Ravi om «Utadæsjælåpplevelse»: – Ingen ville ha den

Ravis gjennombruddslåt ble en landeplage mot alle odds.

Ivar «Ravi» Christian Johansen (39) slo igjennom med et smell julen 2002 med superhiten «Utadæsjælåpplevelse».

I kveld skal Ravi hedres i «Hver gang vi møtes»-premieren på TV 2, og i den forbindelse forteller han om den kronglete starten til gjennombruddslåta som fikk gamle som unge til å synge «dans, dans, dans oppå bordet».

Slaktet av musikkanmeldere

I 2002 hadde han en gjesterolle på Folk & Røveres album «Bagateller». Under artistnavnet MC Ravi rappet han på tre låter, «Lille Amerika», «Dametrøbbel» og «Utadæsjælåpplevelse».

Sistnevnte ble utgitt som singel, men radiostasjonene ville ikke spille den og musikkanmelderne vendte tommelen ned. Dagbladets musikkanmelder skrev blant annet at «Ravi er morsom i cirka sju sekunder på ‘Utadæsjælåpplevelse’, men deretter er den stotrende rappingen hans like enerverende som Banana Airlines' beslektede innvandrerdiksjon var tidlig på 80-tallet».

Ravi husker godt den lunkne responsen singelen fikk.

– I oktober 2002 slapp vi den. Den fikk vel slakt eller likegyldighet som respons i alle aviser og medier. Ikke noe oppmerksomhet på radio.

Satset alt på musikkvideo

Folk & Røvere fikk 20.000 kroner av plateselskapet for å promotere singelen, og pengene brukte de på et videokamera som de lagde den noe snodige «Utadæsjælåpplevelse»-musikkvideoen med. I NRK-programmet Svisj, hvor seerne kunne stemme frem hvilke musikkvideoer de ville se, fikk «Utadæsjælåpplevelse» heftig rotasjon.

– Ingen ville ha Ravi og Folk & Røvere, bortsett fra folket, sier en lattermild Johansen før han mer alvorlig fortsetter:

– Det var egentlig utrolig deilig at musikken fikk tale for seg selv.

HEDRES: Ivar «Ravi» Christian Johansen hedres i lørdagens Hver gang vi møtes-premiere. FOTO: VEGARD BREIE / TV 2
HEDRES: Ivar «Ravi» Christian Johansen hedres i lørdagens Hver gang vi møtes-premiere. FOTO: VEGARD BREIE / TV 2

Fra anonym musiker til kjendis

Svisj-suksessen gjorde ham til stjerne over julenatten.

– Jeg husker jeg gikk på Karl Johan rett før jul i 2002 for å kjøpe julegave til kjæresten min, og alt var helt vanlig. Og så skulle jeg ut på byen 2. juledag med noen kompiser, og da hadde det skjedd noe. Da kjente alle meg igjen. Jeg ble mer paranoid enn jeg egentlig trodde. Plutselig er det out of your hands og du har null kontroll, egentlig.

Ravi, som er fra Tolvsrød utenfor Tønsberg, oppdaget at publikum klødde seg i hodet over ham og «Utadæsjælåpplevelse».

– Det var litt forvirring, fordi noen trodde jeg var fra Nord-Norge og noen trodde jeg var fra Trondheim. Jeg har ikke peiling på hvor det kom fra. Det bunner ut i av at jeg hørte mye på rap og hip hop, og at jeg hadde lyst til å leke med ord. Det var jo bare et eksperiment, men det viste seg at «Utadæsjælåpplevelse» var en bølge som tok meg og sendte meg av gårde. Det var en medvindsperiode, for å si det mildt.

I 2003 begynte det norske folk å kjøpe singelen, og «Utadæsjælåpplevelse» lå totalt 19 uker på VG-lista og peaket på en tredjeplass. De neste to-tre årene opplevde Johansen, sammen med samarbeidspartneren Anders «DJ Løv» Løvlie, eventyrlig suksess med blant annet «E-ore», «Dødsøt», «Tsjeriåu» og «Neste såmr».

  • Se «Hver gang vi møtes»-premieren lørdag klokken 20.00 på TV 2.