MANGE SPØRSMÅL: Politiet vil bruke tirsdagen på å gå gjennom saken og planlegge videre fremdrift, opplyser Innlandet politidistrikt. FOTO: ASBJØRN ØYHOVDEN / TV 2
MANGE SPØRSMÅL: Politiet vil bruke tirsdagen på å gå gjennom saken og planlegge videre fremdrift, opplyser Innlandet politidistrikt. FOTO: ASBJØRN ØYHOVDEN / TV 2

– 13-åringen snakket med besteforeldrene nyttårsaften

Jenta og hennes mor snakket blant annet om hvordan de gledet seg til nyttårsmiddagen, forteller kvinnens nye forsvarer Aasmund Olav Sandland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både 30. og 31. desember var det kontakt via sms og telefon mellom 13-åringen, hennes mor og morens foreldre.

– Siste kontakt på nyttårsaften er på ettermiddagen, da man diskuterte hva man skulle ha til middag. De gledet seg til andebryst med rotfrukter, forteller Aasmund Olav Sandland til TV 2.

Advokaten har sett telefonloggene til jentas bestemor og bestefar.

Ventet med gaver

Sandland bekrefter opplysningene som kom frem tirsdag om at det ble funnet julegaver på hytta etter at jenta var død. Forklaringen på dette er at det er tradisjon i familien å vente med noen gaver til nyttårsaften, sier Sandland.

– En god del julegaver ventet 13-åringen med å åpne til nyttårsaften, slik tradisjonen har vært i mange år, forteller forsvareren.

Den 13-årige jenta ble funnet død på hytta i Valdres etter at moren slo alarm nyttårsaften. Den foreløpige obduksjonsrapporten ga ikke noe sikkert svar på verken dødsårsak eller dødstidspunkt. Imidlertid er det klart at dødsfallet har sammenheng med avmagring.

Diskuterte julenøttene

Forsvareren forteller at det var kontakt mellom jenta og besteforeldrene nyttårsaften og lille nyttårsaften. Da sendte de blant annet flere tekstmeldinger til hverandre der de diskuterte svarene på NRKs julenøtter, quiz-programmet med Rune Gokstad og Øystein Bache.

Sandland er oppnevnt som forsvarer for moren. Tirsdag ettermiddag sto han på tur til Gjøvik for å bistå sin klient. Advokaten mener moren fortsatt ikke er i stand til å avhøres.

– Vi vil at hun skal avhøres, men det må vente til hun er i stand til det av medisinske årsaker, sier Sandland.

Innlandet politidistrikt opplyser tirsdag ettermiddag at planen er å avhøre kvinnen onsdag. Politiet vil onsdag også be om at kvinnen varetektsfengsles.

Mobbet på skolen

Den 13 år gamle jenta hadde slitt med mobbing og spiseforstyrrelser i flere år. I 2012 valgte moren å flytte jenta fra Gullhaug barneskole. Moren lot seg da intervjue av TV 2 for å fortelle andre at skolebytte er løsningen for de som opplever å ikke bli trodd.

– Hadde vi bare blitt tatt på alvor fra første stund, så vet jeg at dette ikke hadde skjedd. Det kommer jeg sikkert til å være sint og bitter for lenge, men nå har vi lagt den skolen bak oss og datteren min har fått en ny sjanse. Hun skal bli helt frisk og bra igjen, fortalte moren til TV 2.

Men da jenta begynte på ungdomsskolen høsten 2015, møtte hun mange av mobberne igjen. Første skoledag sendte moren en klage til Fylkesmannen. Så, midt i november, meldte mor og datter flytting til Valdres og bosatte seg midlertidig på familiehytta.

Senere samme måned meldte de flytting til Oslo for å starte på nytt der. Men så langt kom de aldri.

Moren siktet

Barneombud Anne Lindboe mener hele systemet har sviktet familien.

– Når en 13 år gammel jente dør av det som virker å være avmagring og omsorgssvikt, til tross for at familien har hatt kontakt med barnevernstjenesten - så er det noe som har gått galt, sier Lindboe til TV 2.

Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Hun ble utskrevet fra sykehus mandag ettermiddag og ble pågrepet. 

Politiet vil bruke mye av tirsdagen på å gjennomgå saken og planlegge videre fremdrift, opplyser Innlandet politidistrikt.