SØLVVINNERE: Qatar gikk helt til finalen under håndball-VM. Men det var ikke alle spillerne som kunne nasjonalsangen. Foto: AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR
SØLVVINNERE: Qatar gikk helt til finalen under håndball-VM. Men det var ikke alle spillerne som kunne nasjonalsangen. Foto: AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR

Qatar vil kjøpe seg forsterkninger til OL

Qatar vil gjenskape suksessen fra VM på hjemmebane i Rio de Janeiro til sommeren. Men da må laget forsterkes.

Håndball-VM i Qatar ble en farse etter at vertsnasjonen tok seg helt til finalen med et lag stort sett bestående av innkjøpte profiler.

Elleve av landets sølvvinnere har lært sin håndball i andre nasjoner.

Målvakt Danijel Saric var kanskje den enkeltspilleren som hadde størst betydning for at de tok seg helt til finalen. Han skal ettersigende ha sittet igjen med tosifret antall millioner for å bytte ut sitt bosniske pass med et fra Qatar.

Og suksessen har gjort oljesjeikene sugen på mer suksess.

Nå jakter de på ytterligere forsterkninger til sommerens OL i Rio de Janeiro.

– Jeg vet at Qatar fortsatt er på utkikk etter gode spillere og vi hører at de sjekker ut de spillerne som ikke har spilt landskamper på tre år, sier direktør i den danske spillerforeningen Michael Sahl Hansen til Danmarks Radio.

En rekke av de største nasjonene i håndballverden reagerte og ba om en regelendring etter fjorårets verdensmesterskap, men ønsket falt for døve ører.

For president i det internasjonale håndballforbundet (IHF) Hassan Moustafa ser ingen grunn til å gjøre endringer, så fremt det ikke vil være flertall for en regelendring på IHFs kongress.

Men IHF er i ferd med å vokse seg like stor som FIFA i antall medlemsnasjoner. I november 2015 vokste IHF til 204 medlemsland etter at Amerikansk Samoa, Ekvatorial Guinea, Kosovo, Nauru, Palau, Sør-Sudan og Tonga ble tatt opp som nye medlemsnasjoner.

Og smånasjonene støtter alltid opp rundt Moustafas ønsker. Derfor er sjansen liten for at stornasjonene kan få flertall for å stoppe Qatars spillershopping.

– Dersom vi fortsetter å legge press, så vil det forhåpentlig endre seg med tiden. Men vi er jo ikke naive. Vi ser jo hva som skjer på IHFs kongress. De kaller det demokrati, men det styres av brune konvolutter, sier Sahl Hansen.