AKTSOMHET: Forfatter og fagansvarlig i Unicef Norge, Kristin Oudmayer, ber folk vise aktsomhet i kommentarfeltene.  FOTO: TV 2/PRIVAT
AKTSOMHET: Forfatter og fagansvarlig i Unicef Norge, Kristin Oudmayer, ber folk vise aktsomhet i kommentarfeltene.  FOTO: TV 2/PRIVAT

Ber folk besinne seg: – Antatte mobbere blir hengt ut som mordere

Unicef Norge ber voksne vise aktsomhet i kommentarfeltene i saken om den avdøde jenta (13) i Valdres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om jenta (13) som nyttårsaften ble funnet død i en hytte i Valdres, har skapt et voldsomt engasjement i sosiale medier.

Jenta døde trolig av avmagring og var elev ved Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen inntil i høst. Før det skal hun ha blitt mobbet på barneskolen og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser som følge av det.

Nå retter Unicef Norge en henstilling til voksne om å besinne seg og vise aktsomhet i kommentarfeltene i sosiale medier.

– Dette er en ytterst tragisk sak og skal ikke kunne skje. Hvordan dette har kunnet skje, er det nå politiets oppgave å finne ut av. Mange vet noe, men få sitter på hele bildet i en slik sak. Vi ber derfor folk vente til politiet har gjort jobben sin før de uttaler seg, sier Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef Norge og forfatter av to bøker om mobbing til TV 2.

– Hengt ut som mordere

Hun forstår at mange er opprørte, sinte og fortvilet, men ber voksne om å holde hodet kaldt og hjertet varmt og heller gå foran som gode eksempler.

– Spesielt voksne bør vise aktsomhet i kommentarfeltene og avstå fra karakteristikker, spekulasjoner og utpeking av skyldige. Husk at offeret er et barn, og naturlig nok er mange av de pårørende og berørte også barn. Av respekt for dem bør man besinne seg i kommentarfeltene. Vi har sett eksempler på kommentarer hvor antatte mobbere blir hengt ut som mordere. I verste fall kan slik hets føre til nye ofre i saken, sier hun.

Unicef oppfordrer samtidig media om å være varsom i måten de tilnærmer seg jentas miljø.

– Jentas venner og bekjente er også barn som har krav på beskyttelse i en særdeles vanskelig situasjon, sier Oudmayer. 

– Snakk med barna

Det tragiske dødsfallet preger skolene i Bærum og Valdres, men barn og elever over hele Norge har fått saken med seg.

– Mange barn som ikke er direkte eller indirekte berørt av saken kan ha fått den med seg. Vi råder derfor foreldre og skoleansatte til å snakke med barna, og ta rede på om de går med ubesvarte spørsmål eller bekymringer. Klart at dette er samtaleemne blant de barna som kjente henne eller gikk i klassen hennes. De spør seg om de kunne ha gjort noe for å forhindre dette, eller om det er deres feil, sier hun.