TESTET POSITIVT: Kristina Smigun tok to gull i Torino-OL på det som har vist seg å være ulovlig vis. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis.
TESTET POSITIVT: Kristina Smigun tok to gull i Torino-OL på det som har vist seg å være ulovlig vis. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis.

<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet" id="ext-gen2075"> </span>«Smigun-prøvene» bare to av enormt antall:

489 prøver ble testet på nytt fra 2006-OL

Men resultatene er fortsatt ikke offentlig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 skrev i november om hvordan positive dopingprøver fra OL i 2006 ikke har blitt gjort kjent for offentligheten og ikke har ført til sanksjoner for de skyldige utøverne.

En av datidens aller største skistjerner, Kristina Smigun, leverte blant annet to positive prøver, men den doble gullvinneren fra Torino-lekene har fortsatt ikke mistet medaljene sine - medaljer som vanligvis ville blitt «overført» til norske utøvere.

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har på grunn av faren for søksmål ikke villet kommentere stort rundt prøvene, men onsdag ettermiddag gjorde de et unntak.

Nesten 500 prøver
I en e-post til TV 2 opplyser nemlig IOC om at hele 489 prøver fra Torino-OL ble testet på nytt før foreldelsesfristen gikk ut i 2014 med nye og mer oppdaterte tester. 

Totalt ble det tatt 1219 dopingprøver under lekene. 

Det er det WADA-akkrediterte laboratoriet i Lausanne, Sveits, som har stått for retestingen. Laboratoriet i Orbassano, Italia, gjennomførte den opprinnelige testingen. 

Det er første gang IOC går ut med antallet tester som ble retestet, men resultatene er fortsatt ikke offentliggjort.

«IOC kan ikke og vil ikke komme med flere kommentarer om denne prosessen eller svare på spørsmål for øyeblikket. Mer informasjon vil komme når tiden er inne for det».

Flere positive prøver?
Hva «når tiden er inne for det» betyr er uklart, men IOCs representant i Norge, Gerhard Heiberg, sa til TV 2 i november at det var realistisk å tro på en endelig dom i den omtalte Kristina Smigun-saken i løpet av tre til seks måneder. 

Grunnen til at Smigun-saken har dratt ut i tid er at Smiguns kobbel av advokater angriper testresultatene fra en rekke ulike vinkler i et håp om å renvaske sin klient. 

TV 2 vet imidlertid at prøvene var utvetydig positive og mest trolig vil føre til en dopingdom. 

Det ryktes også at en rekke av de 489 prøvene som ble testet på nytt skal ha vært positive, men det er ikke kjent hvem disse prøvene tilhører.