Nord-Korea: – Har foretatt prøvesprengning av hydrogenbombe

Norske eksperter sier det er registrert signaler som indikerer at det har vært en kjernefysisk sprengning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag foretok trolig Nord-Korea en prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Det seismologiske observatoriet NORSAR sier deres målinger tyder på at det har vært en kjernefysisk sprengning i Nord-Korea.

Ifølge nyhetsbyrået AP hevder Sør-Koreas etterforskning at det er snakk om prøvesprengning av en vanlig atombombe, og ikke en hydrogenbombe. 

Ifølge Japan er det ikke påvist stråling etter at Nord-Korea gjennomførte prøvesprengningen. 

TESTBASE: Dette satelittbildet fra 2012 skal vise området der tidligere prøvesprengningner har skjedd. FOTO: UNCREDITED / AP
TESTBASE: Dette satelittbildet fra 2012 skal vise området der tidligere prøvesprengningner har skjedd. FOTO: UNCREDITED / AP

– Klokka 16.45 i ettermiddag har ingen japanske målestasjoner registrert noe uvanlig stråling, sier regjeringens talsmann Yoshihide Suga.

Har sett signaler 

Nord-Korea mener landet har gjennomført en vellykket prøvesprengning av den kraftigste typen kjernefysisk våpen. Både Sør-Korea, USA og andre land undersøker om det stemmer. 

– Vi har sett signaler fra Nord-Korea som indikerer at det har vært en kjernefysisk sprengning, sier seismolog i Norsar Tormod Kværna til NTB.

Han kan ikke si om sprengningen observatoriet har registrert er forårsaket av en hydrogenbombe eller ikke.

– Vi ser at det har vært en sprengning, men på det nåværende tidspunkt vet vi ikke om det er en hydrogenbombe eller noe annet, sier Kværna.

Hastemøte

Sikkerhetsrådet i FN innkaller til hastemøte onsdag, opplyser diplomatiske kilder til Reuters.

Ifølge nyhetsbyrået AFP bekrefter Nord-Korea via statlig TV at de har gjennomført en atomprøvesprengning natt til onsdag norsk tid.

– Med denne vellykkede prøvesprengningen av vår historiske hydrogenbombe har vi sluttet oss til de avanserte atomstater, ble det meldt på statlig fjernsyn i Nord-Korea.

Nyhetskanalen CNN melder at prøvesprengningen skjer fordi landet ønsker å forsvare seg fra USA. 

Menneskeskapt jordskjelv

Nyhetsbyrået AFP meldte natt til onsdag at et jordskjelv med styrke 5,1 var registrert i Nord-Korea. Skjelvet skal ifølge nyhetsbyrået være lokalisert like ved landets testbase for atomvåpen.

Sør-Koreas meteorologiske institutt meldte like etter skjelvet at det var en høy sannsynlighet for at jordskjelvet skyldtes en atomprøvesprengning. 

Norge fordømmer sprengning

Dersom sprengningen viser seg å være reell, blir dette Nord-Koreas fjerde atomvåpensprengning.

Sist i februar 2013 utførte landet en prøvesprengning, til sterk kritikk fra resten av verdenssamfunnet. 

Japans statsminister Shinzo Abe fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning på det sterkeste, og sier det utgjør en alvorlig trussel de absolutt ikke kan tolerere.

– Den kjernefysiske testen som ble utført av Nord-Korea er en alvorlig trussel mot vår sikkerhet og noe vi absolutt ikke kan tolerere, sier statsminister Abe.

Også Norge fordømmer onsdag morgen prøvesprengningen. 

– Nord-Korea sier de har foretatt en prøvesprengning av en hydrogenbombe. Dette er en alvorlig trussel mot global sikkerhet og fordømmes på det sterkeste, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua er også svært kritisk til Nord-Koreas prøvesprengning. 

Prøvesprengningen bryter med målsettingen om kjernefysisk nedrustning, skriver nyhetsbyrået onsdag. Samtidig advarer det om at enhver handling som forstyrrer stabiliteten nordøst i Asia er «uønsket og uklok».

Svært kraftig bombe

Det var Nord-Koreas leder Kim Jong-un som personlig beordret prøvesprengingen som en overraskelse to dager før hans egen bursdag.

Han hintet om at landet har utviklet en hydrogenbombe under et besøk i Pyeongchang før jul, der han hyllet bestefaren Kim Il-sung. Flere eksperter stilte seg da tvilende.

Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber, som Nord-Korea prøvesprengte både i 2006, 2009 og 2013. Teknikken som benyttes i hydrogenbomber er imidlertid en helt annen og regnes som betydelig mer avansert.

(TV 2/NTB)