Ri (72) er Nord-Koreas propaganda-bestemor

Da Kim Jong-un skulle fortelle verden om den påståtte hydrogenbomben, ble jobben gitt til landets mest kjente nyhetsanker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Nord-Korea onsdag hevdet at de hadde foretatt en prøvesprengning av en hydrogenbombe, var landets mest kjente tv-fjes tilbake på skjermen.

Nyhetsanker Ri Chun-hee (72) har tidligere fortalt befolkningen om ledernes «utrolige bragder», og ledet nasjonen gjennom dødsfallet til landets «evige president» Kim Il-sung og senere sønnen Kim Jong-iI. Derfor var hun etter alt å dømme førstevalget da nåværende leder Kim Jong-un skulle presentere nyheten om den påståtte hydrogenbomben.

Iført den tradisjonsrike klesdrakten chima jeogori leste hun opp saken med en innlevelse som nok kan gjøre inntrykk på de fleste.

– Vi vil ikke avbryte programmet inntil USA reverserer sin ondskapsfulle, fiendtlige politikk mot Nord-Korea, sa hun, ifølge amerikanske CBS News.

Utdannet skuespiller

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble Ri født i 1943. Hun startet karrieren som skuespillerinne, men ble nyhetsanker da Nord-Koreas statlige tv-kanal KCTV gikk på lufta i 1971.

– Med sin rustne stemme som er kraftfull og tiltalende, hva har 65 år gamle Ri gått gjennom for å bli folkets kringkaster og hardtarbeidende helt? spurte det nordkoreanske magasinet Chosun i 2008.

Bladet besvarte selv spørsmålet, og hevdet at Kim Il-sung oppfostret henne med «varm kjærlighet og tro», ifølge Reuters.

Viral-hit i Kina

Naturligvis kjenner vi ikke så mange detaljer om hennes privatliv. Men skal vi våge å tro det nordkoreanske bladet, levde hun et relativt luksuriøst liv i hovedstaden Pyongyang sammen med ektemannen, deres barn og barnebarn i 2008.

Bestemoren har en lang karriere bak seg. I løpet av årene har hun med jevne mellomrom fordømt Sør-Korea, Japan og USA. Hun har levert nyheter om atomprøvesprengninger, og fortalt om ledernes «turneer» på militærbaser, ifølge nyhetsbyrået.

Ri slapp også nyheten da landets «evige president» Kim Il-sung døde i 1994, og hun gråt seg gjennom sendingen da sønnen Kim Jong-Il falt bort syv år senere.

Hennes fargerike oppførsel har gitt henne mange fans på internett, og hun har flere Facebook-grupper oppkalt etter seg. Hun er blitt latterliggjort både i utlandet og hjemme, og i 2010 ble hun en viral-suksess i Kina, skriver CNN.

Mentor

De siste årene har det vært nokså stille fra Ri. I 2012 hevdet hun overfor den kinesiske tv-stasjonen CCTV at hun arbeidet med å lære opp en ny generasjon tv-ankere.

– Mange anker-kvinner er nå veldig unge og vakre, og langt mer egnet til å vises for seerne, sa hun til CCTV.

Hun fortalte også at enhver anker bør ha sin egen stil for å imponere seerne, og presentere ulike nyheter på forskjellige måter.

Klassisk propaganda

Direktør ved instituttet for Korea-studier ved University of Southern California, David Kang, beskriver bruken av Ri som klassisk propaganda.

– Regimet forteller en historie til folket og hun symboliserer historien som er: «Vi er de virkelige koreanerne». Hun bærer en tradisjonell koreansk kjole, hun er en kvinne, som typisk anses for å være hjertelig og hjemmekjær. Samtidig er hun mektig og opprørsk, sier han til CBS News.

– Det faktum at de brakte henne tilbake er et tegn på regimets ønske om å returnere til den hardere kald krig-ideologien til lederens bestefar, skriver direktør for Asia-studier ved Georgetown University, Victor Cha, i en e-post til Mashable.