BRUKTER MEST: Pep Guardiola, José Mourinho og Manuel Pellegrini er blant managerne som har brukt mest penger på spillekjøp. FOTO: SCANPIX/MONTASJE / SCANPIX
BRUKTER MEST: Pep Guardiola, José Mourinho og Manuel Pellegrini er blant managerne som har brukt mest penger på spillekjøp. FOTO: SCANPIX/MONTASJE / SCANPIX

Denne manageren har brukt mest penger de siste ti årene

– Jeg er ikke overrasket over at han topper en slik liste, sier TV 2-ekspert Petter Myhre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chelseas sparkede manager José Mourinho er den manageren i Fotball-Europa som har brukt desidert mest penger de siste ti årene.

Sjekk listen over managernes pengebruk de siste ti årene nederst i denne saken!

Mourinho har i løpet av sine opphold i Inter, Real Madrid og to opphold i Chelsea brukt vanvittige 8,7 milliarder kroner på spillerkjøp.

– Et haltende regnestykke
– Jeg er ikke overrasket over at Mourinho topper en slik liste. Men samtidig er dette regnestykket litt haltende. Den sier ikke hvor mye penger managerne har solgt for, så nettopregnestykket ville vært mer interessant. Og så er det jo noen på listen som ikke har vært trenere hele perioden de siste ti årene, poengterer TV 2 Sportens fotballekspert Petter Myhre overfor TV 2 Sporten, før han legger til:

– Uansett bekrefter dette at selv de beste managerne trenger de beste spillerne. For å vinne de største titlene må de investere i spillertroppen. Å trylle i dagens internasjonale fotball er det ingen som klarer, og dessverre er det blitt slik at det er pengene som rår, og færre og færre managere bygger klubber. Men managerne på denne listen har bygget seg gradvis opp gjennom gode prestasjoner i mindre klubber, og kommet i den posisjonen at de har overtatt storklubber med store økonomiske muskler, konstaterer Myhre.

Manchester Citys manager Manuel Pellegrini tar andreplassen etter å ha brukt totalt 8,4 milliarder på spillerkjøp.

– Ronaldo og Bale trakk opp regnestykket
Chileneren har de siste ti årene vært trener i spanske Villareal, Real Madrid, Málaga og Manchester City, og var manager i Real Madrid da den spanske storklubben punget ut med vanvittige 835 millioner kroner for å sikre seg Cristiano Ronaldo i 2009.

Carlo Ancelotti, som nylig bekreftet at han overtar tyske Bayern München fra og med neste sesong, havner på tredjeplassen.

Italieneren havner høyt oppe på listen først og fremst fordi han var manager da Real Madrid sprengte sin tidligere overgangsrekord, og punget ut med 860 millioner kroner for Gareth Bale sommeren 2013.

– Ikke managerne som hadde det siste ordet
Petter Myhre minner om at det ikke nødvendigvis Pellegrini og Ancelotti som hadde det avgjørende ordet da Real Madrid sprengte sine overgangsrekorder for å hente Ronaldo og Bale.

– Der har overgangsmarkedet forandret seg de siste ti årene. De største klubbene er i større grad klubbstyrt og lederstyrt når det gjelder overganger nå, enn det var for ti år siden. Før var det manageren som hadde det siste ordet før overganger, nå finnes det mange eksempler på at klubbpresidenter, eiere og et klubbstyre henter spillere uten at manageren har bedt om det, forklarer Myhre.

– I tillegg er managerne i de største klubbene mer avhengig av kortsiktig suksess, og da vil de selv handle spillere for å få best mulig mannskap i klubber med økonomisk slagkraft, påpeker han.

TV 2-eksperten er ikke sikker på at han liker den nye trenden i Europas største klubber.

– Jeg har størst tro på klubbene som har en god sportslig ledelse, og som samkjører dette med manageren og finner de beste løsningene sammen. Jeg mener at det å tenke langsiktig er det beste, fastslår Myhre.

– Han kunne håndtere stjernene
Sir Alex Ferguson ga seg som kjent som manager for Manchester United i 2013 etter 26 år som sjef på Old Trafford. Den meritterte skotten rakk likevel å havne på listen over de managerne som har brukt mest penger. Med totalt 3,94 milliarder kroner punget ut på nye spillere, havnet Ferguson på en tiendeplass.

– Det Ferguson var veldig god på var å treffe på mange av sine spillerkjøp, og han var dessuten flink til å håndtere de største stjernene. Det er det ikke alle som klarer i dagens internasjonale fotball, og er noe som har vært en utfordring for flere av de største managerne nå, oppsummerer Myhre.

Barcelonas nåværende trener Luis Enrique overtok som ny hovedtrener på Camp Nou i 2014, og ledet klubben til en fantastisk trippel-triumf i sin første sesong.

Men med «bare» 3,11 milliarder kroner brukt på spillerkjøp i Roma, Celta og Barcelona, er 45-åringen ikke i nærheten av pengebruken til Mourinho.

– Kan ikke sluke Enrique-tallene rått
Signeringen av Luis Suárez fra Liverpool for 790 millioner kroner sommeren 2014 trekker opp Enriques pengebruk i Barcelona – men stjernespissen var egentlig klar før 45-åringen overtok som hovedtrener.

Petter Myhre mener Luis Enrique har vært trener i for kort tid til å legge vekt på at han havnet på en 14. plass på listen.

– Han er jo blant dem som ikke har vært trener i hele perioden de siste ti årene, og som først overtok Roma for fire-fem år siden. Men når det er sagt så har stammen i Barcelonas fantastiske mannskap alltid bestått av egenproduserte spillere som Iniesta, Carles Puyol og Lionel Messi. Men de har også kjøpt store stjerner som Neymar, Zlatan og Suárez de siste årene, minner Myhre om.

– Derfor må en ikke sluke tallene til Enrique helt rått. Igjen så mener jeg bare at dette bekrefter at det er de største klubbene som bruker mest penger, konkluderer Myhre.

Disse managerne har brukt mest penger de siste ti årene*:

1. José Mourinho, 8,7 milliarder kroner
2. Manuel Pellegrini, 8,4 milliarder kroner
3. Carlo Ancelotti, 6,5 milliarder kroner
4. Roberto Mancini, 6,2 milliarder kroner
5. Pep Guardiola, 5,37 milliarder kroner
6. Rafael Benitez, 5,29 milliarder kroner
7. Louis van Gaal, 4,7 milliarder kroner
8. Arsene Wenger, 4,68 milliarder kroner
9. Brendan Rodgers, 4,01 milliarder kroner
10. Sir Alex Ferguson, 3,94 milliarder kroner
11. Massimiliano Allegri, 3,8 milliarder kroner
12. Laurent Blanc, 3,55 milliarder kroner
13. André Villas-Boas, 3,54 milliarder kroner
14. Luis Enrique, 3,11 milliarder kroner

* Utarbeidet for nettstedet Coaching Family, alle tall basert på offisielle overgangssummer gjengitt av Transfermarkt.de. Tallene strekker seg fra sesongen 2004/2005 til januar 2015.

** Omregnet fra euro til norske kroner etter dagens kurs.