MORDERSNEGLE: Brunsneglen er ikke populær blant hageeiere .Foto : Berit Roald / SCANPIX
MORDERSNEGLE: Brunsneglen er ikke populær blant hageeiere . Foto : Berit Roald / SCANPIX

Sprengkulda kan bety mindre flått og brunsnegler i sommer

Kulda er godt nytt for norske hageeiere. Men snøen kan redde livet på de små krypene. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flått er kaldblodig og må derfor krype langt ned i bakken for å få beskyttelse mot kulde. Er det mye tæle, så vil den fryse ihjel.

Men både flåtten og den forhatte brunsneglen klarer seg greit så lenge det er plussgrader, og de siste årene har vintrene vært så milde at mange har overlevd. 

Reddet av snøen 

Når kulda setter inn er det mange hageeiere som håper at det kan bety mindre snegler i sommer. Men her i Norge er kulda så langt ledsaget med snø. Det hjelper både flått og brunsnegler, ifølge Peter Bøckman, zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum. 

– Hvordan har flått og brunsnegler det i kulda?

– Alle småkryp krabber rundt på bakken, og når det blir virkelig kaldt klarer de ikke å holde varmen. De må søke tilflukt frostfrie steder for å overleve. Dersom de fryser, punkteres alle cellene deres, sier Bøckman til TV 2. 

Han sier at jo kaldere det blir, jo dypere må flåtten grave for å overleve. Men de er ikke så gode gravere. 

– For både sneglene og flåtten er barfrost det verste. I fjor vinter hadde vi perioder med slik kulde, og det betydde færre snegler i sommeren som var. I år har kulda kommet sammen med snø, og det danner et beskyttende lag langs bakken, som hjelper dyrene.

Flått

* For å redusere forekomsten av flått kan det hjelpe noe hvis man fjerner høyt gress, busker og kratt.

* Bruk lange bukser og vær godt tildekket ved anklene når du ferdes på områder med mye flått. Bruk av myggmidler som inneholder DEET eller Icaridin på klærne reduserer også risikoen for flåttbitt.

* Hvis man bruker lyse klær, er det lettere å oppdage flått. På steder med mye flått - gå på stier istedenfor på steder med høyt gress, lyng og kratt.

* Hos veterinæren kan man få resept på midler mot flått som man kan bruke på hunder og katter.

Det er viktig å kontrollere seg selv, samt dyr som hunder og katter, når man kommer hjem etter en tur i områder med flått.

* Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som for eksempel knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. Men de kan også sette seg andre steder på kroppen.

* Oppdager du flått må du fjerne den så snart som mulig. Bruk neglene eller en pinsett. I de fleste tilfeller blir ikke folk syke etter flåttbitt.

Kilde: Folkehelseinstituttet/
Veterinærinstituttet

Brunsnegler for alltid 

Han sier at alle små dyr, også gnagere, sliter når det blir skikkelig kaldt, men pelsen hjelper dem.  

– Kan kulden ta knekken på alle snegler og flått? 

– Nei. De er kommet for å bli. Det er alltid noen som klarer seg, og eggene har en tendens til å klare seg godt. De ligger gjemt, for eksempel under steiner og falne trær. Men brunsnegler bruker en sesong på å vokse opp, så etter en vinter med langvarig barfrost vil det være færre snegler sommeren etter. 

Bøckman sier at det er mest snegler og flått i lavlandet, og det mener han har sammenheng med at temperaturen her er lavere. 

 – Vi ser nå at brunsneglen har paret seg med den norske svartskogsneglen. Resultatet er at vi har fått en hybridvariant som tåler kulda bedre enn brunsneglen opprinnelig gjorde da den gjorde inntog i Norge. 

Mens svartskogsneglen lever av lav og sopp, trives brunsneglen i åpent lende og elsker frukt og blomster. Derfor er den hatet av mange norske hageeiere.