Drapsmysteriet hele verden snakker om – skyldig eller ikke?

Etter å ha sittet uskyldig fengsel i 18 år blir Steven Avery løslatt, men blir kort tid senere tiltalt for å ha drept en 25 år gammel kvinne. Men er han skyldig? Her er flere fakta om mysteriet som aldri ble vist i dokumentaren. (Saken inneholder spoilere!)

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dokumentarserien «Making a Murderer» som for tiden vises på Netflix har fått nettet til å koke av spekulasjoner, teorier og beskyldninger.

Uskyldig dømt

Dokumentarserien på ti episoder forteller historien om Steven Avery (53) fra Wisconsin i USA, som slipper ut av fengsel etter å ha sonet 18 år for en voldtekt han aldri begikk. DNA funnet på åstedet peker mot en annen kjenning av politiet som tidligere har begått en rekke lovbrudd. Avery er dermed en fri mann.

USKYLDIG DØMT? Steven Avery fotografert i 2015, ti år etter at han ble dømt til livstid for drapet på Teresa Halbach. Foto: Scanpix
USKYLDIG DØMT? Steven Avery fotografert i 2015, ti år etter at han ble dømt til livstid for drapet på Teresa Halbach. Foto: Scanpix

Steven Avery saksøker Manitowoc county for 319 millioner kroner for feilen som ble begått av politiet, men kun noen dager etter at stevningen er levert tar historien en brå og uventet vending.

Tilstår drap

En kvinnelig fotograf ved navn Teresa Halbach (25), som sist ble sett på gården til Steven Avery, forsvinner på mystisk vis i 2005 og snart blir Stevens 16 år gamle nevø, Brendan Dassey, innkalt til avhør av politiet. Brendan, som blir beskrevet som en gutt med begrensede mentale ressurser, forteller politiet at han og Steven har voldtatt og drept Halbach.

Bilen til fotografen blir senere funnet på den store tomten og politiet finner også blod tilhørende Steven Avery på innsiden av bilen. Også små beinrester av det politiet mener tilhører Halbach blir funnet flere steder på gården.

Dette kan høres ut som en solid sak med overveldende bevismateriale, men den gang ei.

Dokumentaren viser videoopptak fra avhøret med Brendan, og mange spør seg om Brendan rett og slett har diktet opp hele tilståelsen fordi han blir presset og manipulert av politiet. 

Beskyldes for bevisplanting

Under rettsaken mot Steven og Brendan avslører forvarsadvokatene at politiet trolig har plantet bevis i Stevens hus. Det gjelder blant annet funn av Halbachs bilnøkler som plutselig blir funnet av politiet liggende helt åpenlyst på gulvet, til tross for at huset er blir gjennomsøkt flere ganger tidligere – uten funn.

Saken tar, om mulig, en enda mer dramatisk vending når forsvaret mener de kan bevise at noen i politiet har tuklet med en blodprøve fra Steven Avery, som ble levert inn lenge før drapssaken. Noen har brutt forseglingen og tappet beholderen for blod. Er det dette blodet politiet «fant» i bilen til avdøde Teresa Halbach?

En kule blir også funnet i Averys garasje med DNA tilhørende Teresa Halbach, uten noe funn av hverken blod eller hår fra Halbach. Funnet blir gjort et halvt år etter arrestasjonen av Avery.

Til tross for heftige protester fra forsvaret blir både Steven Avery og Brendan Dassey i 2007 dømt til livstid i fengsel og seerne blir sittende igjen med inntrykket av at et nytt alvorlig justismord er begått.

Fakta ikke vist

Diskusjonen har kokt på internett verden over etter dokumentarserien på Netflix, og nå har flere kritiske røster rettet knallhard kritikk mot skaperne av serien.

SKYLDIG? Brendan Dassey avbildet under rettsaken i 2005 der han til slutt ble dømt til livstid i fengsel for drapet på Teresa Halbach. Foto: Scanpix
SKYLDIG? Brendan Dassey avbildet under rettsaken i 2005 der han til slutt ble dømt til livstid i fengsel for drapet på Teresa Halbach. Foto: Scanpix

Kritikken går ut på at det er dokumentarskaperne som har manipulert fakta i saken – ikke politiet. 

Flere bevis

Her er flere viktige fakta som ikke ble nevnt i dokumentaren:

  • Steven Avery hadde flere ganger ringt Auto Trader der Teresa Halbach jobbet og vært veldig nøye om at det var akkurat henne han ønsket skulle komme til gården for å ta bilder av biler han skulle selge.
  • Halbach hadde sagt til sjefen at hun ikke ønsket å dra til Averys gård fordi hun tidligere hadde opplevd en skremmende episode der Steven Avery hadde møtt henne på gården med bare et håndkle rundt kroppen sin. Dette er fakta som tyder på Avery kan ha vært besatt av Halbach.
  • Dagen Halbach forsvant hadde Avery ringt henne hele tre ganger og forsøkt å skjule at det var han som ringte ved å bruke en tjeneste som anonymiserer hvem som ringer. Hvorfor ønsket Avery å skjule disse oppringningene?
  • Avery hadde kjøpt inn håndjern og fotlenke rett før drapet, men fortalte politet at han hadde kjøpt de sammen med sin daværende kjæreste som han hadde turbulent forhold til. Avery ble på et tidspunkt dømt til å holde seg unna henne i tre dager, grunnet vold.
  • Brendan Dassey fortalte under rettsaken at han hjalp Avery med å flytte bilen til Teresa Halbach, og at Avery hadde løftet opp panseret på bilen for å fjerne batterikabler. Selv om mange tror at det var politiet som plantet blodbeviset inne i bilen, ble det altså ikke nevnt i dokumentaren at politet også fant rene DNA-bevis på undersiden av panseret på bilen til Halbach – i tråd med Brendans forklaring i retten.

Plantet politiet bevis på åstedet fordi de visste at Steven hadde begått drapet, men fryktet at de manglet fellende bevis? Eller sitter Steven Avery igjen i fengsel for noe han ikke har gjort? Spørsmålene er fortsatt mange etter dokumentaren om en av USAs mest oppsiktsvekkende drapssaker. 

DREPT: Teresa Halbach var bare 25 år gammel da hun ble drept. Foto: Scanpix
DREPT: Teresa Halbach var bare 25 år gammel da hun ble drept. Foto: Scanpix