LAG: Jürgen Klopp med Liverpool-spillerne etter uavgjort mot West Bromwich. FOTO: PETER BYRNE /
LAG: Jürgen Klopp med Liverpool-spillerne etter uavgjort mot West Bromwich. FOTO: PETER BYRNE /

Liverpools skjebneuker: – Seier mot Stoke kan være nøkkelen til å snu sesongen

Cup- og storkamper i kø for Jürgen Klopps menn de neste elleve dagene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoke-Liverpool (21.00) | TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no

Det har gått opp og ned i Jürgen Klopps første 18 kamper som Liverpool-manager.

Fra fantastiske 4-1 mot Manchester City i Premier League og strålende 6-1 mot Southampton i ligacupen, til skuffende tap for Watford og senest West Ham. 

Totalt er det blitt ni seiere, fem uavgjorte og fire tap for tyskeren sålangt. 

Sesongen har bikket halvveis og man går inn i den direkte avgjørende delen av sesongen. For Liverpools del er det ingen nåde – de fire neste kampene vil være direkte avgjørende når man gjør opp status ved sesongslutt.

I tur og orden venter Stoke (semifinale ligacupen, første kamp), Exeter (FA-cupens 3. runde) og ligaleder Arsenal (Premier League) før erkerival Manchester United. Seier i de fire kampene og ting ser meget lyst ut.

Taper de er det stort sett bare Europaligaen igjen og en desperat kamp for å nå den forgjettede fjerdeplassen som gir Mesterliga-spill.

Nær finale

Å starte godt mot Stoke kan være nøkkelen, også til gode resultater mot Arsenal og Manchester United.

– Ja, det tror jeg, sier formann i Liverpools skandinaviske supporterklubb Pål Christian Møller.

– Laget presterer bra i enkeltkamper, men varierer veldig i prestasjonene. Det går utover selvtilliten som gjør at man gjør elementære feil og ikke får flyten i laget som man ønsker. Det betyr veldig mye for selvtilliten om man kunne fått en seier mot Stoke, eller i det minste et godt utgangspunkt før returmatchen. Da vil man få en god inngang til kampene mot Arsenal og Manchester United. Vinner man de to kampene kan det være med på å snu sesongen.

Ligacupen er muligens Liverpools største mulighet til et trofé denne sesongen, spesielt ettersom man bare er et kamp-returoppgjør unna Wembley.

Det gjør selvsagt cupturneringen viktigere enn den kanskje i utgangspunktet er. Kampene mot Stoke viktigere enn FA-cupkampen mot Exeter.

– Det må være prioritet å ta seg videre over to kamper mot Stoke. Mot Exeter vil nok Klopp la enkelte få hvile, sier Møller.

Mangler i troppen

Han har et godt inntrykk av Klopp etter 18 kamper, til tross for de varierende resultatene.

Skader får en del av skylden, men også at troppen bak de beste kanskje ikke holder helt toppklasse.

Det samsvarer med TV 2-kommentator Simen Stamsø Møllers syn på Liverpool-troppen. Han tror Klopp har innsett at forsterkninger trengs.

– Jeg syns Klopp har helt rett når han sier at forsvarsspillet i klubben er for dårlig, men det har det vært i Liverpool i ti år, så det er ikke snudd i en håndvending, sier Stamsø Møller.

– Så lenge det er slik så er det vanskelig for ham å praktisere filosofien sin fullt ut. Man kan være så genial man vil, men det er ikke så lett når man faktisk ikke har den troppen som skal til og i tillegg rammes hardt av skader. I utgangspunktet vil jeg si at de har den femte eller sjette beste troppen i Premier League, før skadene. Så lenge stallen er som den er, så vil forventningene være for høye til Liverpool.

Stoke er en tøff nøtt å knekke. Spesielt hjemme på Britannia. Dømmer man utfra Premier League-tabellen er det to jevne lag som løper utpå til første semifinalekamp tirsdag kveld.

Store kontraster

I verste fall ender de fire neste kampene med fire tap for Liverpool. Og det er heller ikke utenkelig. Men det er kanskje like sannsynlig at Merseyside-klubben vinner alle fire – om de først tar Stoke tirsdag kveld.

Etter Stoke ventes det at Klopp vil spare litt spillere mot lille Exeter fra League Two i fredagens FA-cupmøte. 

– Liverpools nest beste skal være gode nok til å slå Exeter, men om de får litt motgang så har de vist at de ikke takler det så godt. Får Liverpool første målet vinner de nok greit, men litt dårlig vær, humpete bane, mål imot og påfølgende frustrasjon kan det bli tøft også der, spår Simen Stamsø Møller som imidlertid har større tro på Liverpool mot Arsenal og Manchester United.

– Det er mer typisk at Liverpool slår Arsenal og taper mot Stoke. De er gode mot gode lag og sliter med lag de bør slå. De var kjempegode på Emirates, og har slått både Manchester City og Chelsea klart. De har en tendens til å heve seg mot de gode lagene. Så må Klopp sørge for at tenningsnivået og taktikken er riktig mot Stoke.

Også Pål Christian Møller er rolig før storkampene i neste uke.

– Jeg er ikke spesielt bekymret for de to kampene. Da er tenningen på topp, og i slike kamper er det rom for kontringer. Man sliter mer mot lag som tetter igjen bakover. Det er kanskje ikkje tilfeldig at Manchester United er storlaget de har tapt for, sier supporterlederen.