfall. Dette ville Vegvesenet unngå, og tolv vogntog ble stanset og måtte snu i løpet av noen timer.

Kontrollene gjenopptas klokka 5 mandag morgen, opplyser etaten.

Flere lastebiler har hatt problemer på E16 i Hønefoss søndag ettermiddag. En periode var det full stans i trafikken.

– Det er sleipt føre, litt som slush, sier politiets operasjonsleder, Jarle Hopperstad.

Flere uhell på E18

Politiet melder om flere uhell på Sør- og Østlandet søndag, blant annet på E18 i Oslo og Asker.

Politiet i Asker og Bærum melder at to personer er kjørt til legevakt etter sammenstøt mellom to biler ved Holmen. Sjåføren i den ene bilen hadde ikke gyldig førerkort og mistenkes for å ha kjørt i påvirket tilstand.

Tidligere søndag formiddag skled en bil inn i autovernet ved Skøyen, mens en annen bil har snurret rundt ved Slependen.

– Sjåføren mistet kontrollen på det glatte føret ved avkjørselen til Slependen. Han har kjørt i autovernet og snurret rundt og deretter truffet autovernet på andre siden av veien, sier politiets operasjonsleder i Asker og Bærum, Martin Martinsen. En kvinnelig passasjer ble lettere skadet.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • Fra utlandet: +47 915 02255
  • E-post: tips@tv2.no
BUSS I GRØFTEN: Søndag ettermiddag havnet en buss med ti passasjerer i grøften i Søgne i Vest-Agder. Fedrelandsvennen skriver at den skled av veien da den stanset for en annen buss. Ingen ble skadet. FOTO: MORTEN TORJUSSEN /TV 2
BUSS I GRØFTEN: Søndag ettermiddag havnet en buss med ti passasjerer i grøften i Søgne i Vest-Agder. Fedrelandsvennen skriver at den skled av veien da den stanset for en annen buss. Ingen ble skadet. FOTO: MORTEN TORJUSSEN /TV 2

Litt lengre sørvest på E18 ble et utenlandsk vogntog stående fast. Vogntoget hadde sommerdekk og sjåføren blir anmeldt.

Vogntog av veien

På Sørlandet har flere biler kjørt av veien.

I Kristiansand kjørte en bil i grøften ved Hamresanden klokken 13.11. Ingen personer er skadet, melder politiet.

Klokken 13.08 kjørte et vogntog av veien på E39 ved Mandal. Bilen traff en lysmast i utforkjøringen og det har lekket diesel ut på et jorde. Sjåføren ble kjørt til legevakt for sjekk.

Klokken 14.40 kjørte en bil i midtrabatten på E18 på Akland i Risør. Ingen personer er skadet, melder politiet som er på stedet. 

Sjåfør i tenårene

I Fredrikstad var tre biler involvert i et uhell på Skåra. Ingen personer er alvorlig skadet.

En bil ble påkjørt bakfra og kolliderte front mot front med en bil som kom imot. Politiet har beslaglagt førerkortet til en mann i tenårene. To personer er kjørt til sykehus med lettere skader.

Politiet i Søndre Buskerud melder at de stanser alle vogntog uten kjetting på riksvei 23 Gullaug. «Dette for å unngå trafikkaos i Spikkestadbakkene», melder de på Twitter.

Brøytebil tok fyr

På E6 ved Stange i Hedmark begynte en brøytebil å brenne ved 11.50-tiden søndag formiddag. Brannen er nå slukket, men førte til en del trafikale problemer.

Politiet antar at brannen startet da en hydraulikkslange løsnet og antente motorrommet.

Glattpolert

Natt til søndag begynte meldingene om glatt føre å tikke inn.

– Det er såpeglatt. Det har begynt å snø, og etter hvert som bilene trykker snøen ned blir veien helt polert og glatt, sa operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt i NTB natt til søndag.

Beskjeden var omtrent den samme fra operasjonsleder Kjetil Indahl i Sør-Øst politidistrikt:

– Det er glattpolert på veiene for å si det sånn. E18 og en rekke sideveier er svært glatte. Vi har fått en del meldinger om biler som har kjørt av veien og kjørt inn i hverandre når de skulle bremse ned ved kryss, sier han.

Også i Oslo var det vanskelige kjøreforhold på morgenkvisten. Politiet i Oslo skrev på Twitter om vogntog og busser som satte seg fast i morgentimene søndag.

Dårlig sikt

Kraftig vind gjør at det er svært dårlig sikt i sør, opplyser Statens vegvesen.

– Snø kombinert med sterk vind gjør at det er dårlig sikt flere steder, spesielt i innlandet i Aust-Agder og Telemark, sier trafikkoperatør Leif Christensen til TV 2.

Brøytemannskapene er ute, men vinden gjør at veier som nettopp har blitt brøytet kan bli føyket igjen på kort tid. Christensen ber bilister om å være tålmodige.

– Man bør vurdere om det er lønnsomt å kjøre ut i dag og hvis man gjør det, må man ha tålmodighet og god tid og kjøre etter forholdene, sier Christensen. 

Mer snø

Det har snødd mye natt til søndag og det vil fortsette å lave ned utover dagen, sier meteorologen.

– Innen dagen er omme vil det ha snødd en halv meter noen steder på kysten av Agder, sier meteorlog Mariann Aabrekk ved StormGeo til TV 2.

Søndag formiddag er det minusgrader, men temperaturen vil stige i løpet av dagen.

– Temperaturen kan komme opp mot null langs hele kysten fra Kristiansand og nordover på Østlandet. Og det hjelper jo ikke på kjøreforholdene, sier Aabrekk.

(NTB/ TV 2)

Mer innhold fra TV 2