KAOTISK: 50 kilometer lange Jizerska skal gås med 15 runder á 3,3 kilometer. FOTO: PETR DAVID JOSEK /
KAOTISK: 50 kilometer lange Jizerska skal gås med 15 runder á 3,3 kilometer. FOTO: PETR DAVID JOSEK /

Frykter langrennskaos i Tsjekkia

50 kilometer lange Jizerska skal gås med 15 runder á 3,3 kilometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Ski Classics-miljøet frykter de kaos når hele herre og damefeltet slippes ut på tidenes korteste sløyfe. I stedet for en sløyfe på 50 kilometer, er arrangørene på grunn av snømangel tvunget til å la løperne gå 15 runder i en kort kunstsnø-sløyfe.

– Stress og kaos

– Det er mange ganske smale og trange løyper i løypenettet rundt Bedrichov stadion, og det blir spennende å se hva de har fått til. Håper det ikke er for mange veldig smale partier eller trange/brå svinger, sier manager i Team Leasepan Go, Emil Weberg Gundersen, til TV 2.

Veteranen Anders Aukland er enig.

– 15 runder blir stress og kaos, men glad de beholder lengden på løpet. Det er viktig at langløp er langløp, sier Aukland til TV 2.

– Tar med piggsko

En annen av forhåndsfavorittene, Johan Kjølstad, er også glad det ikke blir et kortere renn enn 50 kilometer. I fjor brakk han foten før løpet etter å ha sklidd på isen utenfor hotellet.

– Med lite snø må det bare bli slik. Alternativet at det ikke hadde blitt løp, kontra 15 runder, er et lett valg. Vi kjører på, skriver Kjølstad på sms til TV 2, og legger spøkefullt til:

- Jeg tar med piggsko i år.

TV 2s langrennsekspert, Odd-Bjørn Hjelmeset, mener arrangørene har tatt det riktige valget. Selv om han mener Kjølstad er en av løperne som vil profitere på å gå en kort rundløype, kontra den 50 kilometer lange originaltraseen.

– En slik løype favoriserer en gammel sprinter som er gode på ski. Ikke negativt at man skal gå mange runder. Hvis du klinker til og får luke, så kan det jo gå. Men jeg vil tro at dette favoriserer løpere som Kjølstad, Dahl, og kanskje Østensen som er gode spurtere, mener Hjelmeset.

Åpent i toppen

TV2-eksperten gleder seg til å se løpet søndag. For mens det i verdenscupen og Tour de ski er minimal spenning, er det et helt annet i Ski Classics.

– I langløp er det en 10-15 kandidater til å vinne. Og til og med gode svensker som Johann Olsson og Daniel Rickardsson. Det er i alle fall mer åpent enn i verdenscupen der de stort sett kjemper om andreplassen. Førsteplassen er opptatt av Johaug og Sundby, sier Hjelmeset.

Han kan ikke huske at det har blitt så mange runder i et løp før. Med Heidi Wengs feiltelling i Kuusamo friskt i minne, der kun gikk i mål en runde for tidlig på jaktstarten, så vet man at det kan bli vanskelig for løperne å holde tellingen.

– Det er kanskje bra at ikke hun er med, humrer Hjelmeset.

- Men de bør ha klart et nedtellingssystem. En titusenmetersløper løper jo 25 runder på bane, så dette går nok bra. Så bør løpere som eventuelt blir tatt igjen få beskjed om å holde til høyre, så går dette bra.

Manager i Team Santander, Nils Marius Otterstad, innrømmer at flere av løperne på laget er lei seg for at det ikke blir full runde i de tsjekkiske skogene, men er i likhet med de andre glad for at det blir renn.

– Men når værgudene ikke er med oss, så får vi bare være gode skiambassadører og kjempe om seieren.

Anders Aukland tror det hele kommer ned til en spurt, og at det blir vanskelig å få luke med å gå i front.

– Det blir mer som et "vanlig" renn enn et langløp. Det blir fort en spurt som avgjør da bakkene i løypa blir for korte, sier Aukland.