MEKTIG: Kjetil Siem er en av de aller mektigste i Fotball-Norge. For mektig, mener flere sentrale fotballedere i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
MEKTIG: Kjetil Siem er en av de aller mektigste i Fotball-Norge. For mektig, mener flere sentrale fotballedere i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Fotballedere har advart mot økende Siem-makt

Nå kan gammel styreleder i Rosenborg bli ny president i NFF. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(TV 2 Sporten): Da Yngve Hallén trakk seg som presidentkandidat, startet samtidig en maktkamp i kulissene om etterfølgeren.

TV 2 har vært i kontakt med flere fotballedere i Tippeligaen, som frykter at generalsekretær Kjetil Siem skal bli en for stor maktfaktor i norsk fotball. Dette er også blitt kommunisert inn mot valgkomiteen, som for tiden er inne i sluttfasen av arbeidet med å innstille ny fotballpresident og nytt forbundsstyre i NFF.

- Generalsekretæren krever i overkant mye plass, samtidig som forbundsstyret har vært for svake. Vi trenger et styre som er sterkt nok til å gjøre nettopp det – styre, sier en klubbleder valgkomiteen har snakket med.

Motvekt
Nettopp derfor har det vært viktig å finne en sterk presidentkandidat som kan være en motvekt til Siem.

Generalsekretæren svarer unnvikende på spørsmål om hvordan han opppfattes av ulike fotballedere.

- Jeg har ikke noen spesielle refleksjoner rundt det. Det er veldig vanskelig å kommentere anonyme ytringer. Vi er vant til at de som oftest snakker anonymt og negativt er de som ikke får med styret på det de selv vil.

Ernst Ravnaas. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
Ernst Ravnaas. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

- Men hva synes du om innholdet i de ytringene?

- Jeg synes det er viktig at vi har et kompetent fotballstyre. Vi er et stort konsern med mange datterselskap, som omsetter for milliardbeløp, og det hviler et stort ansvar på styret. Vi har et kompetent styre.

- Men har du og Hallén blitt for dominerende?

Terje Svendsen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Terje Svendsen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

- Det sier seg selv at generalsekretæren har en sentral posisjon i norsk fotball. Som den øverste administrative lederen skal man sørge for balanse med bredde, kretser, landslag og toppklubber. De som sitter på sin tue er opptatt av sine nærmeste utfordringer – ikke balanse – mens styret og administrasjonen må prøve se den overordnede helheten. Vi har akkurat landet en veldig stor tv-avtale nå, som har sikret store deler av den kommersielle inntektsstrømmen i seks-sju år fremover. Jeg tror det er et veldig viktig bidrag til fremtiden. Samtidig er balansen mellom politikk og administrasjon i all politikk viktig. Et styre er ansvarlig, og sitter med det endelige ansvaret.

- Men igjen – kan dere ha blitt for dominerende?

- Presidenten og generalsekretæren vil være sentrale i driften av norsk fotball. Det viktigste er å se på resultatene som konsernet oppnår. Det er viktig med sterk ledelse, og fotballkartet er veldig fragmentert både med tanke på alder, kjønn, topp og bredde. Min oppgave er å balansere best mulig i den daglige driften. Det er ikke én politisk avgjørelse som ikke er blitt tatt i forbundsstyret, eller i samarbeidende organger. Vi tar ikke politiske avgjørelser administrativt. Det har jeg ikke opplevd.

Siem skal ønske Ravnaas

Etter det TV 2 får opplyst fra flere hold, har generalsekretæren selv ønsket seg tidligere Start-eier Ernst Ravnaas som ny fotballpresident.

De to har tidligere jobbet sammen i Norsk Toppfotball.

Kjetil Siem avviser kontant at hans administrasjon i NFF har jobbet aktivt for Ravnaas:

- Vi har vært veldig rolige, sier han.

- Er du helt sikker på at dere i administrasjonen ikke har involvert dere i arbeidet med innstillingen av ny president?

- Vi kan ikke påberope oss posisjoner vi ikke har. Vi er veldig tilbakeholdne med det. Vi kan jo bli spurt om hvordan ting funker i politikk og administrasjon, og bli utfordret på det, men utover det er det ikke noe vi vil eller kan legge oss borti.

Ravnaas – som er daglig leder i advokatfirmaet Steenstrup Stordrange DA - har uansett ikke vært en del av diskusjonene til valgkomiteen og er heller ikke blitt kontaktet om rollen som ny fotballpresident.

Svendsen seiler opp
En som har gått under radaren – i hvert fall i media - er Terje Svendsen. Han er for tiden nestleder i styret hos Norsk Toppfotball (NTF), og satt i seks år som styreleder for Rosenborg mellom 2006 og 2011.

Svendsen skal etter hva TV 2 Sporten erfarer ha seilt opp som en het presidentkandidat for valgkomiteen i NFF de siste ukene.

- Det vil jeg ikke spekulere i eller kommentere. Henviser til valgkomiteen i NFF, skriver Svendsen i en sms når TV 2 ønsker en prat om innstillingen av ny fotballpresident.

Oppfølgingsspørsmålet - om han vil være motivert for en slik jobb - ble ikke besvart onsdag kveld.

Den erfarne fotballmannen Cato Haug bekrefter at han har snakket med valgkomiteen om presidentvervet, og det samme gjør lederen for Divisjonsforeningen, Anders Eggen.

- Det er hyggelig å stå på ei liste. Jeg har vært i kontakt med valgkomiteen, men vil ikke si noe mer rundt det, sier Haug.

Bjarne Berntsen er styreleder i Norsk Toppfotball og er også blitt lansert som en mulig president.

- Alt tyder på at jeg fortsetter som i dag, sier han.

Valgkomiteens leder, Marianne Brynildsen, opplyser til TV 2 at «det viktigste er på plass».

- Betyr det innstillingen av president og forbundsstyre?

- Stemmer, sier hun.

Mørland kan bli styremedlem
Jon Mørland, som gjennom en årrekke har vært pressetalsmann til Gro Harlem Brundtlandt og også har tidligere landslagskaptein Brede Hangeland på sin klientliste, er etter det TV 2 erfarer nominert som kandidat til nytt styremedlem i NFF-styret.

Det er Heming IL - Norges største fleridrettsklubb og en stor fotballbreddeklubb – som står bak nominasjonen. Mørland er en del av fotballstyret i klubben.

Han ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Valgkomiteen har planlagt et telefonmøte torsdag, der de siste detaljene trolig blir klare. Innen 15. januar skal innstillingen presenteres.

Det hele avgjøres på forbundstinget i slutten av februar.